Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1517

Vragen van de leden De Nerée tot Babberich en Ten Hoopen (beiden CDA) aan de ministers van Financiën en van Economische Zaken over het artikel «Halvering ING is strafmaatregel». (Ingezonden 29 januari 2010)

1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Halvering ING is strafmaatregel»?1

2

Kunt u de argumenten zoals die in dit artikel naar voren worden gebracht, meenemen bij de eerder over dit onderwerp gestelde vragen?

3

Op welke wijze zou volgens u de uitzonderlijke situatie ten aanzien van de financiële stabiliteit in Nederland, zoals bij de staatssteun aan ING destijds, meegewogen moeten worden bij de beoordeling door de Europese Commissie of er sprake is van marktverstoring?

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden De Nerée tot Babberich en Ten Hoopen (beiden CDA), ingezonden 15 januari 2010 (vraagnummer 2010Z00719).

Antwoord

Antwoord van minister Bos (Financiën) en minister Van der Hoeven (Economische Zaken) (ontvangen 8 februari 2010)

1

Ja.

2

Ja.

3

Bij de beoordeling of er sprake is van marktverstoring, speelt de uitzonderlijke situatie ten aanzien van de financiële stabiliteit, naar onze mening geen rol. Deze uitzonderlijke situatie dient naar onze mening wel te worden meegewogen bij de beoordeling of staatssteunmaatregelen in overeenstemming zijn met de gemeenschappelijke markt.

De Europese Commissie heeft daar rekening mee gehouden: zij heeft maatregelen goedgekeurd, die zij onder normale omstandigheden niet zou hebben goedgekeurd.

Een voorbeeld daarvan is de back-up faciliteit voor de Alt A portefeuille van ING. Deze transactie is gebaseerd op de economische waarde van de betreffende illiquide portefeuille, niet op de marktwaarde, hetgeen onder normale omstandigheden het uitgangspunt van de Europese Commissie was geweest voor goedkeuring. De Europese Commissie heeft ons inziens terecht deze transactie goedgekeurd, maar zou dat onder normale omstandigheden vermoedelijk niet hebben gedaan.


XNoot
1

 NRC Handelsblad, 25 januari 2010.

Naar boven