Vragen van de leden Omtzigt (Omtzigt) en Leijten (SP) aan de Minister-President en de Ministers van Justitie en Veiligheid, voor Rechtsbescherming en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties over de rechtsstaat en beloofde verbeteringen na het toeslagenschandaal (ingezonden 9 januari 2023).

Mededeling van Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 18 januari 2023).

Vraag 1

Herinnert u zich dat de Raad voor de Rechtspraak op 11 mei 2022 haar jaarverslag presenteerde en daarin (bron: https://jaarverslagrechtspraak.nl/) 11 buikpijn dossiers benoemde?

Vraag 2

Herinnert u zich dat bij de regeling van werkzaamheden van 17 mei een groot aantal oppositiepartijen een plan vroeg om aan te geven (of en) wat de regering per dossier zou gaan doen?

Vraag 3

Kunt u voor elk van de 11 dossiers aangeven wat de stand van zaken is?

Vraag 4

Herinnert u zich dat u in de brief over het aftreden van het kabinet-Rutte-III schreef: «Daarnaast is de inzet van het kabinet om strikt gebonden bevoegdheden in sectorale wetten waar nodig te vervangen door bevoegdheden met beoordelingsruimte of hardheidsclausules.»?1

Vraag 5

Kunt u aangeven welke wetten zijn aangepast en nu bevoegdheden met beoordelingsruimte of hardheidsclausules bevatten en welke wetten nog aangepast zullen worden?

Vraag 6

Herinnert u zich dat u in dezelfde brief stelde: «Het kabinet gaat daarnaast in gesprek met de Rijksinspecties, waaronder ook de nieuwe Inspectie Belastingdienst, Toeslagen en Douane, met de Nationale ombudsman, de hoogste bestuursrechters, de advocatuur, cliëntenraden en de Raad voor de rechtspraak om te bezien hoe we daarbij aanvullend signalen kunnen krijgen over wet- en regelgeving en de uitvoeringspraktijk, als die ertoe leiden dat mensen in de knel komen.»?

Vraag 7

Kunt u aangeven welke signalen de inspecties, de ombudsman, de bestuursrechters, de advocatuur en cliëntenraden afgegeven hebben, hoe die zijn opgepakt en tot welke wets-en beleidswijzigingen dit geleid heeft of nog zal leiden?

Vraag 8

Op welke wijze volgt het kabinet of de verschillende beloften uit de reactie op het rapport «Ongekend onrecht» gestand worden gedaan? Kunt u deze voortgang met de Kamer delen?

Vraag 9

Hoe vaak is de Landsadvocaat in 2021 en 2022 ingeschakeld voor procedures van overheidsdiensten ten opzichte van burgers die in beroep gaan?

Vraag 10

Hoe vaak is de Landsadvocaat in 2021 en 2022 ingeschakeld om te adviseren bij overheidsdiensten over juridische kaders als het gaat om besluitvorming omtrent diensten of toekenningen aan burgers?

Vraag 11

Hoe vaak komt de Ministeriële Commissie Herstel Toeslagen (MCHT) bijeen? Kunt u besluitenlijsten en de lijsten van deelnemers van de MCHT delen met de Kamer?

Vraag 12

Wilt u deze vragen beantwoorden op 17 januari in verband met het debat over de rechtstaat op 19 januari 2023?

Mededeling

Op 9 januari stuurden de leden Omtzigt (Omtzigt) en Leijten (SP) vragen aan de Minister-President en de ministers van Justitie en Veiligheid, voor Rechtsbescherming en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de rechtsstaat en beloofde verbeteringen na het toeslagenschandaal (kenmerk 2023Z00090). De laatste vraag in die set Kamervragen luidt: «Wilt u deze vragen beantwoorden op 17 januari in verband met het debat over de rechtsstaat op 19 januari 2023?».

Beantwoording voorafgaand aan het debat is niet mogelijk gebleken. Het beantwoorden van de gestelde vragen vergt interdepartementale afstemming tussen de departementen van Algemene Zaken, Justitie en Veiligheid, Financiën, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er is meer tijd benodigd voor een goede beantwoording van de vragen. Omdat ik met uw Kamer het debat over de Staat van de rechtsstaat zal voeren op 19 januari aanstaande, wil ik u daarvan op de hoogte stellen voorafgaand aan het debat. Ik verwacht dat het kabinet de Kamervragen binnen de reguliere beantwoordingstermijnen kan beantwoorden.


X Noot
1

Kamerstuk 35 510, nr. 4

Naar boven