Blad gemeenschappelijke regeling van WerkSaam Westfriesland
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
WerkSaam Westfriesland | Blad gemeenschappelijke regeling 2023, 900 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
WerkSaam Westfriesland | Blad gemeenschappelijke regeling 2023, 900 | beleidsregel |
Beleidsregel Reiskostenvergoeding en verwervingskosten WerkSaam Westfriesland
Als cliënten naar WerkSaam kom voor een gesprek over hun uitkering of voor re-integratie dan kan WerkSaam deze kosten vergoeden. In deze beleidsregel staat wanneer er vergoed wordt. Verwervingskosten zijn noodzakelijke kosten die gemaakt moeten worden voor het krijgen van inkomen of het uitoefenen van het beroep. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan kosten die worden gemaakt voor het woon-werkverkeer, kosten voor kinderopvang of kosten voor werkkleding. Deze kosten worden onder bepaalde voorwaarden vergoed.
Het dagelijks bestuur van WerkSaam Westfriesland;
gezien het advies van de cliëntenraad van WerkSaam Westfriesland van 4 september 2023;
gelet op artikel 7 en artikel 10 van de Participatiewet;
omdat cliënten voor de dienstverlening van WerkSaam soms kosten maken, die niet van de algemene uitkering voor levensonderhoud betaald kunnen worden,
Artikel 2. Recht op reiskostenvergoeding
Als er sprake is van reiskosten kan een reiskostenvergoeding worden toegekend. De voorwaarde is dat de reisafstand minimaal 5 kilometer bedraagt, enkele reis.
Vastgesteld in de vergadering van het dagelijks bestuur van 14 september 2023,
De voorzitter,
S.C.F. Visser-Botman
De directeur,
M.J. Dölle
Artikel 1 heeft geen nadere toelichting nodig.
Artikel 2. Recht op reiskostenvergoeding
De cliënt heeft in de regel recht op een reiskostenvergoeding als hij/zij voor de dienstverlening van WerkSaam een locatie bezoekt op een afstand van 5 km of meer van het woonadres van de cliënt is gelegen. Bij een afstand van 5 km of meer wordt de volledige afstand of OV-kosten vergoed. Voor de berekening wordt gebruik gemaakt van de routeplanner van de Anwb en van 9292.nl. Voorbeelden van trajecten zijn:
- Werkervaring opdoen met behoud van uitkering (bij een werkgever of bij WerkSaam)
- Re-integratietraject (bij WerkSaam intern of op een andere locatie)
- Re-integratie- of coachingsgesprekken bij WerkSaam
- Heronderzoek op rechtmatigheid
Daarnaast kan de cliënt reiskosten hebben voor het voldoen aan de verplichtingen van de wettelijke tegenprestatie. Daarbij geldt ook dat de kosten alleen worden vergoed voor een reisafstand van meer dan 5 kilometer (enkele reis).
Artikel 3. Hoogte van de vergoeding
WerkSaam betaalt de vergoeding op basis van het openbaar vervoer 2e klasse of op basis van een kilometervergoeding.
Als er een auto wordt gebruikt, dan wordt een vergoeding verstrekt die gelijk is aan de belastingvrije reiskostenvergoeding zoals deze door de regering is bepaald. Deze vergoeding wordt zo nu en dan aangepast, bijvoorbeeld bij een forse stijging van de brandstofprijzen of met een inflatiecorrectie. In 2023 bedraagt de belastingvrije reiskostenvergoeding € 0,21 per kilometer. En er is aangekondigd dat deze in 2024 naar € 0,22 per kilometer zal worden verhoogd.
Bij een reisafstand van minder dan 5 kilometer worden er geen reiskosten vergoed. Bij een reisafstand van minder dan 5 kilometer wordt het redelijk geacht dat de cliënt met de fiets of lopend naar de te bezoeken locatie kan gaan.
Artikel 4. Kosten aanschaf fiets
WerkSaam heeft een regeling met Leekerweide (’t Freem) voor het leveren van gebruikte fietsen. Als een cliënt een fiets nodig heeft, wordt eerst onderzocht of een fiets kan worden geleverd door Leekerweide. Als dat niet het geval is, dan kan een fiets worden aangeschaft via een andere leverancier.
Artikel 5. Kosten aanschaf E-bike
Soms is bij hele vroege diensten, hele late diensten of nachtdiensten geen openbaar vervoer beschikbaar. Soms kan een cliënt om medische redenen geen gebruik maken van een gewone fiets. Een E-bike kan dan een oplossing zijn. Als de cliënt niet beschikt over een vervoermiddel en er zelf geen kan kopen, dan kan WerkSaam een E-bike verstrekken. De E-bike wordt eerst verstrekt in bruikleen. Dit betekent dat de cliënt de fiets gebruikt, maar dat de fiets eigendom blijft van WerkSaam. Als de cliënt na uitstroom 6 maanden aan het werk blijft, kan de fiets in eigendom worden overgedragen aan de cliënt. Dit kan alleen als de cliënt de E-bike nog steeds nodig heeft voor het woon-werkverkeer.
Artikel 6. Overige verwervingskosten
Voor het krijgen van werk moet de cliënt soms nog andere kosten maken dan reiskosten. Denk aan bijvoorbeeld: verklaring omtrent gedrag, medische keuring, inschrijving beroepsvereniging, gereedschap of apparatuur om het beroep te kunnen uitoefenen.
Wanneer deze niet door de werkgever vergoed worden, kan WerkSaam deze kosten vergoeden.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/bgr-2023-900.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.