Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 1995-1996 | 23993 nr. 178 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Eerste Kamer der Staten-Generaal | 1995-1996 | 23993 nr. 178 |
30 januari 1996
Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:
Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de strafbaarstellingen inzake het verstrekken van onware gegevens en het nalaten te voldoen aan wettelijke verplichtingen tijdig gegevens te verstrekken, op te nemen in het Wetboek van Strafrecht en in verband daarmee de strafbaarstellingen inzake deze gedragingen, zoals opgenomen in andere wetten, te herzien;
Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:
Het Wetboek van Strafrecht wordt gewijzigd als volgt:
Het opschrift van titel XII van het Tweede Boek komt te luiden:
Valsheid in geschriften, opgave van onware gegevens en schending van de verplichting gegevens te verstrekken
Na artikel 227 worden twee artikelen ingevoegd, luidende:
Hij die, anders dan door valsheid in geschrift, opzettelijk niet naar waarheid gegevens verstrekt aan degene door wie of door wiens tussenkomst enige verstrekking of tegemoetkoming wordt verleend, wordt, indien het feit kan strekken tot bevoordeling van zichzelf of een ander, terwijl hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden dat de verstrekte gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op die verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met gevangenis straf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Hij die, in strijd met een hem bij of krachtens wettelijk voorschrift opgelegde verplichting, opzettelijk nalaat tijdig de benodigde gegevens te verstrekken, wordt, indien het feit kan strekken tot bevoordeling van zichzelf of een ander, terwijl hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden dat de gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op een verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vijfde categorie.
Artikel 232, tweede lid, komt te luiden:
2. Met dezelfde straf wordt gestraft hij die opzettelijk gebruik maakt van een valse of vervalste betaalpas of waardekaart als ware deze echt en onvervalst, dan wel opzettelijk zodanige betaalpas of waardekaart aflevert of voorhanden heeft, terwijl hij weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat de betaalpas of waardekaart bestemd is voor zodanig gebruik.
Na artikel 447b worden twee nieuwe artikelen ingevoegd, luidende:
Hij die, anders dan door valsheid in geschrift, aan degene door wie of door wiens tussenkomst enige verstrekking of tegemoetkoming wordt verleend, gegevens verstrekt die naar hij weet of redelijkerwijze moet vermoeden niet met de waarheid in overeenstemming zijn, wordt, indien deze gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op die verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Hij die, in strijd met een hem bij of krachtens wettelijk voorschrift opgelegde verplichting, nalaat tijdig de benodigde gegevens te verstrekken, wordt, indien deze gegevens van belang zijn voor de vaststelling van zijn of eens anders recht op een verstrekking of tegemoetkoming dan wel voor de hoogte of de duur van een dergelijke verstrekking of tegemoetkoming, gestraft met hechtenis van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
In artikel 56, eerste lid, onderdeel b, van de Wet op de rechterlijke organisatie wordt na «de artikelen 432 tot en met 434» ingevoegd: , 447c, 447d.
De Ziektewet wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 76, eerste lid, wordt «de artikelen 13 en 31, eerste lid,» vervangen door: artikel 13.
De artikelen 79 en 80 vervallen.
Artikel 83 komt te luiden:
De bij of krachtens deze wet strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen.
De Wet buitengewoon pensioen 1940–1945 wordt als volgt gewijzigd:
Het opschrift van het elfde hoofdstuk komt te luiden: Slotbepalingen.
Artikel 43 komt te luiden:
De belanghebbende is verplicht desgevraagd die inlichtingen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze wet of krachtens deze wet vastgestelde algemene maatregelen van bestuur.
Artikel 44 vervalt.
De Wet buitengewoon pensioen zeelieden-oorlogsslachtoffers wordt als volgt gewijzigd:
Het opschrift van het negende hoofdstuk komt te luiden: Slotbepalingen.
Artikel 36 komt te luiden:
De belanghebbende is verplicht desgevraagd die inlichtingen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze wet of krachtens deze wet vastgestelde algemene maatregelen van bestuur.
Artikel 37 vervalt.
De Organisatiewet sociale verzekeringen wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 108 vervalt: , 91, 94, 95.
Artikel 110 vervalt.
Artikel 112 komt te luiden:
1. Met de opsporing van feiten die zijn strafbaar gesteld bij of krachtens deze wet dan wel bij of krachtens wetten waarvan de uitvoering bij of krachtens deze wet is opgedragen aan de Bank en de bedrijfsverenigingen, alsmede, voor zover het feit voor de toepassing van deze wet, onderscheidenlijk de andere hiervoor genoemde wetten, van belang is, van de feiten omschreven in de artikelen 225 tot en met 227b, 447c en 447d van het Wetboek van Strafrecht zijn, onverminderd artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering, belast de ambtenaren, aangewezen bij besluit van Onze Minister en Onze Minister van Justitie. Deze ambtenaren zijn tevens belast met de opsporing van feiten, strafbaar gesteld in de artikelen 179 tot en met 182 en 184 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover deze feiten betrekking hebben op een bevel, vordering of handeling, gedaan of ondernomen door henzelf.
2. Van een besluit als bedoeld in het eerste lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
Artikel 111, eerste lid, komt te luiden:
1. Het in artikel 109, tweede lid, bedoelde strafbare feit wordt beschouwd als misdrijf.
De Algemene Ouderdomswet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 62 tot en met 64 en 69 vervallen.
Aan artikel 65 wordt een volzin toegevoegd luidende:
Het feit wordt beschouwd als een overtreding.
1. Artikel 66 vervalt.
2. In artikel 67 wordt «in artikel 66 bedoelde» telkens vervangen door: in artikel 112 van de Organisatiewet sociale verzekeringen bedoelde.
De Algemene Weduwen- en Wezenwet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 61 tot en met 63 en 69 vervallen.
Aan artikel 64 wordt een volzin toegevoegd luidende:
Het feit wordt beschouwd als een overtreding.
1. Artikel 66 vervalt.
2. In artikel 67 wordt «in artikel 66 bedoelde» telkens vervangen door: in artikel 112 van de Organisatiewet sociale verzekeringen bedoelde.
De Algemene Kinderbijslagwet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 34, 35 en 40 vervallen.
Aan artikel 36 wordt een volzin toegevoegd luidende:
Het feit wordt beschouwd als een overtreding.
1. Artikel 37 vervalt.
2. In artikel 38 wordt «in artikel 37 bedoelde» telkens vervangen door: in artikel 112 van de Organisatiewet sociale verzekeringen bedoelde.
De artikelen 84d, derde en vierde lid, 84m en 84n van de Algemene Bijstandswet vervallen.
De Ziekenfondswet wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 85 vervalt.
In artikel 87 vervalt: het eerste lid van artikel 39 of het vierde lid van artikel 41 dan wel.
Artikel 91 komt te luiden:
1. Met de opsporing van feiten die zijn strafbaar gesteld bij of krachtens deze wet, alsmede, voor zover het feit voor de toepassing van deze wet van belang is, van de feiten omschreven in de artikelen 225 tot en met 227b, 447c en 447d van het Wetboek van Strafrecht zijn, onverminderd artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering, belast de ambtenaren, aangewezen bij besluit van Onze Minister en Onze Minister van Justitie. Deze ambtenaren zijn tevens belast met de opsporing van feiten, strafbaar gesteld in de artikelen 179 tot en met 182 en 184 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover deze feiten betrekking hebben op een bevel, vordering of handeling, gedaan of ondernomen door henzelf.
2. Van een besluit als bedoeld in het eerste lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
In artikel 92 wordt na «bij» ingevoegd: of krachtens.
De Wet Werkloosheidsvoorziening wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 46, 48, 49 en 50 vervallen.
In artikel 47 wordt na «artikel 44,» toegevoegd «derde lid,» en wordt een volzin toegevoegd luidende:
Het feit wordt beschouwd als een overtreding.
De Algemene burgerlijke pensioenwet wordt als volgt gewijzigd:
Artikel F 13, tweede lid, en de aanduiding «1.» vervallen.
Artikel L 7, derde tot en met zesde lid, vervalt.
Artikel L 8 komt te luiden:
1. Behalve met betrekking tot de beleggingen van het fonds is een ieder verplicht aan het bestuur of een door deze schriftelijke gemachtigde persoon desgevraagd inzage te geven in boeken, bescheiden en andere stukken, voor zover zulks voor de beoordeling van de uit deze wet en uit de te harer uitvoering gegeven voorschriften voortvloeiende aanspraken en verplichtingen nodig is.
2. Artikel L 7, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.
3. Hij die niet de in het eerste lid bedoelde inzage verleent, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.
4. Hij die naar aanleiding van de in het eerste lid bedoelde vraag inzage geeft in boeken, bescheiden en andere stukken, waarvan de onjuistheid hem bekend is, wordt gestraft met geldboete van de derde categorie.
5. Degene die het feit, omschreven in het vierde lid, opzettelijk begaat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
6. De in het derde en vierde lid strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen en de in het vijfde lid strafbaar gestelde feiten zijn misdrijven.
De Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 93, 94 en 95 vervallen.
Artikel 98 komt te luiden:
De in artikelen 92 en 96 bedoelde strafbare feiten zijn overtredingen.
De Algemene militaire pensioenwet wordt als volgt gewijzigd:
Artikel P 4, vierde tot en met zevende lid, vervalt.
Artikel P 5 komt te luiden:
1. Een ieder is verplicht aan het bestuur of een door deze schriftelijk gemachtigde persoon desgevraagd inzage te geven in boeken, bescheiden en andere stukken, voor zover zulks voor de vervulling van de aan het bestuur in artikel P 1, eerste lid, opgedragen taak nodig is.
2. Artikel P 4, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.
3. Hij die niet de in het eerste lid bedoelde medewerking verleent, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.
4. Hij die naar aanleiding van de in het eerste lid bedoelde vraag inzage geeft in boeken, bescheiden en andere stukken, waarvan de onjuistheid hem bekend is, wordt gestraft met geldboete van de derde categorie.
5. Degene die het feit, omschreven in het vierde lid, opzettelijk begaat, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
6. De in het derde en vierde lid strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen en de in het vijfde lid strafbaar gestelde feiten zijn misdrijven.
De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 68 wordt «de artikelen 39,» vervangen door: artikel.
De artikelen 69 en 70 vervallen.
Artikel 73 komt te luiden:
1. Met de opsporing van feiten die zijn strafbaar gesteld bij of krachtens deze wet, alsmede, voor zover het feit voor de toepassing van deze wet van belang is, van de feiten omschreven in de artikelen 225 tot en met 227b, 447c en 447d van het Wetboek van Strafrecht zijn, onverminderd artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering, belast de ambtenaren, aangewezen bij besluit van Onze Minister en Onze Minister van Justitie. Deze ambtenaren zijn tevens belast met de opsporing van feiten, strafbaar gesteld in de artikelen 179 tot en met 182 en 184 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover deze feiten betrekking hebben op een bevel, vordering of handeling, gedaan of ondernomen door henzelf.
2. Van een besluit als bedoeld in het eerste lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
Artikel 76 komt te luiden:
De in de artikelen 66, 68, 68a en 71 bedoelde strafbare feiten zijn overtredingen.
De Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940–1945 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 39 wordt «Een ieder» vervangen door: De belanghebbende.
In artikel 39a wordt «Een ieder» vervangen door: De belanghebbende.
De Algemene Arbeidsongeschiktheidswet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 83, 84 en 85 vervallen.
Artikel 88 komt te luiden:
De in artikel 86 bedoelde strafbare feiten zijn overtredingen.
De Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940–1945 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 49 wordt «Een ieder» vervangen door: De belanghebbende.
In artikel 50 wordt «Een ieder» vervangen door: De belanghebbende.
De Wet op de studiefinanciering wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 124 vervalt: 121,
Artikel 125 vervalt.
Artikel 127 wordt vervangen door:
De in de artikelen 124 en 126 strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen.
De inhoudsopgave wordt als volgt gewijzigd:
1. de benaming van artikel 125 wordt vervangen door: vervallen;
2. de benaming van artikel 127 wordt vervangen door: Overtreding.
Artikel 17 van de Wet arbeid gehandicapte werknemers komt te luiden:
1. Een werkgever die niet voldoet aan de hem bij of krachtens de artikelen 10 en 15, derde en vierde lid, opgelegde verplichtingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie.
2. De in het eerste lid bedoelde strafbare feiten zijn overtredingen.
3. Met de opsporing van feiten die zijn strafbaar gesteld bij of krachtens deze wet, alsmede, voor zover het feit voor de toepassing van deze wet van belang is, van de feiten omschreven in de artikelen 225 tot en met 227b, 447c en 447d van het Wetboek van Strafrecht zijn, onverminderd artikel 141 van het Wetboek van Strafvordering, belast de ambtenaren, aangewezen bij besluit van Onze Minister en Onze Minister van Justitie. Deze ambtenaren zijn tevens belast met de opsporing van feiten, strafbaar gesteld in de artikelen 179 tot en met 182 en 184 van het Wetboek van Strafrecht, voor zover deze feiten betrekking hebben op een bevel, vordering of handeling, gedaan of ondernomen door henzelf. Artikel 113 van de Organisatiewet sociale verzekeringen is van overeenkomstige toepassing.
4. Van een besluit als bedoeld in het derde lid wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.
De Wet buitengewoon pensioen Indisch verzet wordt als volgt gewijzigd:
Het opschrift van het elfde hoofdstuk komt te luiden: Verstrekken van inlichtingen.
Artikel 50 komt te luiden:
De belanghebbende is verplicht desgevraagd die inlichtingen te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze wet of krachtens deze wet vastgestelde algemene maatregelen van bestuur.
Artikel 51 vervalt.
De Toeslagenwet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 41 en 42 vervallen.
Artikel 43 komt te luiden:
De in artikel 40 bedoelde strafbare feiten zijn overtredingen.
De artikelen 47, 48 en 49 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers vervallen.
De Werkloosheidswet wordt als volgt gewijzigd:
De artikelen 133 en 134 vervallen.
In artikel 135 vervalt de tweede volzin.
De artikelen 47, 48 en 49 van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen vervallen.
Artikel 52 van de Wet financiering volksverzekeringen komt te luiden:
Artikel 67 van de Algemene Ouderdomswet is van overeenkomstige toepassing.
Indien het bij koninklijke boodschap van 12 maart 1992 ingediende voorstel van wet herinrichting van de Algemene Bijstandswet (22 545) tot wet wordt verheven en in werking treedt, vervallen de artikelen 150, 151 en 152 van de Algemene bijstandswet.
Op het tijdstip dat de Wet tegemoetkoming studiekosten in werking treedt, dan wel indien de onderhavige wet op een later tijdstip in werking treedt, met ingang van dat latere tijdstip, wordt de Wet tegemoetkoming studiekosten als volgt gewijzigd:
In artikel 72 vervalt: 67.
Artikel 73 vervalt.
Artikel 75 wordt vervangen door:
De in de artikelen 72 en 74 strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen.
De inhoudsopgave wordt als volgt gewijzigd:
1. de benaming van artikel 73 wordt vervangen door: vervallen;
2. de benaming van artikel 75 wordt vervangen door: Overtreding.
Indien deze wet in werking treedt op of na 1 januari 1996 wordt deze gewijzigd als volgt:
1. artikel X vervalt;
2. in artikel XXIV wordt «artikelen 47, 48 en 49» vervangen door: artikelen 61, 62 en 63;
3. in artikel XXVI wordt «artikelen 47, 48 en 49» vervangen door: artikelen 61, 62 en 63;
4. in artikel XXVIII wordt «artikelen 150, 151 en 152» vervangen door: artikelen 141, 142 en 143.
Deze wet treedt in werking met ingang van de eerste dag van de tweede kalendermaand na de datum van uitgifte van het Staatsblad waarin zij wordt geplaatst.
Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.
Gegeven
De Minister van Justitie,
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-19951996-23993-178.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.