Wijziging van de Beleidsregel giften en schadevergoeding RDWI 2020

Het dagelijks bestuur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen Kromme Rijn Heuvelrug (RDWI), in zijn vergadering van 14 december 2022,

 

gelet op:

de beraadslaging in de gemeenteraad van Zeist op 4 oktober 2022 over de motie ‘toestaan giften in de bijstand’;

 

de wens om in deze tijden van hoge inflatie inwoners – tijdelijk - extra te ondersteunen met een hogere vrijlating van giften die ontvangen worden van derden;

 

besluit:

de Beleidsregel giften en schadevergoeding RDWI 2020 als volgt te wijzen:

ARTIKEL I

 

A

 

De beleidsregel giften en schadevergoeding RDWI 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 4 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 4 Giften zonder bepaalde bestemming

  • 1.

    Giften die vrij besteedbaar zijn en in een kalenderjaar niet meer dan € 2.250,- bedragen worden niet tot de middelen gerekend. Het meerdere wordt als inkomen in aanmerking genomen.

  • 2.

    In afwijking van het eerste lid wordt het bedrag van € 2.250,- verlaagd tot het bedrag van de algemene fiscale schenkingsvrijstelling die in 2023 gaat gelden voor zover dit bedrag lager zal zijn dan € 2.250,-

B

 

De toelichting wordt als volgt gewijzigd:

 

Toelichting onder het kopje ‘het doel van deze beleidsregel’ onder punt 1 tweede bullet-point

Het bedrag van € 1.000,- wordt gewijzigd in: € 2.250,- (of het lagere bedrag als artikel 4 lid 2 van toepassing is)

 

Artikel 4 Giften zonder bepaalde bestemming

Het bedrag van € 1.000,- word gewijzigd in € 2.250,- (of het lagere bedrag als artikel 4 lid 2 van toepassing is)

ARTIKEL II

Deze regels treden in werking op 1 januari 2023 en vervallen op de dag na 31 december 2023.

ARTIKEL III

Deze regels worden aangehaald als: Wijziging van de Beleidsregel giften en schadevergoeding RDWI 2020

Het dagelijks bestuur van de RDWI, besloten in de vergadering van 14 december 2022

De directeur,

De voorzitter,

Toelichting

Inwoners zijn allereerst zelf verantwoordelijk voor hun situatie en van hen wordt ook verwacht dat zij zich inzetten om zelfredzaam te worden en te blijven. De beleidsregel giften ondersteunt hen hierin door giften tot een bepaald bedrag vrij te laten. Voor deze kosten hoeft dan geen beroep gedaan te worden op bijvoorbeeld de bijzondere bijstand of minimaregelingen. Hiermee wordt ook voorkomen dat financiële hulp of vrijgevigheid door het sociaal netwerk - familie of vrienden - meteen gevolgen heeft voor de uitkering. Daarbij gaat de wetgever er van uit dat giften worden toegelaten “voor zover deze naar het oordeel van het college uit een oogpunt van bijstandsverlening verantwoord zijn”.

 

Extra ruimte in tijden van inflatie

De huidige beleidsregel geeft al ruimte door giften zonder verdere voorwaarden vrij te laten tot een bedrag van € 1.000,-. Ook is er ruimte voor maatwerk waardoor de individuele situatie van de belanghebbende beoordeeld kan worden bij de toepassing van de beleidsregel.

 

In deze tijden van hoge inflatie kan het voorkomen dat derden de behoefte hebben om inwoners met een uitkering Participatiewet extra te ondersteunen. Daarom wordt de vrijlating van giften tijdelijk verhoogd tot € 2.250,-. Deze verhoging vervalt per 31 december 2023. Per 1 januari 2024 gaat weer het bedrag van € 1.000,- gelden.

 

De hoogte van de wijziging heeft geen fiscale gevolgen

Het bedrag van € 2.250 valt onder de drempel van de algemene fiscale schenkingsvrijstelling. Deze bedraagt in 2022 € 2.274,- Als dit bedrag in 2023 lager wordt dan € 2.250,- wordt de vrijlating van giften tot dit bedrag beperkt zodat inwoners geen (fiscale) gevolgen ondervinden.

Het actuele bedrag van de algemene fiscale schenkingsvrijstelling staat in artikel 33 lid 7 van de Successiewet 1956.

 

De vrijlating geldt over heel 2023

Omdat de vrijlating van giften per kalenderjaar geldt, wordt, vanuit het oogpunt van duidelijkheid naar de inwoner en met het oog op uitvoerbaarheid, de verhoging van de algemene vrijlating over heel 2023 toegepast.

Naar boven