Verkeersbesluit voor het instellen van fietsstroken op de Almeloseweg in Mariaparochie / Harbrinkhoek.
Zaaknummer: 963747
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tubbergen neemt een verkeersbesluit. Hierna is aangegeven om welke maatregelen het gaat, hoe ze worden uitgevoerd en welke overwegingen hieraan ten grondslag liggen.
Het besluit:
Het instellen van fietsstroken op de Almeloseweg tussen de gemeentegrens met de gemeente Almelo en de komgrens van Harbrinkhoek nabij de kruising met de Noordergraafsingel. Hierbij worden ook de wegvakken meegenomen waar in een eerder stadium al een besluit voor is genomen. De maatregel wordt uitgevoerd door middel van het aanbrengen van het ‘fietssymbool’ op de rijbaan en onderbroken strepen (fietsstrook) zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.
waar (en waarom) willen wij verkeersmaatregelen nemen?
Op de Almeloseweg willen we meer ruimte geven aan de fiets in lijn van de verdere aanpassingen aan de Almeloseweg. Er worden fietsstroken aangelegd waar nu nog een vrijliggend fietspad ligt en waar er nu al fietssuggestiestroken liggen worden deze verbreed conform de richtlijnen van het ‘Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek’ (CROW). Om de veiligheid en doorstroming van het fietsverkeer te verbeteren, willen we fietsstroken aanleggen. Hierdoor is niet mogelijk voor gemotoriseerd verkeer om stil te staan dan wel te parkeren op de fietsstrook. Daardoor kunnen zij het fietsverkeer niet hinderen op de Almeloseweg en komt het fietsverkeer niet in verkeersonveilige situaties doordat er obstakels op de fietsstrook staan.
hoe gaan wij de maatregelen uitvoeren?
Het instellen van fietsstroken wordt uitgevoerd door middel van het aanbrengen van het ‘fietssymbool’ op de rijbaan en onderbroken strepen (fietsstrook) zoals bedoeld in artikel 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. De ‘fietssymbolen’ worden aangebracht na iedere zijweg en op de tussenliggende wegvakken na circa iedere 100 meter.
welke (wettelijke) regels gelden er?
Een verkeersbesluit moet voldoen aan wettelijke regels. In dit geval nemen wij het besluit op grond
van de Wegenverkeerswet 1994. De volgende artikelen (of onderdelen ervan) zijn van belang:
Artikel 2, lid 1: De krachtens deze wet gestelde regels kunnen strekken tot:
a. het verzekeren van de veiligheid op de weg.
b. het beschermen van weggebruikers en passagiers.
c. het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan.
Artikel 2, lid 2: De krachtens deze wet gestelde regels kunnen voorts strekken tot:
a. het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer en daarmee bijdraagt aan de leefbaarheid.
Artikel 15, lid 2: Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Tenslotte moet de weg (of weggedeelte) in eigendom en beheer zijn bij de gemeente Tubbergen. Dat is hier het geval. De gemeente Tubbergen mag dit verkeersbesluit daarom nemen.
Advies politie
In het “Besluit administratieve bepalingen voor het wegverkeer” (artikel 24 BABW) staat dat wij over dit besluit overleg moeten voeren met de politie. Wij hebben de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente, om advies gevraagd. Hij bracht over dit verkeersbesluit een positief advies uit.
Bezwaar
Ingevolge artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen. Dat kan schriftelijk aan:
•
Postbus 30, 7650 AA Tubbergen (of per e-mail aan: gemeente@tubbergen.nl) .
Een bezwaarschrift moet gemotiveerd zijn en moet worden ingediend binnen een termijn van zes weken, ingaande de dag na bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant.
Wie een bezwaarschrift indient kan een verzoek indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle om een voorlopige voorziening indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vordert. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening worden door de rechtbank griffierechten in rekening gebracht.
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.