Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | 21501-08 nr. 284 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer | Datum brief |
---|---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2007-2008 | 21501-08 nr. 284 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 juli 2008
In de brief van 1 november 2006 hebben de toenmalige staatssecretarissen van VROM en EZ u aangegeven u op de hoogte te stellen van belangrijke ontwikkelingen in het REACH dossier1. Inmiddels bent u door middel van verschillende brieven op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen op een aantal deelprojecten die de Nederlandse overheid heeft gestart voor de invoering van REACH. Het betreft de instelling van Bureau REACH, de handhaving van REACH en verschillende brieven over de wetgeving ter implementatie van REACH2.
In deze brief willen wij stilstaan bij de ondersteuning van bedrijven bij de voorbereiding3 op REACH door de overheid en de start van het Europees Chemicaliën Agentschap.
Voorts willen wij u, het eerste jaarverslag van de Helpdesk REACH aanbieden en u tevens op de hoogte stellen van de voortgang van de voorlichting aan bedrijven over REACH.
De REACH verordening stelt het hebben van een nationale Helpdesk verplicht. De Helpdesk is bedoeld om het bedrijfsleven uit te leggen wat hun verplichtingen zijn die voortvloeien uit REACH.
Het bijgaande jaarverslag van de helpdesk REACH geeft een goed beeld van de activiteiten van de Helpdesk. Globaal bestaan de activiteiten uit het geven van informatie via de website en het telefonisch of per email beantwoorden van vragen. De verplichtingen van bedrijven zijn afhankelijk van de rol of rollen die bedrijven onder REACH hebben. Een belangrijk onderdeel van de site is een instrument om bedrijven via een aantal korte vragen achter hun rol(len) te laten komen. Deze toets met het zogeheten «Rol Identificatie Tool» is daarmee een belangrijk hulpmiddel voor bedrijven om achter hun verplichtingen te komen.
Het blijkt dat bedrijven de helpdesk goed weten te vinden, zowel via het internet als telefonisch. Daarbij kan nog worden opgemerkt dat de helpdesk de laatste maanden – in de aanloop naar de aanvang van de preregistratieperiode – meer vragen krijgt dan in de periode waarover het jaarverslag gaat.
Uit een eigen klantentevredenheidsonderzoek blijkt dat de kwaliteit van de helpdesk als goed wordt ervaren door de vragenstellers. Ook VNO-NCW en MKB Nederland zijn positief over de helpdesk. Er is dan ook geen reden om de uitgangspunten voor de advisering door de helpdesk aan te passen.
Op 1 juni dit jaar zijn de meeste titels van de REACH verordening in werking getreden. Daarmee is ook de preregistratieperiode begonnen. Alle potentiële registranten die gebruik willen maken van de gefaseerde ingang van de registratieverplichting (overgangsregeling), dienen hun stoffen te preregistreren bij het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA). Alleen daarmee verzekeren deze bedrijven zich van een verlengde periode van registratie. Bedrijven die niet preregistreren dienen direct een registratiedossier aan te leveren aan het ECHA. Doen zij dat niet, dan mogen zij de niet geregistreerde stoffen niet in de Gemeenschap vervaardigen of in de handel brengen.
De inspanningen van de Nederlandse overheid zijn er op gericht om alle bedrijven die het aangaat te informeren over hun verplichtingen onder REACH. Daarbij is speciaal aandacht geschonken aan de voordelen van preregistratie van chemische stoffen. In onze brief van 1 november 2006 zijn wij reeds ingegaan op de opzet van de voorlichtingscampagne en de uitgangspunten voor de helpdesk.
Naast de helpdesk activiteiten hebben ambtenaren van de ministeries van EZ en VROM ook regelmatig op congressen, branchebijeenkomsten en bijeenkomsten van Kamers van Koophandel actief bijgedragen aan het bewustmaken van bedrijven van hun verplichtingen onder REACH door middel van presentaties. Deze activiteiten waren steeds ondersteunend aan de vele initiatieven van het bedrijfsleven zelf. Met name de chemische sector, met daarin een belangrijke rol voor de Vereniging voor de Chemische Industrie (VNCI) en de Vereniging van Handelaren van Chemische Producten (VHCP), heeft veel aandacht geschonken aan REACH. De verwachting is dan ook dat verreweg de meeste importeurs, handelaren en producenten zijn bereikt met de informatie.
Uit enquêtes die zijn gehouden onder Nederlandse bedrijven en branches blijkt dat de branches goed zijn bereikt met de voorlichtingscampagne van de overheid. Volgens afspraken met VNO-NCW, MKB Nederland en de Vereniging van Kamers van Koophandel, geven de branches en Kamers van Koophandel de informatie door aan hun leden, de individuele brancheverenigingen en de niet-leden. Veel branches hebben de relevante informatie doorgegeven aan hun leden. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat bedrijven vooral via hun leveranciers en brancheverenigingen op de hoogte zijn van de betekenis van REACH voor hun bedrijfsvoering.
Uit dezelfde onderzoeken blijkt dat vooral kleinere bedrijven en bedrijven die niet zijn aangesloten bij een branchevereniging veelal niet op de hoogte zijn van hun verplichtingen onder REACH. Desondanks blijft het voor zowel de overheid als het bedrijfsleven een punt van aandacht dat nog niet alle bedrijven op de hoogte zijn van REACH. Het is dus mogelijk is dat bedrijven ten onrechte geen gebruik maken van de mogelijkheid van preregistratie. Dit was voor EZ en VROM aanleiding om samen met de Kamers van Koophandel en MKB Nederland nogmaals de branches te wijzen op de mogelijkheid voor preregistratie en de verplichtingen voor bedrijven onder REACH. Ook worden in de periode juni–september 2008 nog een tiental regionale bijeenkomsten georganiseerd om zoveel mogelijk bedrijven alsnog te informeren.
3. Start van het Europees Chemicaliën Agentschap
Voor de uitvoering van REACH is het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA) opgericht. Sinds 1 juni van het vorige jaar is het ECHA operationeel. Inmiddels is de staf uitgebreid tot circa 200 mensen. Alle registraties en preregistraties worden door het ECHA verwerkt. In de aanloop naar 1 juni van dit jaar had het ECHA grote problemen om het Informatie Technologie (IT) systeem tijdig volledig operationeel te hebben. Dit IT systeem dient om alle preregistraties, registraties en notificaties van stoffen, bedoeld voor proces- en product georiënteerd onderzoek (PPORD stoffen), te kunnen verwerken. ECHA heeft daarom besloten om een deel van de geavanceerde mogelijkheden van het IT systeem na 1 juni operationeel te hebben. Bedrijven zijn ondanks deze onvolkomenheden in staat om te preregistreren, registreren en hun PPORD stoffen te notificeren. In de periode voor 1 juni heeft het Agentschap bijna dagelijks via zijn website de stand van zaken gecommuniceerd met het bedrijfsleven en de lidstaten. De Nederlandse helpdesk heeft de berichten voortdurend op de eigen website gepubliceerd.
Het ECHA-secretariaat heeft op 9 juni jl. gemeld dat al bijna 5000 stoffen zijn gepreregistreerd en de eerste 25 registratiedossiers waren ingediend1.
Daarnaast zijn door de Europese Commissie circa 5000 dossier van stoffen die onder de «oude» regelgeving waren genotificeerd aan het ECHA overgedragen.
Concluderend kan gesteld worden dat alle betrokken partijen actief zijn om de individuele bedrijven te bereiken en hen te informeren over hun plichten onder REACH. Branches, Kamers van Koophandel en leveranciers nemen hun verantwoordelijkheid waar het gaat om het informeren van individuele bedrijven. Toch blijkt nog een aanzienlijk deel van de kleinere bedrijven zich in de afgelopen periode onvoldoende te hebben voorbereid op REACH. Om die reden worden in de periode juni–september 2008 nog een tiental regionale bijeenkomsten georganiseerd om alsnog zoveel mogelijk bedrijven te bereiken.
Zodra zich belangrijke ontwikkelingen voordoen inzake REACH zullen wij u, net als in het verleden, daarvan op de hoogte stellen.
Brief van de staatssecretarissen van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Economische Zaken van 1 november 2006, TK 21 501-08, nr. 225.
Brief van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu over de handhaving van REACH, TK, vergaderjaar 2007/08, 30 600, nr. 15.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-08-284.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.