Vragen van het lid Smaling (SP) aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de mogelijke gevolgen van de productie van teflon in Dordrecht (ingezonden 15 september 2015).

Mededeling van Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 28 september 2015)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Hoe DuPont met teflon een ongekende milieuramp veroorzaakte; ook in Nederland?», waarin zorgen worden geuit over het bedrijf DuPont in Dordrecht en de kankerverwekkende stof PFOA die bij de productie van teflon vrijkomt?1

Vraag 2

Is bij u bekend welke gevolgen de stof PFOA op mens en milieu kan hebben?

Vraag 3

Waarom is Nederland in tegenstelling tot bijvoorbeeld Denemarken nog niet overgegaan tot een verbod op PFOA in consumentenproducten?

Vraag 4

Welke voorzorgsmaatregelen zijn er bij het betreffende bedrijf in Dordrecht genomen om werknemers en de omgeving te beschermen?

Vraag 5

Klopt het dat de ene instantie verantwoordelijk is voor het toezicht, een andere voor de veiligheid van de werknemers en weer een ander voor de omgeving van de fabriek? Deelt u de mening dat dit nadelig is voor het overzicht op de gehele situatie en doortastend optreden in de weg kan staan? Kunt u dit toelichten?

Vraag 6

Waren betrokken instanties op de hoogte van de gevaren van PFOA? Zo ja, waarom is er tot nu toe nog geen onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen van het werken met deze stof op mens en omgeving? Zo nee, deelt u de mening dat deze risico’s bekend horen te zijn bij diegenen belast met het toezicht en de veiligheid van werknemers en omgeving?

Vraag 7

Bent u bereid een overkoepelend en onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de gevolgen van de productie van teflon in Dordrecht op de werknemers en de omgeving, op zowel mens en milieu? Zo nee, waarom niet?

Vraag 8

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het te houden debat over externe veiligheid voorzien op 30 september a.s.?

Mededeling

Op 15 september 2015 ontving ik vragen die gesteld zijn door het lid Smaling (SP) over de mogelijke gevolgen van het gebruik van PFOA bij de productie van teflon in Dordrecht.

Daarbij was ondermeer gevraagd om de beantwoording zo mogelijk voor het AO Externe Veiligheid van 30 september aan de Kamer te sturen.

Tot mijn spijt kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord en daarmee ook niet voor het AO.

De reden van het uitstel is dat voor de beantwoording historische gegevens nodig zijn die deels bij andere overheidslagen gearchiveerd zijn. Deze zijn nog niet ontvangen.

Ik zal u de antwoorden zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk voor de begrotingsbehandeling IenM doen toekomen.

Naar boven