Vragen van de leden Van den Hil en Strolenberg (beiden VVD) aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht «Tekort aan lijkschouwers dreigt: «Weinig geneeskundestudenten kiezen ervoor»» (ingezonden 1 december 2021).

Mededeling van Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 20 december 2021).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Tekort aan lijkschouwers dreigt: «Weinig geneeskundestudenten kiezen ervoor»»?1

Vraag 2

Binnen welke termijn kan de Kamer de nieuwe raming tegemoet zien, aangezien u schrijft dat u het Capaciteitsorgaan gaat vragen een nieuwe raming forensisch geneeskunde uit te voeren?2

Vraag 3

Is de door u benoemde wervingscampagne die door de GGD GHOR Nederland in opdracht van de betrokken ministeries wordt ontworpen al van start gegaan? Zo nee, wanneer zal deze campagne van start gaan?

Vraag 4

Binnen welke termijn wordt de door u benoemde rondetafelbijeenkomst, die mede wordt georganiseerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), ingepland en wanneer kunnen wij als Kamer informatie omtrent de resultaten ervan verwachten?

Vraag 5

Binnen welke termijn kunt u de resultaten van de gesprekken met de Kamer delen, aangezien u schrijft dat u in samenspraak met veldpartijen de huidige benoemingsprocedure van forensisch artsen tegen het licht zult houden?3

Vraag 6

Bent u ook bekend met diverse berichtgeving in de media over regio’s die bovengemiddeld kampen met een tekort aan forensisch artsen?4 5

Vraag 7

Op welke manieren zet u zich in om deze specifieke regionale tekorten aan te pakken?

Mededeling

De vragen van Van den Hil en Strolenberg (beiden VVD) over het bericht «Tekort aan lijkschouwers dreigt: «Weinig geneeskundestudenten kiezen ervoor»» (2021Z22118 ingezonden 1 december 2021) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

De reden van het uitstel is dat het verzamelen van de benodigde informatie om de vragen te beantwoorden, langer duurt dan verwacht. Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

RTL Nieuws, 20 november 2021, «Tekort aan lijkschouwers dreigt: «Weinig geneeskundestudenten kiezen ervoor»». Geraadpleegd op 29 november 2021 via https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5268498/tekort-lijkschouwers-forensische-zorg-geneeskundestudenten.

X Noot
2

Kamerstuk nr. 33 628, nr. 84, p.3.

X Noot
3

Kamerstuk nr. 33 628, nr. 84, p.5.

X Noot
4

RTV Oost, 27 november 2021, «Overijsel staat te springen om mensen zoals Sanne (36): tekort aan forensisch artsen.» Geraadpleegd op 29 november 2021 via https://www.rtvoost.nl/nieuws/2032571/Overijssel-staat-te-springen-om-mensen-zoals-Sanne-36-tekort-aan-forensisch-artsen.

X Noot
5

Rijt, van der F., 19 november 2021, «Nijpend tekort aan lijkschouwers in Brabant en Zeeland: «Het piept en kraakt»» in: De Stentor. Geraadpleegd op 29 november 2021 via https://www.destentor.nl/binnenland/nijpend-tekort-aan-lijkschouwers-in-brabant-en-zeeland-het-piept-en-kraakt-br~a14e1e9c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F.

Naar boven