Vragen van de leden Ten Broeke en Harbers (beiden VVD) aan de minister van Defensie over het vertrek van het Amerikaanse leger uit Rotterdam (ingezonden 24 juni 2011).

Antwoord van minister Hillen (Defensie) (ontvangen 9 augustus 2011).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Vertrek US Army gevoelig verlies»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3

Wat is de reden dat het «US Army», in het bijzonder de eenheid Military Surface Deployment and Distribution Command (MSDDC), na 25 jaar uit Rotterdam vertrekt?

Welke eisen heeft het Amerikaanse leger gesteld waaraan door Defensie niet voldaan kon worden?

Antwoord 2 en 3

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft geen eisen gesteld waaraan door Defensie niet kon worden voldaan. De Amerikaanse ambassadeur heeft op 21 april jl. aan mijn ministerie meegedeeld dat de keuze om het Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC) niet langer te huisvesten in Rotterdam is ingegeven door financiële en veiligheidsoverwegingen.

Vraag 4

Klopt het dat de Amerikaanse legerleiding enige jaren geleden nog heeft besloten te blijven en dat men toen een contract heeft getekend met de Gemeente Rotterdam? Waarom hoeft het Amerikaanse leger zich niet meer aan het contract te houden?

Antwoord 4

De Amerikaanse ambassade heeft in april 2004 aan de minister van Defensie meegedeeld dat de Verenigde Staten gebruik wilden maken van het aanbod om de Amerikaanse transport coördinatie-eenheid SDDC te verhuizen van Capelle aan den IJssel naar Rotterdam. Daarop is begonnen met de uitwerking van een wederzijdse overeenkomst tussen Nederland en de Verenigde Staten. In de zomer van 2010 is de overeenkomst voor de verhuizing tussen het SDDC en de gemeente Rotterdam getekend. De juridische afwikkeling in het geval van een Amerikaans vertrek is een zaak van de gemeente Rotterdam.

Vraag 5, 7, 8

Klopt het dat de verhuizing van MSDDC binnen Rotterdam naar de Van Ghentkazerne in een vergevorderd stadium is? Klopt het dat de gemeente hiervoor al grond naast de Van Ghentkazerne beschikbaar heeft gesteld en andere vergaande inspanningen heeft verricht? Wat vindt u ervan dat het Amerikaanse leger hier te elfder ure alsnog van afziet?

Heeft de regering en/of de gemeente Rotterdam zich nog ingespannen om het MSDDC te behouden?

Bent nu bereid, mede gelet op de vrij te komen infrastructuur bij Defensie, te investeren in een langer verblijf van de Amerikanen in Rotterdam?

Antwoord 5, 7 en 8

De gemeente Rotterdam en het ministerie van Defensie spannen zich reeds lange tijd in voor de vestiging van het SDDC op een terrein naast de Van Ghentkazerne. De voorbereidingen daarvoor zijn in een vergevorderd stadium. De gemeente Rotterdam heeft grond beschikbaar gesteld en heeft zich bereid getoond de kosten voor de accommodatie, exploitatie en verhuizing voor haar rekening te nemen. De gemeente heeft hiervoor reeds kosten gemaakt. Defensie heeft toegezegd vanuit de Van Ghentkazerne zorg te dragen voor de beveiliging.

Tot zeer onlangs waren er geen aanwijzingen dat het SDDC zou afzien van de vestiging in Rotterdam. Indien de Verenigde Staten alsnog zouden besluiten naar Rotterdam te verhuizen, zal Defensie zijn eerdere toezegging gestand doen om zorg te dragen voor de beveiliging. Het SDDC wordt dan conform de Amerikaanse veiligheidseisen gevestigd op Nederlands militair terrein.

Vraag 6

Klopt het dat er met de verhuizing van het MSDDC 100 VTE defensiepersoneel ontslagen zal worden en nog eens 100 VTE in toeleveranciers? Wat zal er gebeuren met de 100 VTE defensiepersoneel?

Antwoord 6

Het personeel in Capelle aan den IJssel bestaat uit Amerikaanse militairen en burgers en Nederlands burgerpersoneel. Van het Nederlands burgerpersoneel zijn 86 mensen in dienst van Defensie. Zoals gemeld in mijn brief van 27 april jl. (Kamerstuk 32 500 x, nr. 98 wordt naar verwachting een aantal functies in Rotterdam gehandhaafd voor de havenoverslag van materieel en goederen. Het definitieve besluit hierover is nog niet genomen. Het is daarom nog niet duidelijk hoeveel mensen precies worden geraakt door het Amerikaanse besluit.

Op het defensiepersoneel is het Sociaal Beleidskader van toepassing. De Verenigde Staten hebben te kennen gegeven zich te zullen houden aan de in Nederland geldende afvloeiingsregelingen. Het streven van Defensie is erop gericht om het personeel dat wordt geconfronteerd met overtolligheid zoveel mogelijk naar ander werk te begeleiden, zowel binnen als buiten Defensie. Het is Defensie niet bekend welk effect de verhuizing van de Amerikaanse eenheid heeft op toeleveranciers.


X Noot
1

http://www.nieuwsbladtransport.nl/Modaliteiten/Article/tabid/85/ArticleID/16673/ArticleName/VertrekUSArmygevoeligverlies/Default.aspx

Naar boven