11 107
Huisvesting der Kamer

nr. 104
JAARVERSLAG HUISVESTING DER KAMER

Ontvangen 29 april 2005

De Bouwbegeleidingscommissie brengt als volgt verslag uit over haar werkzaamheden sinds de afsluiting van het vorige jaarverslag op 27 mei 2004 tot en met 24 maart 2005.

De Bouwbegeleidingscommissie vergaderde in de verslagperiode 2 keer: op 12 oktober 2004 en op 24 maart 2005.

De samenstelling van de commissie is als volgt: P.H. Hofstra (VVD, voorzitter), mevrouw S.E.A. Noorman-Den Uyl (PvdA), S. van Haersma Buma (CDA), vacature, mevrouw A.A. Ament (namens het fractiepersoneel), H. Andringa (namens de parlementaire pers) en P. van Rijn (namens het Kamerpersoneel).

Adviseurs van de commissie zijn H.W. Bakker (Bedrijfsvoering, Financiën en Personeel en organisatie), K. Metz (Bouwcoördinator), B. Westerhout (Facilitaire Dienst) en B. van den Berg (Rijksgebouwendienst).

Het bestaande complex (verbouwing Centraal Informatiepunt, beveiligingsmaatregelen en renovatie plenaire zaal)

De Bouwbegeleidingscommissie is geïnformeerd over de stand van zaken rond de verbouwing van het Centraal Informatiepunt (CIP) en de beveiligingsmaatregelen. Deze activiteiten vormen wat betreft planning en budgettering een samenhangend project.

Het behoud van het openbare karakter van het gebouw was een belangrijk uitgangspunt in dit project. Wellicht wordt in de toekomst de Statenpassage meer voor openbare activiteiten gebruikt. Er is niet gekozen voor de meest vergaande vormen van beveiliging, maar voor aanpassing van de zonering in het gebouw.

De opdracht aan het aannemerschap betrof een lumpsum opdracht. De Kamer betaalt wel voor het meerwerk waartoe opdracht wordt gegeven, maar niet voor de kosten als gevolg van aan de aannemer verwijtbare vertraging.

Omdat dit project als eerste de BIBOB-procedure (Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur) heeft doorlopen, heeft de procedure 17 weken in beslag genomen in plaats van de geplande 5 weken.

Beveiliging

Er is gekozen voor de plaatsing van meer geavanceerde detectiepoorten. Dat is mogelijk binnen het voor de opdracht beschikbare budget. Op de scheiding tussen het openbare en het beveiligde gedeelte worden tourlocks geplaatst.

Er is het voornemen om, wanneer meer openbare activiteiten in de Statenpassage plaatsvinden, glazen deuren te plaatsen onder aan de roltrap. Dit vindt waarschijnlijk in de loop van 2005 plaats. Tevens wordt overwogen signalering aan te brengen waardoor het onmogelijk wordt om ongeoorloofd het dak te betreden. Dit is te realiseren binnen het beschikbaar gestelde budget.

De Bouwbegeleidingscommissie is voorts geïnformeerd over de bediening van de toegangspoorten in geval van calamiteiten. De centrale meldkamer krijgt de centrale rol.

Renovatie plenaire zaal

Het ministerie van Financiën heeft op ambtelijk niveau ingestemd met de financiering van de renovatie van de plenaire zaal. Het blijkt dat de renovatie in de zomer van 2006 meer tijd in beslag zal nemen dan de 8 weken van het zomerreces. Uitwijken naar de Ridderzaal is echter niet mogelijk, omdat ook de Ridderzaal dan wordt gerenoveerd.

Voor de Bouwbegeleidingscommissie gelden bij de renovatie van de plenaire zaal de volgende uitgangspunten:

– bij voorkeur niet uitwijken naar een andere zaal,

– bij voorkeur renoveren in 2006 (en niet: 2007). Door het renovatieplan een soberder karakter te geven is het wellicht mogelijk de renovatie binnen een termijn van acht weken uit te voeren waardoor de renovatie samen kan vallen met het zomerreces.

Ten aanzien van de inhoud van het renovatieplan pleit de Bouwbegeleidingscommissie voor:

– het handhaven van het huidige kleurenschema van de plenaire zaal,

– een mogelijkheid voor de leden om in de plenaire zaal te beschikken over elektronische communicatiemiddelen,

– het verbeteren van de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers,

– het wegwerken van de pedalen bij een aantal interruptiemicrofoons,

– het vervangen van het leer op de tafels, waarbij aandacht moet worden geschonken aan de geluiddempende werking van het nieuwe materiaal,

– het verbeteren van de toegankelijkheid van de (ambtenaren)loges zonder dat dit ten koste gaat van het aantal stoelen,

– het verbeteren van de beveiliging van de (toegang tot de) publieke tribune,

– het verbeteren van de «geluidskwaliteit» van de plenaire zaal, bijvoorbeeld door bij het vervangen van de vloerbedekking te letten op de consequenties voor het geluid.

De Bouwbegeleidsingscommissie zal het Presidium adviseren over de gewenste duur en planning van de renovatie van de plenaire zaal en de inhoud van het renovatieplan.

Ruimtebehoefte

De Bouwbegeleidingscommissie is van mening dat de fracties momenteel over onvoldoende ruimte beschikken. Wanneer na de komende verkiezingen blijkt dat de fracties geen gebruik willen maken van het Logement (waar nu de LPF-fractie is gehuisvest) zal het ruimtetekort verder toenemen.

De Bouwbegeleidingscommissie vindt het voorts van belang dat zal moeten worden geanticipeerd op mogelijke wijzigingen van het kiesstelsel en een daarmee mogelijk gepaard gaand extra ruimtebeslag.

De Bouwbegeleidingscommissie zal voorstellen dat er een analyse moet worden gemaakt van het toekomstige ruimtebeslag en de toekomstige ruimtebehoefte gelet op de door haar aangegeven toekomstige ontwikkelingen (zoals huisvesting fracties na verkiezingen, nieuw kiesstelsel, verandering in de aard van het «kamerwerk», e.d.). Bij deze analyse van het huidige en benodigde aantal vierkante meters zal ook totale ruimtebehoefte van de ambtelijke diensten worden meegenomen.

De Rijksgebouwendienst zal in overleg met de Kamer een aantal maanden nodig hebben om de bruto-netto verhouding van het aantal vierkante meters nauwkeurig te bepalen. Daarbij zal een aantal scenario's worden gemaakt ter bepaling van de feitelijke ruimtebehoefte per kamerlid.

De Bouwbegeleidingscommissie zal, gelet op toekomstige ontwikkelingen, het Presidium schriftelijk adviseren een plan van aanpak op te stellen teneinde potentiële claims op het ruimtebeslag in de toekomst op te kunnen vangen.

Slotopmerkingen

De Bouwbegeleidingscommissie heeft de Duitse Bouwcommissie uitgenodigd voor een bezoek aan Nederland. De Duitse Bouwcommissie heeft aangegeven in te willen gaan op de uitnodiging. Er zal naar een geschikte datum worden gezocht.

De voorzitter van de commissie,

Hofstra

De griffier van de commissie,

Van der Leeden

Naar boven