Eerste wijziging van de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Twente van 26 maart 2020

De voorzitter van de Veiligheidsregio Twente

 

Besluit:

 

Vast te stellen de eerste wijziging van de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Twente van 26 maart 2020

Artikel I  

Wijziging van de verordening:

 

A

Artikel 2.6, eerste lid vervalt.

 

B

Na artikel 2.6 wordt een nieuw artikel ingevoegd dat luidt:

 

Artikel 2.6a Verbod sanitaire voorzieningen

  • 1.

    Het is verboden sanitaire voorzieningen in de vorm van gemeenschappelijke toilet‐, was‐ en douchevoorzieningen zowel op of bij recreatieve locaties geopend te houden.

  • 2.

    Onder recreatieve locaties worden in ieder geval, doch niet uitsluitend, verstaan recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen, camperplaatsen, kleinschalige kampeerveldjes, parken, natuurgebieden, stranden en (jacht)havens.

Artikel II  

Inwerkingtreding

Deze wijzigingsverordening wordt bekendgemaakt op de website van de Veiligheidsregio Twente en treedt in werking op 24 april 2020.

 

Hengelo, 23 april 2020,

De voorzitter van de Veiligheidsregio Twente

dr. G.O. van Veldhuizen

Toelichting op de wijzigingsverordening

 

In de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Twente van 26 maart 2020 is in artikel 2.6, lid 1 het verbod opgenomen om zich (blijvend) te bevinden op vakantieparken, campings en camperplaatsen alsook overige locaties waarin recreatief of toeristisch verblijf plaatsvindt, tenzij sprake is van permanente bewoning. Reden voor dit verbod was gelegen in het feit dat een oncontroleerbare stroom toeristen en recreanten in deze (grens)regio werd verwacht (vooral uit Duitsland) en daarmee de zorgcontinuïteit in het geding leek te komen. De verwachting was dat de Twentse gezondheidszorg niet in staat was om op dit moment ook toeristen/recreanten te behandelen. Daar was onvoldoende capaciteit voor.

Daarbij is aangegeven dat zodra de capaciteit voor de reguliere gezondheidszorg weer voldoende zou zijn, dit verbod zou worden heroverwogen. De heroverweging vindt nu plaats. Uit de cijfers blijkt dat de zorgcontinuïteit in Twente als gevolg van de afvlakkende Corana-cijfers wel kan worden gegarandeerd.

Daarom komt het verbod als genoemd in artikel 2.6, lid 1 van de verordening te vervallen.

 

Als gevolg daarvan is het wel noodzakelijk om de 7e aanvulling op de aanwijzing van de minister de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (d.d. 3 april 2020) op het gebied van sanitaire voorzieningen in recreatievoorzieningen in de verordening op te nemen. Op basis van dit nieuwe artikel is het verboden om sanitaire voorzieningen (gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen) bij recreatieparken en andere recreatieve locaties geopend te houden. Het gaat dan om de locaties van vakantieparken, jachthavens, passantenplaatsen in andere havens, campings, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) en sanitaire voorzieningen bij parken, natuurgebieden en stranden. Op deze locaties bestaat bij de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht kan worden genomen, dan wel dat door het gemeenschappelijk gebruik contactbesmetting plaatsvindt. Dit verhoogt op onaanvaardbare wijze het risico op verspreiding van het coronavirus.

Wanneer een kampeervoorziening dus niet zelfvoorzienend is door een eigen toilet met een eigen was- en/of douchevoorziening is het niet geoorloofd om alsnog gebruik te maken van de locaties van vakantieparken, campings, kleinschalige kampeerveldjes (bijvoorbeeld het zogenoemde 'kamperen bij de boer'), parken, camperplaatsen, natuurgebieden, stranden en jachthavens. In de praktijk is gebruik van toiletemmers, zogenoemde potti's en losstaande chemische toiletjes toegenomen terwijl er géén was- en/of douchegelegenheid is. Dit brengt ongewenste onhygiënische situaties met zich mee. Het is dus verboden om enkel en alleen met een toiletvoorziening zonder was- en/of douchevoorziening te kamperen. Hierdoor is het kamperen met een tent - m.u.v. zogenaamde 'glamping-tenten' of vouwwagen niet mogelijk en kan er wel met caravan of camper worden gekampeerd. Het afstorten van het chemisch toilet (zogenaamde cassette) van caravan of camper bevindt zich veelal aan de buitenkant van een gemeenschappelijke toilet-, was- en/of douchevoorziening en kan dus gewoon doorgang vinden. Indien het afstorten van de cassette zich aan de binnenkant van een gemeenschappelijke toilet-, was- en/of douchevoorziening bevindt dan dient de terreineigenaar er zorg voor te dragen dat alleen voor de afstort de gemeenschappelijke toilet-, was- en/of douchevoorziening wordt geopend, gereinigd en direct weer wordt afgesloten na het afstorten. Ook moet er op worden toegezien dat de gemeenschappelijke toilet-, was- en/of douchevoorziening niet door anderen dan de betrokkene bij het afstorten betreden wordt. Tot slot zijn losse waterkranen aan te merken als watervulpunten en geen watertappunten voor drinkwater, dus deze losse waterkranen kunnen gewoon opengesteld blijven voor gebruik, mits de 1,5 m afstand tot elkaar in acht wordt genomen.'

Naar boven