Blad gemeenschappelijke regeling van Belastingsamenwerking West-Brabant
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Belastingsamenwerking West-Brabant | Blad gemeenschappelijke regeling 2024, 2233 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Belastingsamenwerking West-Brabant | Blad gemeenschappelijke regeling 2024, 2233 | beleidsregel |
Beleidsregels aanwijzing belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in keuzesituaties Belastingsamenwerking West-Brabant 2025
Het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;
het voorstel met boven aangehaald onderwerp;
de beraadslagingen op voornoemde datum;
Het bepaalde ter zake van de belastingplicht in de verordeningen op de heffing en invordering van belastingen, zoals deze zijn vastgesteld door gemeenteraden en algemeen bestuur van de deelnemers in de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;
Mede gelet op het bepaalde in hoofdstuk IV van de Wet waardering onroerende zaken en op artikel 18i van de Gemeenschappelijke Regeling Belastingsamenwerking West-Brabant;
Beleidsregels aanwijzing belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in keuzesituaties Belastingsamenwerking West-Brabant 2025
In sommige gevallen brengen de wettelijke regels met zich, dat verschillende natuurlijke en/of niet-natuurlijke personen belastingplichtig kunnen zijn voor één belastingobject (onroerende of roerende zaak, perceel, aansluiting, hond, etc.). In de gevallen waarin dat voorkomt mag de heffingsambtenaar de aanslag ten name van één van de belastingplichtigen stellen.
In die gevallen hanteert de heffingsambtenaar van de Belastingsamenwerking West-Brabant (hierna: BWB) een voorkeursvolgorde bij de aanwijzing van de belastingplichtige die de aanslag op zijn of haar naam krijgt. De voorkeursvolgorde is gebaseerd op de veronderstelde betaalcapaciteit en doelmatige c.q. doeltreffende heffing en invordering en wordt toegepast voor zover de gegevens voorhanden of te achterhalen zijn.
Ook bij de aanwijzing van een belanghebbende aan wie de bekendmaking van de WOZ-beschikking zal worden verzonden, kan zich een keuzesituatie voordoen.
In een dergelijk geval hanteert de heffingsambtenaar van de BWB een voorkeursvolgorde, waarbij wordt beoogd de belanghebbende die de WOZ-beschikking op zijn of haar naam krijgt, gelijk te laten zijn aan de belastingplichtige voor de onroerende-zaakbelastingen die de aanslag op zijn of haar naam krijgt.
De in de voorkeursvolgorde neergelegde criteria voor de hierna genoemde belastingen bevatten geen limitatieve opsomming. Zij moeten worden beschouwd als richtlijnen voor de meest voorkomende gevallen.
1 - Voorkeursvolgorde bij verschillende zakelijke rechten
Met betrekking tot de belastingen die worden geheven van genothebbenden krachtens eigendom, bezit of beperkt recht wordt, indien er met betrekking tot één roerende of onroerende zaak verschillende categorieën genothebbenden zijn, de aanslag in onderstaande volgorde gesteld ten name van:
2 - Voorkeursvolgorde bij gelijk zakelijk recht
Met betrekking tot de belastingen die worden geheven van genothebbenden krachtens eigendom, bezit of beperkt recht wordt de aanslag in volgorde gesteld ten name van degene die het grootste aandeel in het genotsrecht heeft.
3 - Voorkeursvolgorde gebruiker woning / woonruimte
Met betrekking tot de belastingen die worden geheven terzake van het gebruik van een woning (afvalstoffenheffing en rioolheffing woningen) dan wel van een woonruimte (watersysteemheffing ingezetenen, zuiveringsheffing en verontreinigingsheffing) wordt de aanslag gesteld op naam van degene die in een Basisregistratie Personen (BRP) als bewoner op dat adres staat ingeschreven.
Indien er meer personen op het adres staan ingeschreven wordt de aanslag op naam van één van hen gesteld.
Degene die op basis van 1 en/of 2 hiervoor is aangewezen en gebruiker is van deze woning/woonruimte, dan wel voor zover de woning/woonruimte gelegen is in een gemeente die geen deel uitmaakt van de BWB van de heffing en/of de WOZ, degene die door die gemeente op dezelfde voet is aangewezen en gebruiker is van die woning/woonruimte
Indien de eigenaar geen gebruiker is van de woning/woonruimte dan wordt de voorkeursvolgorde:
4 - Voorkeursvolgorde gebruiker niet-woning / bedrijfsruimte
Met betrekking tot de belastingen die worden geheven terzake van het gebruik van een niet-woning (OZB, reclamebelasting, BIZ-, riool en incidenteel afvalstoffenheffing) dan wel bedrijfsruimte (zuiverings- en verontreinigingsheffing), wordt de aanslag gesteld op naam van:
5 - Voorkeursvolgorde subjectgebonden heffingen: hondenbelasting
Met betrekking tot de hondenbelasting wordt de aanslag in onderstaande volgorde gesteld ten name van
6 - Voorkeursvolgorde subjectgebonden heffingen: precariobelasting
Met betrekking tot de precariobelasting wordt de aanslag in onderstaande volgorde gesteld ten name van
Deze beleidsregels kunnen worden aangehaald als 'Beleidsregel aanwijzing belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in keuzesituaties Belastingsamenwerking West-Brabant 2025’.
9 – Inwerkingtreding en overgangsrecht
De ‘Beleidsregel aanwijzing belastingplichtige en/of WOZ-belanghebbende in keuzesituaties Belastingsamenwerking West-Brabant 2017’, vastgesteld d.d. 2 december 2016, wordt ingetrokken met ingang van de in lid 2 genoemde datum. Met dien verstande dat deze beleidsregel blijft gelden voor de beschikkingen genomen voor die datum;
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/bgr-2024-2233.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.