19 529
Vaststelling van titel 7.17 (verzekering) en titel 7.18 (lijfrente) van het nieuwe Burgerlijk Wetboek

C
OORSPRONKELIJKE TEKST VAN HET VOORSTEL VAN WET EN VAN DE MEMORIE VAN TOELICHTING ZOALS VOORGELEGD AAN DE RAAD VAN STATE EN VOORZOVER NADIEN GEWIJZIGD

I. Lijst van wijzigingen in de nota van wijziging

1. In artikel 7.17.1.15 zijn aan het slot van lid 3 vervallen de woorden «tenzij binnen die termijn overeenkomstig artikel 3.11.6 is gestuit».

2. In artikel 7.17.2.5b vervangen de woorden «met dit overlijden» het woord: daarmee.

3. In artikel 7.17.2.9c lid 1 vervangt het tweede woord «is» het woord: wordt. In lid 3 vervangen de woorden «vier weken» de woorden: 14 dagen. In lid 4 zijn toegevoegd de woorden «ten nadele van de benadeelde».

4. Aan het slot van artikel 7.17.2.18 lid 1 was een tweede zin toegevoegd, luidende:

Deze verplichting geldt niet voor zover de verzekeringnemer of de verzekerde niet bekend is, of behoort te zijn, met de verwezenlijking van het risico of het ophanden zijn daarvan.

Deze zin is met de eerste zin van dit lid samengevoegd.

5. In artikel 7.17.3.6a lid 3 vervangen de woorden «begunstigde derde» de woorden: derde begunstigde.

6. In artikel 7.17.3.6c lid 2 zijn in de tweede zin na het woord «daartoe» vervallen de woorden: voor zover nodig. In lid 3 zijn nieuw de woorden «In afwijking van lid 2».

7. Lid 2 van artikel 7.17.2.20 luidde:

2. Bij de mededeling van een voornemen van afkoop vermeldt de pandhouder tevens dat de verzekeringnemer, tenzij deze bevoegdheid is uitgesloten, de verzekering binnen de termijn van vier weken, bedoeld in lid 1, kan belenen ter voldoening, voor zover mogelijk, van hetgeen aan de pandhouder verschuldigd is.

8. De aan het slot van artikel 479p Rv. toegevoegde derde volzin van lid 1 luidde:

In het geval, bedoeld in artikel 479r, tweede lid, eerste volzin, kan de vordering, bedoeld in de eerste volzin, worden ingesteld tot twee weken na de dag waarop het exploit, bedoeld in artikel 479r, tweede lid, is uitgebracht.

9. Artikel 479r lid 3 Rv. is nieuw.

10. De laatste zin van artikel 22a lid 4 Fw. is nieuw.

11. In artikel 295a lid 4 Fw. vervangen de woorden «de uitspraak tot toepassing van de schuldsaneringsregeling» de woorden: het van toepassing verklaren van de schuldsaneringsregeling. In dit lid is de laatste zin nieuw.

II. Lijst van wijzigingen in de toelichting

1. In de toelichting op artikel 7.17.1.4 onder 3. is de voorlaatste zin nieuw. In de daaraan voorafgaande zin vervangen de woorden «De eerste zin van het vierde lid» de woorden: Het zesde lid.

2. In de toelichting op artikel 7.17.1.4 onder 5. vervangen in de vierde zin de woorden «is dit feitelijk niet altijd het geval» de woorden: kan dit niet altijd worden aangenomen. De zesde zin is nieuw en vervangt de volgende twee zinnen:

Dit betekent enerzijds dat in dat geval de verzekeraar deze feiten niet kent of behoort te kennen, en dat deze feiten derhalve in beginsel onder de mededelingsplicht vallen. Anderzijds kan de verzekerignemer die niet op de hoogte is van deze beperking in het raadplegen van gegevensbestanden niet worden tegengeworpen dat hij deze feiten niet heeft medegedeeld, omdat hij dan niet behoort te begrijpen dat deze feiten voor de beslissing van de verzekeraar nog van belang zijn.

3. In de toelichting op artikel 7.17.1.4 onder 6. vervangen in de vijfde zin de woorden «Zonder uitdrukkelijke vraag, al dan niet onderdeel uitmakend van een vragenlijst» de woorden: Zonder vragenlijst.

4. In de toelichting op artikel 7.17.1.4 onder 7. luidde de voorlaatste zin:

Dit betekent dat de verzekeraar in zijn vraag zal moeten aangeven of hij alleen geïnteresseerd is in strafrechtelijke veroordelingen, of wellicht ook in een vrijspraak, een schikking, een maatregel etc..

Aan het slot zijn de volgende twee zinnen vervallen:

Hierover zij nog opgemerkt dat het geen aanbeveling verdient om dit lid te beperken tot alleen strafrechtelijke veroordelingen. Dit zou immers tot gevolg hebben dat andere feiten omtrent het strafrechtelijk verleden die meer dan acht jaar geleden zijn voorgevallen, wel zouden moeten worden medegedeeld, en aldus de verzekeringnemer kunnen blijven achtervolgen.

5. In de toelichting op artikel 7.17.1.11 onder 4. is in de tweede zin voor het woord «sterker» het woord «alleen» ingevoegd. De laatste twee zinnen zijn nieuw.

6. De toelichting op artikel 7.17.1.15 onder 1. is nieuw. De toelichting onder 2. en 3. waren genummerd als 1. en 2.

7. In de toelichting op artikel 7.17.2.9c onder 7. zijn in de eerste zin van de eerste alinea voor het woord «verzekeraar» vervallen de woorden: de benadeele een eigen recht heeft, waardoor. In de tweede zin van de eerste alinea zijn na het woord «verval» vervallen de woorden: ongeacht of deze hun oorsprong vinden in feiten die zich voor of na het schadevoorval hebben voorgedaan. De laatste negen zinnen van de eerste alinea vervangen de volgende zin:

Er is daarom ook niet gekozen voor de constructie van artikel 6, eerste lid, jo 11, eerste lid, Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM), waarbij de benadeelde een eigen recht heeft, waardoor de verzekeraar tot debiteur van de benadeelde is gemaakt, en aan de benadeelde niet datgene kan worden tegengeworpen wat aan de verzekerde kan worden tegengeworpen.

De tweede alinea luidde:

Aldus is in dit artikel tot uitgangspunt genomen dat de benadeelde alleen rechtstreekse betaling aan hem kan vorderen van hetgeen de verzekerde van de verzekeraar te vorderen heeft. De tweede en derde alinea vormde één alinea.

8. In de toelichting op artikel 7.17.2.9c onder 14. vervangen in de vijfde zin de woorden «vier weken» de woorden: 14 dagen.

9. In de toelichting op artikel 7.17.2.9c onder 15. zijn de vierde en de zesde zin nieuw.

10. In de toelichting op artikel 7.17.2.18 onder 1. vervangen in de laatste zin de woorden «De nieuwe redactie» de woorden: De tweede volzin.

11. In de toelichting op artikel 7.17.3.6c onder 2. vervangen in de derde zin de woorden «Deze wijziging voorkomt dat» de woorden: Het zou immers niet juist zijn wanneer. De vierde zin is nieuw. In de zesde zin vervangen de woorden «is een regeling getroffen voor het geval dat» de woorden: is bepaald wanneer. In de zevende zin zijn nieuw de woorden: om door aanvaarding van zijn aanwijzing hoofdgerechtigde te worden.

12. In de toelichting op artikel 7.17.3.20 onder 4. luidde de laatste zin:

Bepaald is dat de pandhouder de verzekeringnemer op deze mogelijkheid moet wijzen, wanneer hij tot afkoop wenst over te gaan.

Vervallen is de daarop volgende zin, die luidde:

Nu de mededeling van het voornemen van afkoop niet bij exploit hoeft te geschieden, is ervan afgezien om, zoals in artikel 479n, tweed lid, Rv. aan het ontbreken van de mededeling de sanctie van nietigheid te verbinden.

13. In de toelichting op artikel 7.17.3.25 onder 2. vervangen in de laatste zin de woorden «Om die reden is in het derde lid de vermelding van artikel 7.17.3.13 beperkt tot het tweede lid van die bepaling» de woorden: Om die reden is de vermelding van artikel 7.17.3.13 in het derde lid geschrapt. De toelichting onder 5. is nieuw.

14. In de toelichting op artikel 479p Rv. onder 2. zijn de laatste drie zinnen nieuw.

15. In de toelichting op artikel 479r Rv. onder 3. is de laatste zin van de derde alinea nieuw. De toelichting onder 4. is nieuw.

16. In de toelichting op artikel 21a (22a) Fw. onder 4. zijn de laatste twee zinnen nieuw.

Naar boven