Vragen van de leden Albert deVries, Van Dekken en JanVos (allen PvdA) aan de Minister van Economische Zaken over het bericht «Bouwregels Stad genegeerd» (ingezonden 2 maart 2017).

Mededeling van Minister Kamp (Economische Zaken) (ontvangen 20 maart 2017).

Vraag 1

Kent u het bericht «bouwregels Stad genegeerd» van 28 februari uit het Dagblad van het Noorden?1

Vraag 2

Is het waar dat bouwbedrijf Rottinghuis geen wijzigingen heeft doorgevoerd bij het ontwerp om het nieuwe complex aardbevingsbestendig te bouwen? Hoeveel vergelijkbare casussen zijn u bekend?

Vraag 3

Deelt u de mening dat aardbevingsbestendig bouwen zo snel als mogelijk de norm moet worden? Bent u bereid hier ook financiering voor vrij te maken?

Vraag 4

Herkent u zich in het beeld dat er veel onduidelijk is omtrent de nieuwbouwregeling in het aardbevingsgebied en dat «het elke keer volstrekt onduidelijk is wat je van de NAM krijgt, terwijl de meerkosten oplopen tot wel twintig procent»? Bent u bereid op zeer korte termijn de NAM te bewegen ruimhartig uitvoering te geven aan de nieuwbouwregeling?

Vraag 5

Waarom zijn de nieuwe regels voor aardbevingsbestendig bouwen nog steeds niet opgenomen in het Bouwbesluit? Bent u – na uw toezegging in 2015 – nu echt voornemens het Bouwbesluit zo snel als mogelijk te wijzigen zodat de aardbevingsnorm in het Bouwbesluit wordt vastgesteld?

Mededeling

Door leden van uw Kamer is een set vragen gesteld over aardbevingsbestendige bouw in Groningen. Het betreft:

  • vragen van de leden Albert de Vries, Van Dekken en Jan Vos (allen PvdA) aan de Minister van Economische Zaken over het bericht «Bouwregels Stad genegeerd» (ingezonden 2 maart 2017, kenmerk 2017Z03452).

Vanwege de voor de beantwoording benodigde interdepartementale afstemming kan ik de vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken beantwoorden. Ik zal de vragen zo spoedig mogelijk, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in onderlinge samenhang beantwoorden.

Naar boven