Wijzigingsbesluit

 

 

Aanhef en considerans

Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Ferm Werk,

Gelezen

  • het voorstel van het dagelijks bestuur van 6 juli 2017 tot wijziging van de Participatieverordening 2017 GR Ferm Werk;

  • het voorstel aan het dagelijks bestuur ter zake dat is behandeld op 27 maart 2017;

Gelet op

•de artikelen 8a eerste lid, aanhef en onderdeel e, en tweede lid, aanhef en onder a en 10b, zevende lid van de Participatiewet

In aanmerking genomen

  • de zienswijzen ter zake van de gemeenteraden van de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater

  • het advies van de cliëntenraad van Ferm Werk;

Besluit

Tot de hierna volgende wijzigingen van de Participatieverordening 2017 GR Ferm Werk:

ARTIKEL I

De tekst van de Participat ieverordening 2017 GR Ferm Werk wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 11 Beschut werkwordt als volgt gewijzigd:

1.Het eerste lid komt te luiden:

Het dagelijks bestuur biedt een beschutte werkplek aan een persoon uit de doelgroep die door een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking een zodanige mate van begeleiding op en aanpassingen van de werkplek nodig heeft dat van een reguliere werkgever redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat hij deze persoon in dienst neemt.

  • 1.

    Het tweede lid vervalt.

  • 2.

    Het derde lid wordt vernummerd tot tweede lid.

  • 3.

    Het derde lid (nieuw) komt te luiden:

    • a.

      Voor zover nodig of gewenst biedt het dagelijks bestuur aan een persoon van wie is vastgesteld dat hij/ zij uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft, tot het moment van aanvang van de dienstbetrekking, bedoeld in artikel 10b eerste lid van de wet, een voorziening gericht op arbeidsinschakeling aan.

    • b.

      Bij het vaststellen van de voorziening genoemd onder a. wordt per individu gezocht naar de beste (maatwerk) voorziening, rekening houdend met de omstandigheden en capaciteiten van de persoon. Mogelijke voorzieningen die kunnen worden ingezet zijn::

      • Een voorbereidingstraject in het Leer-en Ontwikkelcentrum van Ferm Werk

      • Overdracht naar een lokale welzijnsorganisatie voor dagbesteding

      • Trainingen in het Leer en Ontwikkelcentrum

  • 1.

    Het vierde lid komt te luiden:

    • a.

      De omvang van het aanbod beschut werk en het aantal plekken beschut werk per gemeente wordt bepaald in de begroting, die jaarlijks door het algemeen bestuur wordt vastgesteld. Dit aantal kan niet lager zijn dan het verplicht aantal beschutte werkplekken op grond van de ministeriele regeling.

    • b.

      Als er in een jaar meer beschutte werkplekken worden gerealiseerd dan verplicht, dan wordt hierbij voorrang gegeven aan jongeren (tot 27 jaar) met een indicatie beschut werk en aan kandidaten die een uitkering ontvangen op grond van de Participatiewet.

ARTIKEL II

De toelichting bij artikel 11 van de Participatieverordening 2017 GR Ferm Werk wordt als volgt gewijzigd:

Met ingang van 1 januari 2017 is het dagelijks bestuur verplicht beschut werk aan te bieden aan personen van wie het dagelijks bestuur, op advies van UWV, heeft vastgesteld dat zij uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben (artikel 10b eerste lid Participatiewet)

Gelet op artikel 10b zevende lid is het dagelijks bestuur verplicht om bij verordening vast te stellen:

  • a.

    Welke voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling worden aangeboden om adequaat functioneren op een beschutte werkplek mogelijk te maken, en

  • b.

    Welke voorzieningen worden aangeboden tot het moment dat de dienstbetrekking aanvangt.

In dit artikel is tot uitdrukking gebracht dat aanspraak bestaat op de ondersteunende voorzieningen (op de arbeidsinschakeling). Daarmee wordt uitvoering gegeven aan artikel 10b, zevende lid, van de Participatiewet.

Nadat is vastgesteld, dat iemand tot de doelgroep voor beschut werk behoort, zorgt Ferm Werk ervoor dat deze persoon in een dienstbetrekking onder beschutte omstandigheden aan de slag gaat (artikel 10b, derde lid, van de Participatiewet). Het kan dan gaan om een privaatrechtelijke of een publiekrechtelijke dienstbetrekking (artikel 6, eerste lid, onderdeel f, van de Participatiewet). Hoe de dienstbetrekking wordt georganiseerd, is niet vastgelegd in de wet. Een dienstbetrekking kan bijvoorbeeld worden georganiseerd via een gemeentelijke dienst, NV, BV of stichting. Ook kunnen personen (via detachering) in een beschutte omgeving bij reguliere werkgevers werken.

In de wetenschap dat een plaatsing afgestemd dient te worden op de persoonlijke eigenschappen en omstandigheden van betrokkene, dient dit een vorm van maatwerk te zijn, die niet altijd direct tot plaatsing op een geschikte werkplek zal leiden. Daarbij kan het voorkomen dat er meer kandidaten voor beschut werk zijn, dan het aantal plekken beschut werk dat op grond van de ministeriele regeling gerealiseerd moet worden. Met ingang van 1 januari 2017 bepaalt immers niet slechts het dagelijks bestuur voor welke personen een indicatie beschut werk wordt aangevraagd bij UW, maar kan een persoon die meent tot de doelgroep te behoren zelf die indicatie aanvragen.

Het dagelijks bestuur is verplicht om ter overbrugging van de periode tot de plaatsing betrokkene voorzieningen (gericht op de arbeidsinschakeling) aan te bieden die bijdragen aan een succesvolle plaatsing. Een aantal voorzieningen die hiervoor kunnen worden aangeboden zijn genoemd in het derde lid. Welke (combinatie van) voorziening(en) in een concreet geval ingezet wordt, is afhankelijk van de individuele omstandigheden, capaciteiten en competenties..

Het aantal verplichte beschut werkplekken wordt bij ministeriele regeling per gemeente bepaald. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij meer dan het aantal verplichte plekken willen realiseren. Aan artikel 4 van de verordening is toegevoegd dat het aantal beschutte werkplekken in de begroting niet lager kan zijn dan het verplichte aantal.

In artikel 4 b wordt invulling gegeven aan de criteria voor plaatsing van kandidaten op beschut werk als het verplichte aantal al gevuld is. Op extra te realiseren beschut werkplekken worden jongeren tot 27 jaar en kandidaten die een uitkering op grond van de Participatiewet ontvangen met voorrang geplaatst. Op die manier kunnen de beschikbare middelen effectief worden ingezet.

ARTIKEL III

Dit wijzigingsbesluit treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2017.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling Ferm Werk tijdens zijn openbare vergadering gehouden op 6 juli 2017 te Woerden,

 

Y.Koster-Dreese

Voorzitter algemeen bestuur

B.F. Drost

secretaris algemeen bestuur

Naar boven