De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten
Blaricum,
Gooise Meren,
Hilversum,
Huizen,
Laren,
Weesp en
Wijdemeren;
Gelet op
de Wet veiligheidsregio’s,
de Gemeentewet en
de Wet gemeenschappelijke regelingen;
Overwegende,
dat de raden, de colleges van burgemeester en wethouders en de burgemeesters in 2006 besloten hebben om vooruitlopend op de komst van de Wet veiligheidsregio’s per 1 januari 2007 een veiligheidsregio te vormen en hiertoe per die datum een gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zijn aangegaan;
dat de colleges van burgemeester en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om per 1 januari 2009 de gemeentelijke brandweer over te dragen aan de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en dat om die reden de gemeenschappelijke regeling per die datum gewijzigd werd;
dat de colleges van burgemeesters en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om, naar aanleiding van de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio’s en de verankering van de doorontwikkeling van de gemeentelijke bevolkingszorg, de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek in 2011 te herzien;
dat de colleges van burgemeesters en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om, naar aanleiding van de afgesproken herziening van de kostenverdeelsleutel en de gewijzigde Wet veiligheidsregio, per 1 januari 2014 de gemeenschappelijke regeling te wijzigen;
dat de colleges van burgemeesters en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om, naar aanleiding van de gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen, per 1 december 2015 de gemeenschappelijke regeling aan te passen;
dat de colleges van burgemeesters en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om, naar aanleiding van de opheffing van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en de instelling van de gemeente Gooise Meren, per 1 juni 2016 de gemeenschappelijke regeling aan te passen.
dat de colleges van burgemeester en wethouders op voorstel van het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek besloten hebben om, teneinde aansluiting van de Veiligheidsregio bij een op te richten werkgeversvereniging voor de gezamenlijke veiligheidsregio’s mogelijk te maken alsmede om de regeling te laten aansluiten bij gewijzigde wetgeving voor de meldkamers, per 1 juli 2021 aan te passen;
Besluiten:
de volgende gemeenschappelijke regeling te treffen:
GEMEENSCHAPPELJKE REGELINGVEILIGHEIDSREGIO GOOI EN VECHTSTREEK
Toelichting
Algemeen
In bovenstaande tekst van de gemeenschappelijke regeling zijn de voorgestelde wijzigingen zichtbaar gemaakt. De wijziging van de GR vindt plaats in twee achtereenvolgende stappen.
De eerste wijziging vindt plaats per 1 juli 2021. Deze dient om aansluiting van de Veiligheidsregio bij een op te richten werkgeversvereniging voor de gezamenlijke veiligheidsregio’s mogelijk te maken alsmede om de regeling te laten aansluiten bij gewijzigde wetgeving voor de meldkamers. Deze wijzigingen zijn in blauwe tekst zichtbaar gemaakt.
De tweede wijziging vindt plaats per de datum die volgt uit de inwerkingtreding van de Wet herindeling Weesp-Amsterdam. Deze wijziging behelst, kort gezegd, het uittreden van Weesp. Deze wijzigingen zijn in rode tekst zichtbaar gemaakt.
In de tekst onder ‘overwegende’ is zichtbaar gemaakt dat het gaat om twee opeenvolgende wijzigingen van de regeling.
Artikelsgewijs
Artikel 2 Openbaar lichaam
In het derde lid wordt ‘Weesp’ geschrapt. Weesp zal geen deel meer uitmaken van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek maar van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.
Artikel 5 Taken en bevoegdheden (Veiligheidsregio)
De Wijzigingswet meldmakers is op 1 juli 2020 in werking getreden. Deze bepaalt dat:
De tekst van artikel 35 van de Wet veiligheidsregio’s komt te luiden:
1. Door het bestuur van de veiligheidsregio of de besturen van de veiligheidsregio’s in het werkgebied van een meldkamer, bedoeld in artikel 25a, tweede lid, van de Politiewet 2012, wordt zorg gedragen voor het op die meldkamer uitvoeren van de meldkamerfunctie, bedoeld in artikel 25b, eerste lid, van de Politiewet 2012, ten behoeve van de brandweertaak en ten behoeve van de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening.
2. Door het bestuur van de veiligheidsregio of de besturen van de veiligheidsregio’s in een werkgebied kan in overeenstemming met de politie worden besloten dat, onverminderd de artikelen 4 en 5, de politie op die meldkamer de meldkamerfunctie ten behoeve van de brand-weertaak uitvoert.
3. De besturen van de veiligheidsregio’s in een werkgebied sluiten een convenant, dat in ieder geval afspraken bevat over de uitvoering van de meldkamerfunctie, bedoeld in het eerste lid.
4. Door het bestuur van de veiligheidsregio of de besturen van de veiligheidsregio’s in een werkgebied kunnen met betrekking tot de voorbereiding op en het daadwerkelijk optreden bij ongevallen, rampen en crises eisen worden gesteld aan de uitvoering van de meldkamer-functie door de Regionale Ambulancevoorziening. Indien eisen worden gesteld, worden deze ter kennis gebracht van Onze Minister voor Medische Zorg.
De gewijzigde tekst van de GR is in overeenstemming gebracht met de Wijzigingswet.
Artikel 14 Taken en bevoegdheden (Algemeen Bestuur)
Voor het deelnemen in de beoogde werkgeversverenging is besluitvorming nodig die voortkomt uit de Wet gemeenschappelijke regelingen, die in artikel 31a bepaalt:
1. Het algemeen bestuur van het openbaar lichaam of het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie besluit slechts tot de oprichting van en de deelneming in stichtingen, maatschappen, vennootschappen, verenigingen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen, indien de regeling in deze mogelijkheid voorziet en dat in het bijzonder aangewezen moet worden geacht voor de behartiging van het daarmee te dienen openbaar belang.
2. Het besluit wordt niet genomen dan nadat de raden van de deelnemende gemeenten een ontwerpbesluit is toegezonden en in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen ter kennis van het algemeen bestuur van het openbaar lichaam of het bestuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie te brengen.
De huidige tekst van de gemeenschappelijke regeling laat op dit moment een dergelijk besluit, te nemen door het algemeen bestuur, niet toe. In de gemeenschappelijke regeling is de mogelijkheid tot het deelnemen in een rechtspersoon zeer specifiek geregeld en beperkt tot het deelnemen in een besloten vennootschap voor opleiden, trainen en oefenen van personeel. Dit betekent dat de gemeenschappelijke regeling eerst dient te worden gewijzigd, waarna het algemeen bestuur een besluit tot deelnemen in de beoogde werkgeversvereniging kan nemen, maar uiteraard ook hier niet eerder dan nadat de gemeenteraden in de gelegenheid zijn gesteld hun wensen en bedenkingen bij het algemeen bestuur naar voren te brengen.
De aangepaste tekst sluit volledig aan op het bepaalde in de Wet gemeenschappelijke regelingen, zoals hiervoor geciteerd. Daarmee is deze tekst overigens ook volledig identiek aan de tekst in de vigerende gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio Flevoland wat, gelet op de toenemende samenwerking tussen de beide veiligheidsregio’s een voor de hand liggende keus is.
Artikel 29 De inrichting van de ambtelijke organisatie
De gemeenschappelijke meldkamer is, sinds de inwerkingtreding van de Wijzigingswet meldkamers, geen onderdeel meer is van de ambtelijke organisatie waarvan het dagelijks bestuur de inrichting vaststelt.
Artikel 41 Vervanging en inwerkingtreding
Artikel 42 Titel
Hier is zichtbaar gemaakt dat er sprake is van twee opeenvolgende wijzigingen van de regeling.