11 107
Huisvesting der Kamer

nr. 103
JAARVERSLAG HUISVESTING DER KAMER

Ontvangen 28 mei 2004

De Bouwbegeleidingscommissie brengt als volgt verslag uit over haar werkzaamheden sinds de afsluiting van het vorige jaarverslag op 22 mei 2003 tot en met 27 mei 2004.

De Bouwbegeleidingscommissie vergaderde in de verslagperiode 3 keer: op 16 december 2003, 11 februari 2004 en 27 mei 2004.

De samenstelling van de commissie is als volgt: P. H. Hofstra (VVD, voorzitter), mevrouw S. E. A. Noorman-Den Uyl (PvdA), S. Van Haersma Buma (CDA), vacature, mevrouw A. A. Ament (namens het fractiepersoneel), H. Andringa (namens de parlementaire pers) en P. van Rijn (namens het Kamerpersoneel).

Adviseurs van de commissie zijn H. W. Bakker (DBV), K. Metz (Bouwcoördinator),

B. Westerhout (Hoofd Facilitaire Dienst) en B. van den Berg (Rijksgebouwendienst).

Het bestaande complex (Binnenhof 1a-3, nieuwbouw, Justitie, Koloniën en Hotel) en de Hofplaats

Ten aanzien van het bestaande complex is de Bouwbegeleidingscommissie geïnformeerd over een aantal interne verbouwingen. De Bouwbegeleidingscommissie is niet in de gelegenheid gesteld hierover te adviseren.

Het Centraal Informatiepunt (CIP) zal worden ondergebracht in de Burgerzaal. De aanbestedingsprocedure heeft een vertraging opgelopen van drie maanden. Dit betekent dat de oplevering van het CIP ook met drie maanden zal worden vertraagd en plaats zal vinden eind 2004. De huidige functie van de Burgerzaal zal in de Klompézaal worden ondergebracht.

Vanwege budgettaire redenen zal de renovatie van de plenaire zaal – waaronder de vernieuwing van vloerbedekking, reparatie van stoelen en vernieuwing van elektronische voorzieningen – worden uitgesteld tot 2006. Er komt vooralsnog geen herindeling van het rostrum.

De nieuwe Centrale Meldkamer zal in het Logement worden ondergebracht.

De beveiligingsloge aan de Lange Poten zal wegens verbouwing voor een half jaar gesloten zijn. Dit betekent dat de ingang Binnenhof 1a gedurende de verbouwing 's avonds langer open zal zijn en dat extra «beveiligingssluizen» worden geplaatst.

Logement

De Rijksgebouwendienst heeft de Bouwbegeleidingscommissie begin 2004 rondgeleid in het Logement, de nieuwe enquêtezaal en het Depotgebouw.

De Bouwbegeleidingscommissie was uitgenodigd voor de officiële opening van het Logement op 21 april jl. Oud-minister Van den Broek heeft de officiële opening verricht.

Naast de fractie van de LPF heeft een aantal ambtelijke diensten – zoals het onderzoeks- en verificatiebureau, de griffie interparlementaire betrekkingen, de afdeling inkoop en een deel van de dienst informatievoorziening – hun intrek in het Logement genomen.

Uitbreiding Tweede Kamergebouw

Architect Pi de Bruijn heeft van de Rijksgebouwendienst opdracht gekregen een voorlopig ontwerp te maken voor de eventueel verdere uitbreiding van de Tweede Kamer. Uitgangspunt bij de uitbreiding zou volgens de Bouwbegeleidingscommissie moeten zijn dat geen nieuwe dependances ontstaan, dat wil zeggen uitbreiding op of naast het huidige complex. De plannen hangen samen met de behoefte van de Kamer aan ongeveer 7000 m2 extra ruimte.

De Bouwbegeleidingscommissie heeft instemmend gereageerd op het voorlopig ontwerp en heeft het Presidium per brief van 3 juni 2003 geadviseerd de nieuwbouwplannen te ondersteunen. Op voorstel van de Bouwbegeleidingscommissie heeft Pi de Bruijn het voorlopig ontwerp op 19 november 2003 in het Presidium toegelicht. Het Presidium heeft besloten dat de variant op het nieuwbouwplan, namelijk sloop en nieuwbouw in het Spuigebied, nader zal moeten worden uitgewerkt. Deze variant is wellicht goedkoper, leidt tot minder overlast gedurende de bouw en is gelegen op korte afstand van de plenaire zaal. Het probleem van deze variant is het maken van een goede verbinding naar het Tweede Kamergebouw. In het Presidium is afgesproken dat de Bouwbegeleidingscommissie het Presidium zal adviseren over de voor- en nadelen van de verschillende uitbreidingsvarianten.

De Bouwbegeleidingscommissie heeft op 16 december 2003 en 11 februari 2004 met de heer Pi de Bruijn over de aangepaste nieuwbouwplannen gesproken. De heer De Bruijn merkte op dat toevoegen van een zwevend bouwvolume aan het Tweede Kamergebouw tot kritiek heeft geleid en dat daarom de plannen zijn aangepast. In het vernieuwde plan zit het toe te voegen bouwvolume vast aan de bestaande bebouwing, zodat het minder uitstijgt boven de bestaande bebouwing. Door deze aanpassing zal 400 m2 vloeroppervlakte minder aan het Tweede Kamergebouw kunnen worden toegevoegd. Het voorliggende plan leidt tot een toevoeging van 9000 m2 en als gevolg van sloop tot een afname van 2000 m2. Hierdoor zal er netto 7000 m2 woonoppervlakte worden toegevoegd. Hierbij is uitgegaan van ongeveer 52 m2 per kamerlid, inclusief fractiemedewerkers. Onderdeel van het plan is tevens het opnieuw inrichten van de Hofplaats.

Volgens de heer De Bruijn is nog niet aan te geven of nieuwbouw in het Spuigebied goedkoper zal zijn dan het voorliggende plan vanwege de nog onbekende verwervingskosten van de voornamelijk in particuliere handen zijnde grond en gebouwen. De verbinding van de nieuwbouw in het Spuigebied met het bestaande gebouw is het best te verwezenlijken middels een brug of een poort. De verbinding is bouwkundig gezien het best mogelijk op de tweede verdieping. De Bouwbegeleidingscommissie meent echter dat een verbinding op de eerste verbinding met het bestaande gebouw uit functioneel oogpunt noodzakelijk is, gelet op de aansluiting bij de plenaire zaal. Een verbinding maken middels een tunnel is niet aan te bevelen. In het Spuigebied kan 9000 m2 worden gebouwd.

Hoewel een aantal leden van de Bouwbegeleidingscommissie zich grotendeels in de nieuwbouwplannen kan vinden wordt opgemerkt dat het alternatieve plan in het Spuigebied nog niet voldoende is uitgewerkt. De Voorzitter van de Tweede Kamer heeft bij de officiële opening van het Logement opgemerkt dat nog eens goed moet worden nagedacht over de noodzaak van de uitbreiding van het Tweede Kamergebouw.

De Bouwbegeleidingscommissie heeft besloten om serieus naar alternatieve uitbreidingsmogelijkheden te kijken, zodat een serieuze afweging van de voor- en nadelen tussen het voorliggende plan en de nieuwbouw in het Spuigebied en eventuele andere uitbreidingsvarianten is te maken. De Bouwbegeleidingscommissie zal ter beoordeling en vergelijking van de uitbreidingsvarianten de volgende criteria hanteren: kosten, beïnvloeding bedrijfsvoering, functionaliteit, vormgeving/welstand en tijdspanne.

Ten aanzien van de discussie over de uitbreidingsmogelijkheden van de Tweede Kamer heeft de Bouwbegeleidingscommissie besloten dat een geactualiseerde notitie van de onderbouwing van de ruimtebehoefte van de Tweede Kamer zal worden gemaakt. Daarnaast is afgesproken dat de Rijksgebouwendienst Bouwbegeleidingscommissie zal laten participeren in de workshop van de rijksbouwmeester (o.a. planologen van de gemeente Den Haag en medewerkers Rijksgebouwendienst zijn hierbij aanwezig).

Vervolgens zal de Bouwbegeleidingscommissie het Presidium adviseren over de huidige ruimtebeschikbaarheid en wat dat betekent voor de toekomstige ruimtebehoefte van de Tweede Kamer.

Slotopmerkingen

Een delegatie van de Bouwbegeleidingscommissie heeft op 28 en 29 juni 2002 een bezoek gebracht aan Berlijn. Het bezoek had tot doel de vernieuwde Bundestag en de bijbehorende kantoorgebouwen te bekijken, dit om informatie op te doen ten behoeve van de eventuele uitbreiding van het Tweede Kamergebouw.

De Bouwbegeleidingscommissie heeft de Duitse Bouwcommissie uitgenodigd voor een tegenbezoek aan Nederland in de tweede helft van juni (voor het zomerreces) of in de eerste helft van september (direct na het zomerreces). De Bouwbegeleidingscommissie heeft het volgende programma in gedachten: een bezoek aan het Tweede Kamergebouw, een bezoek aan het Logement, een presentatie van de eventuele uitbreidingsplannen door architect Pi de Bruijn en de bezichtiging van enkele interessante gebouwen in de omgeving van Den Haag o.l.v. de Rijksgebouwendienst. De Duitse Bouwcommissie heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.

Tenslotte spreekt de Bouwbegeleidingscommissie haar ongenoegen uit over de wijze waarop een lid van de Bouwbegeleidingscommissie een concept-verslag van een besloten vergadering van de Bouwbegeleidingscommissie in de openbaarheid heeft gebracht.

De voorzitter van de commissie,

Hofstra

De griffier van de commissie,

Van der Leeden

Naar boven