Toepassing verklaren brancherichtlijnen en aanpassing mandaatregeling t.b.v. GHOR

 

  • 1.

    Doorgeleiden naar het AB VRGZ om de volgende Brancherichtlijnen van toepassing te verklaren:

    • a)

      de Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen Veiligheidsregio’s voor de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, met uitzondering van de sectoren Ambulancezorg, Brandweer en GHOR waarop specifieke brancherichtlijnen van toepassing zijn.

    • b)

      de Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen spoedeisende medische hulpverlening voor het onderdeel GHOR van de sector Crisisbeheersing van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

  • 2.

    Het mandaat met betrekking tot het aanwijzen van personen of groepen van personen die voorrangsvoertuigen met gebruik van optische en geluidsignalen mogen besturen, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2024 uit te breiden en mandaat te verlenen aan de directeur Crisisbeheersing en de directeur Publieke gezondheid inclusief de mogelijkheid van ondermandaat via een wijziging in hoofdstuk 10 van de mandaatregeling.

Hoofdstuk 10 Regeling optische en geluidsignalen 2009

 

Omschrijving bevoegdheid

Bevoegd bestuurs-orgaan

Gedele-geerd aan

Mandaat verleend aan

Bijzonderheden

10

 

10.1

Regeling optische en geluidsignalen 2009

 

Aanwijzen van personen of groepen van personen, die daartoe ingerichte motorvoertuigen met de in werking zijnde optische- en geluidsignalen mogen besturen(artikel 4 lid 1 Regeling optische en geluidssignalen 2009 jo. artikel 13 Wegenverkeerswet 1994).

AB

DB

dir. Brandweer en Ambulancezorg, directeur Crisis-beheersing, DPG (onderdeel GHOR)

Bedoelde personen worden slechts aangewezen, nadat zij een speciale instructie hebben gekregen, waarin gewezen is op onder andere:

  • -

    de strafrechtelijke en civielrechtelijke consequenties van het direct of indirect veroorzaken van schade of letsel tijdens de rit;

  • -

    het gedrag en de reactie van weggebruikers op de optische en geluidssignalen;

  • -

    het gewenste rijgedrag van de betrokken bestuurder;

  • -

    de effecten van een hoge rijsnelheid op de remweg, het reactievermogen, de letselernst en de responstijd

(artikel 4 lid 2 Regeling optische en geluidssignalen 2009).

 

De Brancherichtlijn Optische en geluidssignalen spoedeisende medische hulpverlening geldt voor AZGZ en de GHOR en dateert van 2023.

 

De Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Brandweer dateert van 2017.

 

De Brancherichtlijn Optische en Geluidssignalen Veiligheidsregio’s dateert van 2017.

 

Sectoren Brandweer en Ambulancezorg: Ondermandaat aan sectormanagers en teamleiders; Sector Crisisbeheersing: Ondermandaat aan sectormanager en teamleiders.

 

De leidinggevende die het aanwijzingsbesluit neemt (nadat de betreffende functionaris heeft voldaan aan de daarvoor geldende voorwaarden), stelt zijn direct-leidinggevende daarvan op de hoogte en informeert de afdeling HRM (onderdeel Service & Informatie) hierover zodat de individuele aanwijzing in het (digitale) personeelsdossier wordt opgenomen.

 

Naar boven