Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2877

Vragen van het lid Agema (PVV) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het toekennen van het voorzitterschap van Aedes aan Marc Calon en de goedkeuring van het salaris van 150.000 euro (waarvan hij meer overhoud dan de eerder overeengekomen management-fee van 2 ton) voor een driedaagse werkweek. (Ingezonden 27 april 2009)

1

Hebt u kennisgenomen van het bericht1 dat de nieuwe voorzitter van Aedes inderdaad Marc Calon is geworden?

2

Bent u, nu blijkt dat de heer Calon meer overhoudt aan de mede door u bedongen beloning in loondienst dan de eerdere management-fee van 2 ton, grenzeloos naïef, voor het lapje gehouden of hebt u meegewerkt aan een cosmetische truc?

3

Bent u bereid en bekwaam genoeg deze politiek-bestuurlijke elite aan te kunnen en exorbitante beloningen te doorbreken, omdat zoveel van uw partijgenoten dit soort functies bekleden?

Antwoord

Antwoord van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) (ontvangen 9 juni 2009)

1

Ja.

2

Hoewel het kennelijk gebrek aan bepaalde kwaliteiten dat mij in deze, maar overigens ook in de laatste vraag wordt toegedicht, de vraag kan oproepen of ik eigenlijk wel voldoende capabel kan worden geacht deze te beantwoorden, ben ik niettemin bereid, maar vooral ook in staat tot beantwoording daarvan. Dit op basis van de feiten zoals deze bij mij thans bekend zijn.

Op 22 april 2009 heb ik met uw Kamer gedebatteerd over het salaris van de nieuwe voorzitter van Aedes. Sinds het debat hebben er zich op dit terrein geen nieuwe ontwikkelingen voorgedaan.

In het debat heb ik aangegeven dat ik de heer Calon heb gevraagd af te zien van de beoogde management-fee constructie en in plaats daarvan te kiezen voor een beloning op basis van een normaal dienstverband, binnen het salarisgebouw van Aedes. Ook heb ik hem nadrukkelijk gevraagd bij een eventuele herbenoeming na 4 jaar zijn arbeidsovereenkomst aan te passen aan de dan geldende wettelijke normen voor de directeur-bestuurders van corporaties. De heer Calon heeft daarmee ingestemd.

De Raad van Commissarissen van Aedes en de heer Calon zijn vervolgens overeen gekomen een normaal dienstverband te zullen sluiten, tegen een beloning die is gebaseerd op de Izeboudnormen voor directeur-bestuurders van corporaties. Ik heb in het debat van 22 april overigens aangegeven, dat er bij een normaal dienstverband nog wel degelijk een verschil kan bestaan tussen die beloning en de eerder voorziene 2 ton aan management-fee. Hoe dan ook was de bedoeling van de afspraken dat de kosten voor de beloning van de heer Calon voor Aedes beneden € 200.000 zouden blijven.

Ik heb de heer Calon in mijn gesprek met hem op 12 mei jl. gevraagd tijdig over de uitwerking van onze afspraken te worden geïnformeerd. Mocht daartoe aanleiding zijn, dan zal ik opnieuw het gesprek met Aedes aangaan. Blijkens recent door Aedes verstrekte informatie is de arbeidsovereenkomst met de heer Calon overigens nog niet definitief, zodat thans nog niet vaststaat hoe de uitwerking daarvan exact komt te luiden.

3

Zoals ik in het debat van 22 april al heb aangegeven, ontbreken mij thans de wettelijke middelen om beloningen in de corporatiesector te kunnen normeren. Het kabinet bereidt thans wetgeving voor ter maximering van inkomens in onder andere de corporatiesector. Reden hiervoor is dat corporaties sober en doelmatig moeten omgaan met het voor de volkshuisvesting bestemd vermogen.

Het spreekt voor zich dat de betreffende wetgeving geen onderscheid zal maken naar personen of politieke voorkeur.


XNoot
1

 Nu.nl, 23 april 2009: «Aedes-congres stemt in met benoeming Calon».

Naar boven