Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de voortgang van de actieve openbaarmaking van onderzoeksrapporten (ingezonden 9 oktober 2015).

Antwoord van Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 27 oktober 2015).

Vraag 1

Kunt u aangeven waar de reeds openbaar gemaakte onderzoeksrapporten, waar u aan refereert in uw brief van 24 juni 2015, te vinden zijn op www.rijksoverheid.nl?1

Antwoord 1

Alle openbaar gemaakte rapporten zijn op meerdere manieren op www.rijksoverheid.nl vindbaar. Bijvoorbeeld onder «Documenten»: daar kan met een of meer metadata gezocht worden naar rapporten onder de categorie «Rapporten». Of, als het onderwerp van het rapport bekend is, onder «Onderwerpen». Of, als het ministerie bekend is, onder «Ministeries».

Vraag 2 t/m 5

Kunt u aangeven hoeveel onderzoeken in het jaar 2014 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn geïnitieerd en/of opgeleverd? Zo nee, waarom niet?

Hoeveel onderzoeken zijn binnen een periode van 28 dagen openbaar gemaakt?

Hoeveel onderzoeken zijn binnen een periode van 90 dagen alsnog openbaar gemaakt? Wat was de reden dat deze onderzoeken niet binnen 28 dagen openbaar gemaakt konden worden?

Hoeveel onderzoeken zijn nog niet openbaar gemaakt en wat zijn bij deze onderzoeken de belangrijkste overwegingen om deze onderzoeken niet openbaar te maken? Wat is overwegend de aard van deze onderzoeken?

Antwoord 2 t/m 5

De pilot waarin rapporten actief openbaar zijn gemaakt is uitgevoerd van medio september tot en met december 2014. Over die periode zijn de aantallen onderzoeken en publicatietermijnen geregistreerd. Voorafgaand aan de pilots is niet op departementaal niveau bijgehouden hoeveel rapporten er zijn afgerond en gepubliceerd.

Tijdens de pilot van 1 oktober tot en met 31 december 2014 zijn bij de Ministeries van BZK en Wonen en Rijksdienst de volgende aantallen rapporten opgeleverd en gepubliceerd: 41 rapporten zijn definitief geworden, waarvan 26 zijn gepubliceerd binnen 28 dagen. 15 rapporten zijn gepubliceerd buiten de termijn van 28 dagen (waarvan 8 binnen 90 dagen) en 3 geheel niet. Van deze laatste drie rapporten is gebleken dat er geen bezwaar is tegen openbaarmaking, zodat deze rapporten alsnog openbaar worden gemaakt.

Aantal definitief BZK

Gepubliceerd binnen 28 dagen

Gepubliceerd buiten 28 dagen

Niet gepubliceerd

41

26

12

(8 <90 dagen)

3

Bij het Ministerie van OCW is de pilot uitgevoerd van 15 september tot en met 14 december 2014. Door onbekendheid met de uitgangspunten van de pilot zijn bij OCW twee rapporten niet openbaar gemaakt. Er lijken vooralsnog geen bezwaren om deze rapporten alsnog openbaar te maken. Dit zal naar verwachting dan ook spoedig gebeuren.

Aantal definitief OCW

Gepubliceerd binnen 28 dagen

Gepubliceerd buiten 28 dagen

Niet gepubliceerd

23

10

11

(9 <90 dagen)

2

Als onderzoeken niet binnen 28 dagen openbaar worden gemaakt, kunnen daar verschillende redenen aan ten grondslag liggen:

  • er moet een beleidsreactie bij en dat is in deze situatie niet mogelijk binnen vier weken;

  • er is interdepartementale afstemming nodig;

  • er is contra-expertise nodig;

  • het rapport maakt deel uit van een serie die tegelijk op een ander moment wordt gepubliceerd;

  • het rapport is gekoppeld aan een evenement of gebeurtenis;

  • onbekendheid met de termijn en de pilot.

De aard van de onderzoeken kan sterk variëren, maar heeft veelal tot doel bij te dragen aan beleidsvoorbereiding of -ontwikkeling.

Vraag 6

Is het mogelijk om bij elk openbaar gemaakt onderzoek aan te geven wie de uitvoerders van het onderzoek waren en hoeveel kosten met het onderzoek gemoeid zijn? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 6

Voor zover de uitvoerder van een onderzoek daar geen bezwaar tegen heeft is het gebruikelijk dat de uitvoerder met naam en toenaam wordt genoemd. Dit staat bijvoorbeeld op het titelblad en/of in de colofon.

De kosten voor onderzoeken vallen onder inkoopinformatie. Deze informatie zal november aanstaande gepubliceerd worden als open data. De inkoopgegevens worden gestaffeld gepubliceerd vanwege de bedrijfsgevoeligheid. Bovendien zal geen informatie worden verstrekt over leveranciers die om moverende redenen niet genoemd mogen worden, bijvoorbeeld bij het Ministerie van Defensie of de AIVD.

Vraag 7

Kunt u deze vragen beantwoorden vóór het Algemeen overleg Open Data voorzien op 15 oktober aanstaande?

Antwoord 7

Het Algemeen Overleg is verschoven naar 8 december 2015. De beantwoording bied ik u nu binnen de gebruikelijke termijn aan.


X Noot
1

Kamerstuk 32 802 nr. 14

Naar boven