Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2014-2015 | 21501-07 nr. 1272 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2014-2015 | 21501-07 nr. 1272 |
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 juni 2015
Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda voor de Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 juli te Brussel.
Het is mogelijk dat nog punten worden toegevoegd aan de agenda of dat bepaalde onderwerpen worden afgevoerd of worden uitgesteld tot de volgende vergadering.
De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem
Document: n.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: De Eurogroep zal van gedachten wisselen over de economische situatie in de eurozone. De groei van de economie lijkt verder aan te trekken terwijl de inflatie langzaam een stijging laat zien t.o.v. het vlakke prijsniveau van de laatste maanden. Ook de werkloosheid daalt gestaag door. De euro is licht geapprecieerd t.o.v. april dit jaar.
Ook kunnen onder dit agenda punt de reeds aangenomen landenspecifieke aanbevelingen nog aan bod komen. Hierbij gaat het dan vooral om de gedachtewisseling over enkele horizontale thema’s die zijn geformuleerd, zoals lage rente, begroting, werkgelegenheid, investeringsbarrières en de huizenmarkt.
Document: n.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: De Eurogroep zal waarschijnlijk van gedachten wisselen over de stand van zaken in Griekenland. Het is nog niet duidelijk wat er in de Eurogroep besproken zal worden, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. U bent hierover geïnformeerd in het verslag van de Eurogroepen van 24, 25 en 27 juni (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1271). Zoals ook in het verslag beschreven loopt het leningenprogramma van het EFSF tot en met 30 juni 2015. Het Nederlandse kabinet zal de ontwikkelingen in Griekenland de komende dagen op de voet blijven volgen en is bereid om als dit nodig is passende besluiten te nemen in het belang van Griekenland en de eurozone als geheel.
Document: niet openbaar
Aard bespreking: gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: Gedurende de Eurogroep zullen de lidstaten de thematische discussie voortzetten over de mogelijkheden om via hervormingen van nationale fiscale stelsels de hoge belastingdruk op arbeidsinkomsten te verlagen. Achtergrond hiervan is onder andere dat verlaging van de lastendruk op arbeid bij kan dragen aan de economische groei, werkgelegenheid en concurrentiepositie van individuele lidstaten en van de eurozone als geheel. De belastingdruk op arbeid in landen van de eurozone behoort tot de hoogste ter wereld. In september 2014 heeft de Eurogroep op basis van door de Commissie geïnventariseerde «common principles» gesproken over gemeenschappelijke uitgangspunten om de belastingdruk op arbeid te verminderen. Gedurende de bespreking in juli zal gekeken worden naar mogelijkheden om de belastingdruk van de landen in de Eurogroep te vergelijken met een objectief referentiepunt en zodoende te kijken voor welke landen verdere verbetering wenselijk is. Dit zogenoemde «benchmarken» van hervormingsterreinen wordt ook in het op 22 juni jl. gepubliceerde 5 Presidenten rapport benoemd als één van de mogelijkheden voor het beter coördineren van economisch beleid binnen de eurozone (zie ook kabinetsappreciatie, Kamerstuk 21 501-20, nr. 996).
Document: n.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: De Commissie zal mogelijk kort de stand van zaken presenteren van het onderzoek naar de implementatie van het Verdrag voor stabiliteit, coördinatie en governance in de EMU. Dit verdrag trad op 1 januari 2013 in werking en staat ook wel bekend als het begrotingspact of fiscal compact. In het verdrag zijn regels vastgelegd waar nationale begrotingen aan moeten voldoen. De landen die instemden met de ratificatie hadden tot 1 januari 2014 de tijd om de maatregelen in het verdrag om te zetten in nationale wetgeving. De Europese Commissie heeft op grond van artikel 8.1. van dit verdrag de taak te controleren of de lidstaten zich hier aan hebben gehouden. Het formele rapport van de Commissie over de implementatie van het fiscal compact wordt later dit jaar verwacht.
Document: Completing Europe’s Economic and Monetary Union, http://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_en.pdf
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting: Mogelijk zal worden stilgestaan bij de bespreking van het 5 Presidentenrapport in de Europese Raad. De Kamer is eerder geïnformeerd over de appreciatie van het kabinet (Kamerstuk 21 501-20, nr. 996).
In lijn met de Nederlandse inzet is het positief dat het rapport de focus heeft op de korte termijn en niet wordt voorgesteld nu besluiten te nemen ten aanzien van de lange termijn. Dit sluit aan bij de inbreng van de meerderheid van de lidstaten in het consultatieproces, waarin werd aangedrongen nu de aandacht uit te laten gaan naar verbeteringen aan de EMU die op korte termijn realiseerbaar zijn. De voorstellen op economisch terrein sluiten wat de korte termijn betreft ook grotendeels aan bij de speerpunten van het kabinet.
Het kabinet is meer gereserveerd over een aantal denkrichtingen die in het rapport worden beschreven voor de lange termijn. Eerst moet immers bezien worden hoe de EMU binnen de huidige kaders kan worden versterkt voordat nut en noodzaak van verdergaande stappen op de lange termijn nader wordt bezien. Het kabinet verwelkomt de notie uit het rapport dat reële convergentie naar een hoog niveau een voorwaarde is voor uitwerking van stappen ten aanzien van de langere termijn.
Document: n.v.t.
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: De Eurogroep en Ecofinraad zullen naar verwachting spreken over de voortgang van nationale implementatieprocedures en in het bijzonder de implementatie van de richtlijn voor herstel en afwikkeling van banken (BRRD) en de ratificatie van de intergouvernementele overeenkomst betreffende de overdracht en mutualisatie van de bijdragen aan het gemeenschappelijk afwikkelingsfonds (SRF). Met het oog op de volledige inwerkingtreding van het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme (SRM) op 1 januari 2016 is het van groot belang dat lidstaten bovengenoemde regelgeving dan hebben geïmplementeerd. Nederland hecht hier ook veel belang aan en werkt hard om zowel de implementatie van de BRRD/SRM als de ratificatie van de IGA zo snel mogelijk af te ronden.
Mogelijk zal ook gesproken worden over de vormgeving van brugfinanciering voor het SRF. In de backstopverklaring van de Ministers van de Eurogroep en Ecofinraad (d.d. 18 december 2013) opgenomen dat er voor de overgangsperiode van het SRF gewerkt zal worden aan een systeem waarbij in laatste instantie brugfinanciering aan het SRF verstrekt kan worden. Het systeem van brugfinanciering moet uiterlijk 1 januari 2016 beschikbaar zijn. Wat Nederland betreft blijft ten aanzien van brugfinanciering gelden dat in de overgangsperiode nationale overheden alleen verantwoordelijk zijn voor hun eigen nationale bankensector.
Document: niet van toepassing
Aard bespreking: besluitvorming
Besluitvormingsprocedure: meerderheid van stemmen
Toelichting: In protocol 14 bij het werkingsverdrag van de EU is vastgelegd dat Ministers van de lidstaten die de euro als munt hebben met een meerderheid van die lidstaten een voorzitter kiezen voor de duur van tweeënhalf jaar. Minister Dijsselbloem werd in januari 2013 benoemd. Kandidaten konden zich melden tot 16 juni jl. Minister Dijsselbloem heeft zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn als voorzitter van de Eurogroep. Het kabinet ondersteunt de kandidatuur van Dijsselbloem volledig.
Document: Werkprogramma Luxemburgs voorzitterschap, nog niet beschikbaar
Aard bespreking: Presentatie
Besluitvormingsprocedure: n.v.t.
Toelichting: Dit is de eerste Ecofinraad onder Luxemburgs voorzitterschap. Het voorzitterschap zal een presentatie geven van zijn prioriteiten binnen de Ecofinraad voor de aankomende zes maanden. Het Luxemburgse voorzitterschap acht het door de Europese Commissie gepresenteerde «Actieplan voor een eerlijk en doeltreffend vennootschapsbelastingstelsel in de Europese Unie: vijf belangrijke actiegebieden» van belang. Tevens zal het voorzitterschap aandacht schenken aan klimaatverandering en de kapitaalmarktunie (waaronder de prospectus directive). Er wordt geen discussie verwacht.
Document: De voorgestelde landenspecifieke aanbevelingen van de Commissie, alsmede de aanbeveling voor de eurozone, zijn te vinden op: http://ec.europa.eu/europe2020/making-it-happen/country-specific-recommendations/index_en.html.
Aard bespreking: Aanname raadsconclusies
Besluitvormingsprocedure: Gekwalificeerde meerderheid
Toelichting: In het kader van het Europees Semester heeft de Commissie landenspecifieke en eurozonebrede aanbevelingen gepresenteerd. De landentspecifieke aanbeveling volgen op de in april door de lidstaten ingediende Stabiliteits- en Convergentieprogramma’s en de Nationale Hervormingsprogramma’s. Voor Nederland heeft de Europese Commissie dit jaar drie landenspecifieke aanbevelingen: het waarborgen van investeringen in onderzoek en innovatie en de randvoorwaarden daarvoor, het opvoeren van de hervormingen op de woningmarkt en de heroverweging van de pensioenopbouw.
De aanbevelingen zijn besproken in de Eurogroep/Ecofinraad van 18/19 juni. De Kamer is per Kamerbrief van 22 mei jl. (Kamerstuk 21 501-20, nr. 984) geïnformeerd over de inzet van het Kabinet. Nederland heeft zich met name sterk gemaakt voor afzwakking van de woningmarktaanbeveling.
De bespreking van onderdelen van de aanbevelingen voor Frankrijk is uitgesteld naar de komende Ecofinraad. Frankrijk had tot 10 juni de tijd om te rapporteren over de effectieve actie die het heeft genomen in het kader van de buitensporigtekortprocedure. De Commissie had onvoldoende tijd om dit rapport nog voor de Ecofinraad van 19 juni te beoordelen. De relevante passages van de aanbeveling zullen ten behoeve van de aankomende Ecofinraad in overeenstemming met de beoordeling van de Commissie worden gebracht.
Voor het overige wordt geen inhoudelijke discussie meer verwacht. De lidstaatspecifieke en eurozonebrede aanbevelingen zijn na de bespreking in de Eurogroep/Ecofin van 18/19 juni bekrachtigd door de Europese Raad van 25 en 26 juni. Tijdens komende Ecofin zullen de aanbevelingen formeel worden aangenomen.
Document: Mededeling van de Commissie aan het Europees parlement en de Raad. Een eerlijk en doeltreffend vennootschapsbelastingstelsel in de Europese Unie: vijf belangrijke actiegebieden; openbaar; http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/company_tax/fairer_corporate_taxation/com_2015_302_en.pdf
Aard bespreking: presentatie Commissie en gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: unanimiteit
Toelichting: Op 17 juni jl. heeft de Europese Commissie haar mededeling «Actieplan voor een eerlijk en doeltreffend vennootschapsbelastingstelsel in de Europese Unie: vijf belangrijke actiegebieden» gepubliceerd. Tijdens de Ecofinraad zal de Europese Commissie haar voorstel presenteren, waarna een gedachtewisseling over het actieplan zal volgen.
Door middel van een afzonderlijke brief zal de Tweede Kamer over de appreciatie van het kabinet van het actieplan worden geïnformeerd.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-21501-07-1272.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.