11 107
Huisvesting der Kamer

nr. 101
JAARVERSLAG

14 maart 2002

De Bouwbegeleidingscommissie brengt als volgt verslag uit over haar werkzaamheden sinds de afsluiting van het vorige jaarverslag op 10 april 2001 tot en met 14 maart 2002.

De Bouwbegeleidingscommissie vergaderde in de verslagperiode drie keer: op 20 juni en 4 oktober 2001 en op 31 januari 2002.

De samenstelling van de commissie is als volgt: P. H. Hofstra (voorzitter), mevrouw S.E.A. Noorman-Den Uyl, W. G. J. M. van de Camp, mevrouw F. Ravestein, mevrouw A. A. Ament (namens het fractiepersoneel), M. de Bok (namens de parlementaire pers) en P. van Rijn (namens het Kamerpersoneel).

Adviseurs van de commissie zijn H. W. Bakker (DBV), K. Metz (Bouwcoördinator), B. Westerhout (Hoofd Facilitaire Dienst) en G. Hougée (Rijksgebouwendienst).

Het bestaande complex (Binnenhof 1a-3, nieuwbouw, Justitie, Koloniën en Hotel) en de Hofplaats

Er is een tijdelijk Centraal Informatiepunt (CIP) ondergebracht in de Schepelhal. Het is de bedoeling dat na de verkiezingen zal worden voorzien in een permanente locatie. Hiervoor wordt gedacht aan de Burgerzaal; de huidige functie van de Burgerzaal zal elders in de nieuwbouw moeten worden ondergebracht. Met de definitieve huisvesting van het CIP hangt samen de openstelling van de Statenpassage voor het publiek waarover ook in de raming voor 2002 is gesproken. Een herinrichtingsvoorstel dat voor zowel een «gesloten» als voor een opengestelde Statenpassage zal gelden, zal nader worden uitgewerkt.

Inmiddels zijn de restaurants, die moesten worden verbouwd in verband met milieuhygiënische voorschriften, weer in gebruik genomen. In het zomerreces van 2002 zullen werkzaamheden worden uitgevoerd om de keukens op de derde verdieping en in Binnenhof 1a aan te passen. Voorts wordt bekeken of in de restaurants door een andere aankleding een sfeerverbetering kan worden bereikt.

Plein 23

De Bouwbegeleidingscommissie is geïnformeerd over de aanbesteding van de nieuwbouw en de restauratie van Plein 23. Aanvankelijk was er een groot verschil tussen de begroting en de geoffreerde bedragen; door een vereenvoudiging van onder andere de constructie van het nieuwbouwdeel op de plaats van Lange Houtstraat 1 heeft de Rijksgebouwendienst kunnen bezuinigen zonder de architectuur en de bruikbaarheid van het gebouw aan te tasten. De betonconstructies zijn nu bijvoorbeeld door staalconstructies vervangen. Voorts is het door de Staatssecretaris van VROM beschikbaar gestelde krediet verhoogd. Rijksgebouwendienst heeft over de aanbesteding overeenstemming bereikt met de aannemers en installateurs waarna de bouwwerkzaamheden op 1 november 2001 zijn begonnen. De kwetsbare monumentale onderdelen in Plein 23 zijn ter bescherming in hout ingepakt en het terrein wordt bouwklaar gemaakt.

Het is de bedoeling dat het gebouw op ongeveer 1 november 2003 zal worden opgeleverd en op 1 januari 2004 in gebruik zal worden genomen.

Bleijenburg 7

Op 1 december van het verslagjaar is de verbouw – dit betreft in het bijzonder Arbo-verbeteringen – ten behoeve van de huisvesting van de meeste bewoners van de Vijverhof opgeleverd. Omdat de Vijverhof op 1 maart 2002 aan de Rijksgebouwendienst moest worden overgedragen, was afgesproken dat de betrokken medewerkers in de laatste week van januari 2002 zouden verhuizen naar gebouw Bleijenburg.

Huisvestingsvisie Lange Termijn

De Bouwbegeleidingscommissie heeft enkele malen gesproken met de heer Pi de Bruijn, de architect van de nieuwbouw van de Tweede Kamer, over eventuele verdere uitbreidingsmogelijkheden van de Tweede Kamer.

Met het oog op de huisvesting van de Tweede Kamer voor de lange termijn is in het atelier van de Rijksbouwmeester een workshop georganiseerd op 13 november 2001. Deelnemers waren de Rijksbouwmeester, Pi de Bruijn, een stedenbouwkundige en monumentendeskundige van de gemeente Den Haag, architecten en monumentendeskundigen van de RGD, de directeur bedrijfsvoering, de bouwcoördinator en het hoofd van de Facilitaire Dienst van de Tweede Kamer. Het resultaat van de workshop is mondeling aangeboden aan de Voorzitter van de Kamer en aan de voorzitter van de Bouwbegeleidingscommissie. Er zal een plan worden uitgewerkt; aan de hand hiervan zal de commissie adviseren over een definitieve oplossing van het probleem van de huisvestingsbehoefte van de Kamer, waarbij centrale huisvesting het uitgangspunt is zodat geen nieuwe dependances ontstaan, dat wil zeggen uitbreiding op of naast het huidige complex. De plannen hangen samen met de behoefte van de Kamer aan ongeveer 7000 m2 extra ruimte. Een eerste ideeënschets betrof het plaatsen van drie lagen van ruim 2100 m2 elk boven het centrale vergaderblok. Een andere oplossing behelst het afbreken van de Kortenhorstvleugel en het hiervoor in de plaats bouwen van een toren vergelijkbaar met de perstoren. Ook wordt daarbij gedacht aan het overbouwen van het aangenzende bouwblok en de vergadervleugel van de nieuwbouw met twee verdiepingen.

Slotopmerkingen

De Bouwbegeleidingscommissie heeft ook dit jaar weer de status van majeure onderhoudspunten besproken en bewaakt.

Naar aanleiding van de behandeling in de Tweede kamer van het kabinetsvoorstel voor een nieuw Rijkshuisvestingsstelsel heeft de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer opdracht gegeven de wenselijkheid en haalbaarheid te onderzoeken van het huurder-verhuurdermodel voor de Hoge Colleges van Staat. Het Presidium van de Kamer (en ook de andere Hoge Colleges van Staat) heeft (hebben) dit voorstel afgewezen.

De voorzitter van de commissie,

Hofstra

De waarnemend griffier van de commissie,

De Gier

Naar boven