Aanhangsel van de Handelingen

Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

449

Vragen van de leden Verdaas (PvdA), Slob (ChristenUnie) en Van Hijum (CDA) aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over het uitsluiten van woonschepen van de Huursubsidiewet. (Ingezonden 24 september 2004)

1

Hebt u kennisgenomen van het artikel «Bewoners toekomstige studentenboot kunnen fluiten naar huursubsidie»?1

2

Om welke reden is in artikel 11, derde lid van de Huursubsidiewet expliciet opgenomen dat woonschepen uitgesloten zijn van huursubsidie?

3

Waarom is het wenselijk dat woonschepen van huursubsidie zijn uitgesloten in het licht van de trend dat wonen met en op het water in omvang toeneemt en zelfs van overheidswege gestimuleerd wordt?

4

Deelt u de mening dat het mogelijk maken van huursubsidie voor zelfstandige wooneenheden op het water de kans vergroot dat woningcorporaties meer van dergelijke woonvormen realiseren?

5

Welke verzoeken voor huursubsidie voor woningen op het water heeft u tot op heden ontvangen? Hoeveel? Hoe heeft u daarop gereageerd? Kunt u ook ingaan op de situatie met betrekking tot het cruiseschip Rochedale One in Amsterdam?

6

Heeft u de bevoegdheid om, als u dat zou willen, huursubsidie aan zelfstandige wooneenheden op het water toe te kennen, of is hiervoor een wetswijziging noodzakelijk?

7

Mocht u de bevoegdheid hebben huursubsidie toe te kennen aan zelfstandige wooneenheden op het water, bent u dan bereid hiervan gebruik te maken ten behoeve van de boten te Zwolle en Amsterdam?

Antwoord

Antwoord van minister Dekker (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer). (Ontvangen 22 november 2004)

1

Ja.

2

Huursubsidie op grond van de Huursubsidiewet wordt slechts verstrekt voor woonruimte in de zin van artikel 233 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek: een gebouwde onroerende zaak. Woonschepen zijn niet duurzaam met de grond verenigd en daarom geen onroerende zaak. In verband met de grote diversiteit aan woonschepen en ligplaatsen zijn woonboten en ligplaatsen evenmin onder de eenduidige regelgeving te brengen van de Woningwet (inclusief de bouwregelgeving).

Daarbij is de huurbescherming uit artikel 232 e.v. boek 7 BW en de Uitvoeringswet huurprijzen niet van toepassing op woonschepen en ligplaatsen. Er zijn op dit moment geen objectieve maatstaven om de redelijkheid van de hoogte van de huur van woonschepen te kunnen vaststellen. Ik verwijs hierbij tevens naar mijn antwoorden, mede namens de minister van Verkeer en Waterstaat, op de mij gestelde vragen door mevrouw Van Velzen (SP) over huurbescherming voor huurders van ligplaatsen (TK vergaderjaar 2003–2004, Aanhangsel Handelingen, nr. 1541).

3 en 4

Aanvragen voor drijvende huisvesting worden in het huursubsidiesysteem niet apart geregistreerd; dit is ook niet noodzakelijk aangezien verzoeken om de huur van drijvende huisvesting te subsidiëren in het huidige wettelijk kader niet kunnen worden gehonoreerd. Waar het gaat om zelfstandige woningen die wel duurzaam met de grond zijn verenigd, en dus een gebouwde onroerende zaak betreffen, is het in beginsel wel mogelijk voor huursubsidie in aanmerking te komen. Zo heb ik onder meer een verzoek om huursubsidie voor zeecontainerwoningen (voor studenten) in Amsterdam mogelijk te maken, wel gehonoreerd aangezien deze – aard- of nagelvast – duurzaam met de grond zijn verenigd en dus wel een onroerende zaak betreffen.

Wat betreft het cruiseschip Rochedale One te Amsterdam verwijs ik naar de antwoorden 2, 3 en 4.

6 en 7

Voor het toekennen van huursubsidie aan zelfstandige wooneenheden op het water is allereerst een wijziging van de Huursubsidiewet vereist. Het opstellen van een specifiek puntenstelsel impliceert tevens een aanpassing van de Uitvoeringswet huurprijzen.

Verzoeken om huursubsidie toe te kennen voor woonschepen die niet aan de vereisten voor woonruimte voldoen, zal ik om bovengenoemde redenen niet kunnen honoreren.

Ik zal onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.


XNoot
1

De Stentor / Zwolse Courant / stadseditie, 22 september jl.

Naar boven