Instellingsbesluit Regionaal bereikbaarheidsfonds Metropoolregio Eindhoven 2024

Het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven,

 

Gelet op het bepaalde in artikel 3 lid 1, 4 lid 1 onder d, 7 en 11 van de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven 2024,

 

Het volgende in aanmerking nemende:

 

  • a.

    De ruimtelijke ontwikkelingen in de regio Brainport Eindhoven (de regio Zuidoost-Brabant) vragen om een schaalsprong in het (boven)regionale vervoersnetwerk.

  • b.

    Het Rijk, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten die deelnemen aan de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven 2024 en private partijen zijn bereid (delen van) deze schaalsprong te realiseren en/of te bekostigen.

  • c.

    Het Rijk, de provincie Noord-Brabant, de gemeenten die deelnemen aan de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven 2024 en private partijen komen daarvoor pakketten van maatregelen overeen met bijbehorende bekostiging, op de wijze zoals vastgelegd in de notitie Regionale bekostiging bereikbaarheid - Beschrijving werkwijze die op 3 juli 2024 is vastgesteld door het Algemeen Bestuur.

  • d.

    Er is reeds een eerste maatregelpakket vastgesteld, dat op 5 juli 2023 door het Algemeen Bestuur is bekrachtigd.

  • e.

    Het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE wordt ingezet voor de gehele of gedeeltelijke bekostiging van bepaalde maatregelen uit de maatregel¬pakketten.

  • f.

    Het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE verkrijgt zijn financiële middelen door stortingen van Rijk, provincie en/of gemeenten; omvang, tijdstip en voorwaarden voor deze stortingen worden bepaald bij vaststelling van de maatregelpakketten en nader uitgewerkt in beschikkingen en/of samenwerkingsovereenkomsten.

  • g.

    Indien en voor zover private partijen maatregelen uit de maatregelpakketten mede bekostigen, maakt deze bekostiging geen deel uit van het krachtens dit besluit ingestelde Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE.

  • h.

    De bekostiging van maatregelen door private partijen vindt plaats als cofinanciering, waarvoor de Metropoolregio Eindhoven in opdracht van de private partijen de onbezoldigde kassiersfunctie vervult ten behoeve van een efficiënte bundeling van geldstromen en een vereenvoudiging van het betalingsverkeer.

 

Besluit in te stellen een Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE en daarbij het volgende te bepalen:

 

Artikel 1. Begrippen

In dit besluit wordt verstaan onder:

 

  • a.

    Algemeen Bestuur: Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Eindhoven als bedoeld in Hoofdstuk 5 van de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven 2024.

  • b.

    Bijdrage:Een bijdrage zoals bedoeld wordt in artikel 1 sub b van de Algemene bijdrageverordening Metropoolregio Eindhoven, die vanuit het Fonds ter beschikking wordt gesteld voor de uitvoering van een Project.

  • c.

    Dagelijks Bestuur : Het dagelijks bestuur van de Metropoolregio Eindhoven als bedoeld in Hoofdstuk 6 van de Gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven 2024.

  • d.

    Gemeente: Een gemeente die deelneemt aan de Gemeenschappelijke Regeling Metropoolregio Eindhoven 2024.

  • e.

    Maatregel: Een onderdeel van een Maatregelpakket, bestaande uit een of meer Projecten.

  • f.

    Maatregelpakket: Een pakket van één of meer Maatregelen dat door het Rijk, de provincie Noord-Brabant, de Gemeenten en private partijen bestuurlijk is vastgesteld om de bereikbaarheid te verbeteren in het kader van de schaalsprong van de Brainport Eindhoven.

  • g.

    Portefeuillehoudersoverleg: Het Portefeuillehoudersoverleg Mobiliteit, het overleg van de portefeuillehouders mobiliteit van de Gemeenten over de regionale mobiliteit.

  • h.

    Project: Een onderdeel van een Maatregel.

  • i.

    Publiekrechtelijke rechtspersoon: Een gemeente, waterschap, Rijk, provincie of Gemeenschappelijke Regeling met rechtspersoonlijkheid.

 

Artikel 2. Instelling en doel van het fonds

  • 1.

    Er is een Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE.

  • 2.

    Het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE heeft als doel de (boven)regionale bereikbaarheidsmaatregelen te faciliteren die bijdragen aan de schaalsprong in de regio Brainport Eindhoven.

  • 3.

    Vanuit het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE worden Maatregelen en Projecten bekostigd indien en voor zover dat bij de vaststelling van een Maatregelpakket is bepaald.

 

Artikel 3. Beheer van het fonds

  • 1.

    Het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE wordt beheerd door het Dagelijks Bestuur.

  • 2.

    Het Dagelijks Bestuur verstrekt alleen Bijdragen aan Projecten binnen de afspraken die daarover in het Maatregelpakket zijn vastgelegd.

  • 3.

    Het Dagelijks Bestuur baseert zich bij zijn beslissingen over het verstrekken van Bijdragen uit het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE op het daartoe ingewonnen advies van het Portefeuillehoudersoverleg. Indien het Dagelijks Bestuur in afwijking van dat advies wens te beslissen, motiveert het DB dit deugdelijk aan het PoHo en legt het DB het besluit vervolgens voor aan het AB.

 

Artikel 4. Bijdrageverordening en bijdrageregeling

  • 1.

    Op het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE is de Algemene bijdrageverordening Metropoolregio Eindhoven van toepassing.

  • 2.

    Conform artikel 3, tweede lid, van de Algemene bijdrageverordening Metropoolregio Eindhoven kan het Dagelijks Bestuur nadere regels stellen ten aanzien van het verstrekken van Bijdragen uit het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE.

  • 3.

    Het Dagelijks Bestuur baseert zich bij zijn beslissingen over het stellen van nadere regels ten aanzien van het verstrekken van Bijdragen uit het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE op het daartoe ingewonnen advies van het Portefeuillehoudersoverleg. Indien het Dagelijks Bestuur in afwijking van dat advies wens te beslissen, motiveert het DB dit deugdelijk aan het PoHo en legt het DB het besluit vervolgens voor aan het AB.

 

Artikel 5. Ontvangsten van het fonds

  • 1.

    De ontvangsten van het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE bestaan uit stortingen van het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de Gemeenten ten behoeve van Maatregelen en Projecten.

  • 2.

    Eventuele rentebaten van het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE worden toegevoegd aan het fonds.

 

Artikel 6. Uitgaven van het fonds

Ten laste van het Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE komen alleen bijdragen aan publiekrechtelijke rechtspersonen voor de realisatie van Projecten.

 

Artikel 7. Evaluatie van het fonds

Het Dagelijks Bestuur zendt binnen twee jaar na inwerkintreding van dit besluit en vervolgens telkens binnen twee jaar aan het Algemeen Bestuur een verslag toe over de werking van dit besluit in de praktijk.

 

Artikel 8. Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het elektronisch publicatieblad van de Metropoolregio Eindhoven waarin het wordt geplaatst.

 

Artikel 9. Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als het Instellingsbesluit Regionaal bereikbaarheidsfonds MRE.

 

Eindhoven, 3 juli 2024

Het Algemeen Bestuur van de Metropoolregio Eindhoven,

de secretaris, de voorzitter,

Naar boven