Wijziging Reglement van orde van het algemeen bestuur MRDH 2015

Het algemeen bestuur van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag,

gelet op

de artikelen 2:2 en 2:4 van de gemeenschappelijke regeling MRDH 2014;

artikel 16 van de Gemeentewet, onverminderd het bepaalde in artikel 22, eerste lid, van de Wet gemeenschappelijke regelingen;

het Reglement van orde van het algemeen bestuur MRDH 2015 zoals vastgesteld op 19 december 2014;

Overwegende dat

In de vergadering van 21 december 2017 door het algemeen bestuur bij behandeling van het agendapunt ‘bespreking reactie evaluatie’ is aangegeven dat het algemeen bestuur de mogelijkheid wil creëren dat burgers mondeling kunnen inspreken bij de vergaderingen van het algemeen bestuur;

gelezen

het voorstel van het dagelijks bestuur d.d. 22 juni 2018;

besluit:

vast te stellen het Tweede Wijzigingsbesluit Reglement van orde van het algemeen bestuur MRDH 2015.

Artikel I  

A

aan artikel 1 wordt een sub h toegevoegd, luidende:

  • h.

    belanghebbende: een burger die ten aanzien van een geagendeerd onderwerp een individueel belang vertegenwoordigt.

 

B

Tussen hoofdstuk 5 ‘Toehoorders en pers” en hoofdstuk 6 ‘Informatie en ambtelijke bijstand’ wordt een nieuw hoofdstuk 5a toegevoegd luidende:

 

Hoofdstuk 5a Burgers

Artikel 42a spreekrecht van burgers

  • 1.

    Bij opening van de vergadering wordt aan belanghebbenden het recht verleend te spreken over punten die zijn vermeld op de agenda, met uitzondering van de verslagen van vergaderingen van organen van de MRDH.

  • 2.

    De belanghebbende die gebruik wenst te maken van het spreekrecht dient dit tenminste vierentwintig uur voor aanvang van de vergadering schriftelijk aan de voorzitter en secretaris mee te delen.

  • 3.

    De in het tweede lid vermelde mededeling vermeldt het agendapunt waarover de belanghebbende wenst te spreken, het belang dat daarbij aan de orde is, en de naam van de spreker.

  • 4.

    Iedere spreker krijgt maximaal vijf minuten spreektijd. Indien er meerdere sprekers zijn bepaalt de voorzitter in overleg met de commissie de totale voor de belanghebbenden beschikbare spreektijd en de volgorde van sprekers.

  • 5.

    Indien een belanghebbende wenst te spreken over een punt dat niet vermeld is op de agenda of niet voldoet aan hetgeen bepaald in het tweede lid, kan de voorzitter bepalen dat geen spreekrecht verleend wordt.

  • 6.

    Voor zover dit artikel niet voorziet in zich voordoende situaties, bepaalt en handhaaft de voorzitter de orde rond het spreekrecht.

Artikel II Inwerkingtreding en citeertitel

  • A.

    Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de dag na publicatie van dit besluit.

  • B.

    Dit wijzigingsbesluit wordt aangehaald als: “ Tweede Wijzigingsbesluit Reglement van orde van het algemeen bestuur MRDH 2015.”

Aldus besloten in de openbare vergadering van het algemeen bestuur van 6 juli 2018,

de plv. voorzitter,

Pauline Krikke

de secretaris,

L.P. Vokurka

Naar boven