Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1494

Vragen van het lid Madlener (PVV) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het bericht dat gemetselde gevels van oudere gebouwen kunnen instorten. (Ingezonden 13 januari 2009)

1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat gevels van oudere gebouwen kunnen instorten vanwege het doorroesten van de spouwankers?1

2

Gaat u alle gemeenten verplichten om risicogebouwen in kaart te brengen en te inspecteren? Zo nee, waarom niet?

3

Zijn alle gemeenten op de hoogte van de wijze waarop een dergelijke inspectie moet plaatsvinden? Zo ja, vanaf wanneer? Zo nee, waarom niet?

4

Welke gemeenten gaan in 2009 de gevels op de juiste wijze inspecteren en welke gemeenten niet?

5

Hoe groot acht u het risico op letsel of schade voor burgers bij ongewijzigd beleid?

Antwoord

Antwoord van minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) (ontvangen 9 februari 2009)

1

Ja.

2

Nee. Volgens de bouwregelgeving zijn gebouweigenaren primair zelf verantwoordelijk voor de staat van hun gebouw. Op gemeenten rust wel de plicht om daarop toe te zien. Zij hebben ook de bevoegdheid om zonodig handhavend op te treden. Gemeenten zijn op grond van de Woningwet verplicht om handhavingbeleidsplannen op te stellen, waarin zij aangeven op welke wijze zij invulling geven aan hun handhavingbeleid. De keuze om risicogebouwen in kaart te brengen en te inspecteren moet door iedere gemeente afzonderlijk gemaakt worden in het kader van hun handhavingsbeleid.

In 2007 heeft de VROM-Inspectie naar aanleiding van diverse incidenten onderzoek gedaan naar de constructieve veiligheid van gevels en glazen overkappingen. Ook het doorroesten van spouwankers is in dit onderzoek meegenomen. Het rapport is op 5 november 2007 (28325 nr. 59) aan de Tweede Kamer aangeboden. In het rapport worden aanbevelingen gedaan richting gebouweigenaren, bouwers en gemeenten.

Bij brief van 6 november 2007 heeft de inspecteur-generaal van de VROM-Inspectie alle gemeenten geïnformeerd over de uitkomsten van dit onderzoek en hen gevraagd bij hun prioriteitsstelling voor de gemeentelijke controles rekening te houden met de risico’s van gevelbekleding.

Het rapport is daarnaast bij brief van dezelfde datum onder de aandacht gebracht van de diverse brancheorganisaties/ belangenverenigingen van bouwers en gebouweigenaren.

3

Zoals in mijn antwoord op vraag 2 is aangegeven, zijn gemeenten bij brief van 6 november 2007 geïnformeerd.

4

Ik beschik niet over informatie waaruit blijkt welke gemeenten wel en welke gemeenten niet in 2009 gevels op afdoende wijze gaan inspecteren. In het verlengde van het genoemde onderzoek uit 2007 werkt de Stichting Bouwresearch (SBR) met de VROM-Inspectie aan een richtlijn over de veiligheid van gevels voor ontwerpers, bouwers en beheerders. Hierover zal ook kennisoverdracht georganiseerd worden. De richtlijn zal in het najaar van 2009 uitgebracht worden.

De VROM-Inspectie zal in de loop van 2009 een indicatief onderzoek doen om te zien in hoeverre eigenaren en gemeenten de aanbevelingen uit 2007 hebben opgevolgd of dit van plan zijn.

5

Er zijn mij geen cijfers bekend waaruit blijkt hoe groot de kans op letsel of schade voor burgers is. Voorzover mij bekend hebben de incidenten met gevels tot op heden geen persoonlijk letsel veroorzaakt. De kans daarop is wel aanwezig. Dat is ook de reden dat de VROM-Inspectie het onderwerp onder de aandacht van gemeenten en gebouweigenaren heeft gebracht.


XNoot
1

 www.telegraaf.nl, 9 januari 2009: «VROM gaat inspectieadvies na bij gemeenten».

Naar boven