21 501-14
Energieraad

nr. 28
BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

's-Gravenhage, 30 juni 1995

Bijgesloten doe ik u het verslag toekomen van de Energieraad van 1 juni 1995.

Minister van Economische Zaken,

G. J. Wijers

VERSLAG ENERGIERAAD 1 JUNI 1995 TE LUXEMBURG

Onderstaand treft u het verslag aan van de Energieraad van 1 juni 1995.

1 Gewijzigd voorstel voor een richtlijn van het Eropees Parlement en de Raad betreffende gemeenschappelijke regels voor de interne markt voor elektriciteit

De Energieraad heeft na een uitvoerige discussie Raadsconclusies aangenomen. De conclussies hebben betrekking op het onderwerp «toegang tot de leidingnetten door derden». De conclusies gaan in op de voorwaarden waaronder het door Frankrijk voorgestelde alternatief («single buyer») voor het Commissie voorstel («negotiated Third Party Access») voor de regeling van de toegang tot de leidingnetten een daaraan gelijkwaardige opening van de elektriciteitsmarkt (reciprociteit) kan bieden. Deels betreft dit voorwaarden waarover de Raad het op hoofdlijnen eens is en deels betreft het een opsomming van onderwerpen die onder het komende Spaanse Voorzitterschap besproken moeten worden. De belangrijkste onderwerpen zijn: welke vrijheden mogen er zijn om buiten de single buyer om elektriciteit te produceren, welke vrijheden krijgen distributiebedrijven in een single buyer systeem en welke verantwoordelijkheden mogen in handen van de single buyer zijn (en welke moeten daarvan worden afgescheiden). De uitkomst van die discussie zal bepalen of aan de centrale voorwaarde van de reciprociteit tussen beide systemen voldaan kan worden. Ook voor Nederland is dit het bepalende criterium. De Raad heeft uitgesproken te streven naar de aanvaarding van een gemeenschappelijk standpunt voor het eind van dit jaar.

2 Voorstel voor een beschikking van het Europees Parlement en de Raad tot opstelling van een geheel van richtsnoeren voor transeuropese netwerken in de nergiesector en voorstel voor een beschikking van de Raad inzake een geheel van maatregelen om voor de ontwikkeling van transeuropese netwerken in de energiesector een gunstiger klimaat te creëren.

De Energieraad heeft met betrekking tot beide beschikkingen (die voortvloeien uit artikel 129c EU-Verdrag) een gemeenschappelijk standpunt bereikt. In het totaal komt er voor de transeuropese netwerken in de energiesector een bedrag van 105 miljoen ECU beschikbaar voor een periode tot en met 1999.

3 Groenboek voor een energiebeleid van de Europese Unie

Naar aanleiding van het dit jaar door de Commissie uitgebrachte Groenboek energiebeleid (een document met een analyserend karakter), heeft de energieraad conclusies aangenomen waarin de Commissie wordt gevraagd aan een aantal zaken aandacht te schenken bij het schrijven van een witboek (een document met concrete beleidsvoornemens) over het Europees energiebeleid. Nederland heeft tijdens een interventie onder meer opgemerkt dat in het Witboek meer aandacht geschonken moet worden aan: de relatie tussen energie- en milieubeleid, de vraagkant van de energievoorziening en de rol van het bedrijfsleven.

4 Voorstel voor een verordening van de Raad betreffende een programma voor financiële steun van de Gemeenschap ter bevordering van Europese energietechnologie in 1995–1998 («Thermie II»)

Met betrekking tot dit onderwerp dat door een blokkade van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland al geruime tijd in een impasse verkeert, werd door eerstgenoemde lidstaat een compromisvoorstel. Het Verenigd Koninkrijk zou in kunnen stemmen met Thermie II mits dat programma zowel qua budget als qua reikwijdte drastisch beperkt zou worden. Dit bleek niet aanvaardbaar voor enkele andere delegaties, waardoor de impasse niet kon worden doorbroken.

5 Voorstel van een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende normen voor de energie-efficiëntie van huishoudelijke elektrische koelkasten, diepvriezers en combinaties daarvan.

De Commissie heeft een presentatie gegeven over de stand van zaken met betrekking tot dit richtlijnvoorstel dat enige tijd geleden aan de Raad is gezonden. Nederland heeft in een interventie gevraagd om spoedige behandeling van dit voorstel en daarbij drie prioriteiten naar voren gebracht: een hoger efficiency-percentage, eerdere inwerkingtreding en het vastleggen van een tweede – meer ambitieuze – fase.

6 Diversen

– Europees energiehandvest

– Europees-Mediterrane Conferentie, regionale samenwerking op energiegebied

De Commissie heeft een korte presentatie van de stand van zaken gegeven, hetgeen niet leidde tot een discussie in de Raad.

Naar boven