Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

2721

Vragen van de leden Pechtold en Van der Ham (beiden D66) aan de ministers van Justitie, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een register voor gestolen kunst. (Ingezonden 27 maart 2009)

1

Is de voor de politie werkzame databank voor registratie en documentatie van gestolen cultuurgoederen inmiddels beschikbaar, zoals u in uw antwoorden op Kamervragen in 2008 heeft toegezegd?1 Zo ja, hoe functioneert dit systeem? Wordt inmiddels bezien hoe publieke toegankelijkheid realiseerbaar is? Kunt u uw antwoord toelichten?

2

Wat is de stand van zaken ten aanzien van een speciale unit «kunst en antiekdiefstal» binnen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)? Wat is de stand van zaken ten aanzien van de regionale aanspreekpunten/coördinatoren die zouden worden aangewezen om dit onderwerp ook voldoende aandacht bij de opsporing binnen de regio’s te geven, aldus de antwoorden op de eerdere Kamervragen in 2008?1

3

Hoe staat het met de randvoorwaarden voor een online toegankelijk register voor andere partijen, waarover u de Kamer nog nader zou informeren, aldus de antwoorden op de bovenbedoelde Kamervragen in 2008?1

4

Wat is de stand van zaken ten aanzien van internationale registratie en notificatie (alarmering bij verdwijning/diefstal) van kunstwerken uit musea, kerken, paleizen en privé-collecties?

5

In hoeverre werken Europese autoriteiten en autoriteiten van lidstaten samen met deskundige ondernemingen, zoals The Art Loss Register en andere particuliere kunst-opsporingsinstanties?

Antwoord

Antwoord van minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de ministers van Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 20 mei 2009) Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2008–2009, nr. 2344

1

Medio december 2008 is de (nationale) databank bij het KLPD technisch opgeleverd. Het is mogelijk om in de databank zowel afbeeldingen als beschrijvingen van cultuurgoederen, kunst en antiek op te nemen en te ontsluiten. De databank zal werkendeweg verder worden geperfectioneerd. Op dit moment wordt zowel gewerkt aan het verzamelen en verwerken van actuele politie-informatie, als aan het verzamelen en verwerken van de politie-informatie van voorgaande jaren, te beginnen met 2007 en 2008.

Om de databank te kunnen voeden blijken bij de politiekorpsen meer maatregelen getroffen te moeten worden ten aanzien van het verzamelen, verwerken en invoeren van informatie over cultuurgoederen, kunst en antiek dan wij tevoren hebben ingeschat. Gestolen cultuurgoederen, kunst en antiek staan veelal geregistreerd onder de noemer «woninginbraken» en zijn daardoor lastig terug te vinden. Ook andere randvoorwaarden voor het goed functioneren van de database zijn nog onvoldoende ingevuld. Ik betreur dit en zal met het politieveld op korte termijn nadere afspraken maken.

Wat betreft de publieke toegankelijkheid, verwijs ik naar het antwoord op vraag 3.

2

In de beantwoording van eerdere Kamervragen met betrekking tot dit onderwerp is gesproken over een unit. Binnen de nieuwe organisatie van de dienst Internationale Politie-informatie (IPOL) van het KLPD is voorzien in 3 fte voor het onderwerp Kunst en antiek. Zij functioneren niet in een afgezonderde unit maar worden wel ingezet op het verzamelen en verwerken van informatie, op het krijgen van nationaal overzicht en inzicht in de kunst- en antiekcriminaliteit in Nederland en op de informatiecoördinatie terzake.

Op dit moment zijn er (nog) geen aanspreekpunten per regio (of per samenwerkingsverband van regio’s) die fungeren als contactpersonen voor kunst en antiek. Ook dit aspect zal worden meegenomen in de te maken afspraken met het politieveld (zie vraag 1).

3

Het opzetten van de databank ten behoeve van de politie heeft het afgelopen jaar prioriteit gehad. De volgende stap is om te bezien hoe een zelfstandige voorziening voor publieke raadpleging kan worden getroffen op basis van informatie uit de databank.

4

Elke daarvoor in aanmerking komende diefstal of verdwijning van kunst, antiek of cultuurgoederen in Nederland die ter kennis wordt gebracht van het KLPD, wordt naar Interpol gestuurd voor internationale signalering in de Interpol databank «Stolen Works of Art».

5

De Europese Commissie is door de Raad van Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gevraagd om voor 31 december 2010 een rapport op te stellen waarin de verschillende wetgevingsinstrumenten, richtsnoeren en operationele middelen op het gebied van de bestrijding van de illegale handel van in de Europese Unie gestolen cultuurgoederen in kaart worden gebracht. De Commissie is tegelijkertijd gevraagd met voorstellen te komen voor preventieve maatregelen inzake de illegale handel in cultuurgoederen. Gedacht wordt aan een snellere en ruimere verspreiding van informatie over gestolen cultuurgoederen in de huidige nationale systemen. Ook kan de samenwerking versterkt worden door het uitwisselen van good practices, bijvoorbeeld door middel van het aanwijzen van contactpunten in elke lidstaat. De Europese Commissie is verzocht om Interpol bij deze werkzaamheden te betrekken en is gevraagd ervoor te zorgen dat tussen de betrokken particuliere en publieke partijen partnerschappen tot stand komen. Bij het tot stand brengen van deze partnerschappen moet rekening gehouden worden met het feit dat vertrouwelijke opsporingsinformatie niet aan particulieren verstrekt kan worden.

Tot de particuliere partijen behoort het Art Loss Register. Incidenteel wordt door het KLPD een beroep gedaan op de database van het Art Loss Register en in overleg met de regiokorpsen worden eventueel informatie over gestolen objecten aan het Art Loss Register aangeboden ter signalering in hun database.


XNoot
1

 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007–2008, nr. 2250.

Naar boven