21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

Nr. 1075 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 augustus 2013

Woensdag 24 juli jl. vond een telefonische vergadering van de Eurogroup Working Group (EWG) plaats over de implementatie van de prior actions door Griekenland. Bijgevoegd vindt u ook de verklaring van de voorzitter van de Eurogroep1.

Zoals ik heb aangegeven in het verslag van de Eurogroep van 8 juli jl. (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1073) moet aan deze voorwaarden zijn voldaan, alvorens tot de uitkering van het eerste deel van de tranche voor het derde kwartaal kan worden overgegaan. De prior actions behelzen maatregelen op een aantal gebieden, waaronder hervorming van de overheid, privatiseringen, budgettaire maatregelen, belastingen, zorg en de financiële sector.

De Trojka gaf tijdens de vergadering aan dat Griekenland één van de gestelde prior actions nog niet heeft geïmplementeerd. De overige prior actions zijn al wel naar tevredenheid geïmplementeerd. Op het moment dat de Trojka heeft bevestigd dat Griekenland ook de laatste prior action volledig heeft geïmplementeerd, kunnen de nationale procedures afgerond worden. Naar verwachting zal de Trojka vrijdag 26 juli a.s. de leden van de EWG informeren over de implementatie van de laatste prior action. De Tweede Kamer zal hier over worden geïnformeerd en de beoordeling van de Trojka zal u dan vertrouwelijk worden toegestuurd. De nationale procedures zullen naar verwachting maandag 29 juli zijn afgerond, waarmee de weg is vrijgemaakt voor uitkering van de eerste sub tranche.

Na het positieve oordeel over de implementatie van alle prior actions wordt tevens de weg vrij gemaakt voor uitkering van het eerste deel van de inkomsten op de SMP portefeuille voor 20132, zoals eerder gemeld in voornoemde brief.

De minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

X Noot
2

Inkomen uit Griekse obligaties uit de investeringsportefeuilles van de Europese Centrale Banken, die volgens de kapitaalsleutel worden verdeeld over de lidstaten

Naar boven