Wijziging Afvalstoffenverordening Avri 2022

Het algemeen bestuur van Avri besluit,

 

gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van Avri van 14 september 2022;

gelet op de artikelen 10.23, 10.24, tweede lid, 10.25 en 10.26, van de Wet Milieubeheer, artikel 2, eerste lid Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen en op artikel 21, eerste lid, van de Gemeenschappelijke regeling Avri;

 

Vast te stellen de volgende wijzigingen van de verordening:

‘Afvalstoffenverordening Avri 2022’.

Artikel I

De Afvalstoffenverordening Avri 2022 wordt als volgt gewijzigd:

  • A.

    Toelichting

    De toelichting wordt aangevuld met teksten over de inzameling van grondstoffen bij scholen, het aanwijzen van inzamelmiddelen in kleine kernen, de continuïteit van de basistaken bij onverwachte gebeurtenissen en de wijzigingen in het bijbehorende uitvoeringsbesluit.

  • B.

    Aan artikel 1, lid a wordt toegevoegd ‘ook wel adres of huishouden genoemd’

  • C.

    Artikel 14 vervalt

  • D.

    Artikel 16 vervalt

  • E.

    Artikel 17 vervalt

  • F.

    Aan artikel 20 wordt toegevoegd ‘en ambtenaren die de functie afvalcoach uitoefenen’

Artikel II. Inwerkingtreding

Deze wijziging treedt na bekendmaking in werking op 1 januari 2023.

Aldus vastgesteld door het algemeen bestuur van Avri in zijn openbare vergadering van 15 december 2022 te Geldermalsen.

De secretaris,

W. Brouwer

de voorzitter,

J.P. Neven

TOELICHTING

 

Wijzigingen:

In de afvalstoffenverordening Avri 2022 zijn artikelen opgenomen aangaande een dumpingsverbod, geen opslag van afval in de open lucht en het ontdoen van autowrakken. Deze taken zijn niet aan Avri gedelegeerd door de gemeenten en behoren daarom niet tot deze afvalstoffenverordening. Voor de duidelijkheid de regels voor bijplaatsingen (afval naast containers) vallen wel onder de gedelegeerde taak. Vandaar dat de artikelen 14, 16 en 17 vervallen.

Daarnaast zijn er een aantal administratieve wijzigingen.

 

Afvalvrije scholen

Het AB van 7 juli 2022 heeft besloten het scheiden van afval op basisscholen van algemeen belang te verklaren en het inzamelen van grondstoffen bij basisscholen tegen nultarief mogelijk te maken bij actief toepassen lespakket. Dit besluit is daarna 6 weken ter inzage gelegd. De gescheiden afvalinzameling bij scholen draagt bij aan het Regionale afval- grondstoffenbeleid. Een ander voordeel is een doelmatige inzameling van afvalstoffen door vermindering rijbewegingen. De artikelen die een relatie hebben met dit besluit hoeven niet te worden aangepast, te weten artikel 11 van de afvalstoffenverordening en artikel 10 van het uitvoeringsbesluit afvalstoffenverordening.

 

Kleine kernen

In AB van 7 juli 2022 heeft een besluit genomen over het aanwijzen van inzamelmiddelen in kleine kernen. Hiermee vervalt in de toekomst het aanwijzen van een minicontainer als inzamelmiddel voor kleine kernen. In de verordening zijn kleine kernen:

  • -

    Dunbevolkte kernen zoals in de afvalstoffenverordening artikel 1, lid e en f is gedefinieerd

  • -

    Kernen binnen de bebouwde kom met minder dan 144 percelen zoals in het uitvoeringsbesluit artikel 7, lid c, is beschreven.

 

Continuïteit van de inzameling

Als uitwerking van artikel 7, lid 1 is in het uitvoeringsbesluit bij artikel 6 lid 2 toegevoegd. In dit lid 2 is beschreven dat er afgeweken kan worden van de inzamelfrequentie bij een niet beoogde en onverwachte gebeurtenis. Dit artikel is toegevoegd om bij situaties van overmacht tijdelijk of voor een langere periode de inzamelfrequentie te verlagen, zodat de continuïteit van de inzameling van huishoudelijk afval en de veiligheid van weggebruikers gewaarborgd blijft. Voorbeelden (niet limitatief) van niet beoogde en onverwachte gebeurtenissen zijn weersomstandigheden (extreme sneeuwval of storm) of te kort aan personeel door overmacht (corona, arbeidsmarkt).

 

Begrippen

Gemeenten en projectontwikkelaars vragen Avri in de eerste fase van de woningbouwplannen mee te denken over de inzameling van het afval en de grondstoffen. We zien de afgelopen jaren dat de aard van de plannen verandert, zoals (niet limitatief) autoluwe wijken of duurzame wijken. Dat vraagt een andere aanwijzing van de inzamelmiddelen en voorzieningen. Daarom is aan artikel 1 het begrip maatwerkgebied

toegevoegd. En als uitwerking van artikel 7A, lid 1 is in het uitvoeringsbesluit bij artikel 7 lid m toegevoegd. In dit lid m is beschreven dat er afgeweken kan worden van de aangewezen inzamelmiddelen en voorzieningen conform lid a, b, c, f en i. Hiervan kan worden afgeweken als de aard van de wijk een andere aanwijzing van inzamelmiddelen en voorzieningen vraagt.

 

Naar boven