21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1358 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 29 april 2016

De Europese Commissie heeft donderdag 28 april 2016 aangekondigd een met redenen omkleed advies uit te brengen met betrekking tot de implementatie van de richtlijn kapitaalvereisten (Capital requirements directive, CRD). De Commissie is van mening dat Nederland niet alle maatregelen heeft genomen om de richtlijn op een juiste wijze te implementeren.

De implementatie van de richtlijn is door Nederland in september 2014 afgerond. Het ging hierbij om een omvangrijke en complexe wetgevingsoperatie. Eind 2015 is een ambtelijk informatieverzoek van de Europese Commissie ontvangen waarin specifieke vragen zijn gesteld over de wijze van implementatie door Nederland. Hierbij ging het op enkele onderdelen ook om eerdere implementaties van de richtlijn kapitaalvereisten (CRD I t/m CRD III).

In reactie is op 21 januari van dit jaar in overleg met DNB een nadere toelichting aan de Europese Commissie gegeven op de wijze van implementatie van een aantal bepalingen uit de richtlijn1. Hierbij is geconstateerd dat in elk geval op één punt de richtlijn nog implementatie behoeft in de Wft.2 Het herstel van deze omissie zal worden meegenomen in de thans in voorbereiding zijnde Herstelwet financiële markten. In dit wetsvoorstel zullen geconstateerde gebreken of omissies worden hersteld die zijn opgetreden bij de diverse implementatietrajecten op het terrein van de financiële markten van de afgelopen periode.

Blijkens de aankondiging van een met redenen omkleed advies heeft de Commissie nog steeds op enkele punten bezwaren of twijfels bij de implementatie. Het betreft hier overigens niet de inhoudelijke regeling van de kapitaaleisen voor banken. De meeste gevallen betreffen technische en procedurele voorschriften voor de toezichthouder, bijvoorbeeld ten aanzien van de coördinatie met andere toezichthouders.

De achtergronden van de bezwaren of twijfels bij de Commissie zijn op dit moment nog niet bekend. Er zal met de Commissie in overleg worden getreden om eventuele bezwaren en onduidelijkheden weg te nemen. Indien het overleg met de Commissie daartoe nog aanleiding zou geven, kunnen eventuele aanpassingen nog worden opgenomen in de thans in voorbereiding zijnde Herstelwet financiële markten of het bijbehorende besluit.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Overigens heeft de EC recent tevens een informatieverzoek gedaan over de implementatie van de richtlijn herstel en afwikkeling banken (BRRD).

X Noot
2

Artikel 61, tweede lid, van de richtlijn.

Naar boven