Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van 11 mei 2021, kenmerk 2349553-1007439-WJZ, houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 in verband met het niet langer beschouwen van Bonaire als hoogrisicogebied voor Europees Nederland

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken, de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op de artikelen 58e, eerste lid, en 58p, tweede lid en derde lid, onder a, van de Wet publieke gezondheid;

Besluiten:

ARTIKEL I

In de artikelen 6.7b, eerste lid, en 6.7c, eerste en tweede lid, van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19, vervalt ‘of Bonaire’.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, K.H. Ollongren

TOELICHTING

1. Algemeen

Op grond van de artikelen 6.7b, eerste lid, en 6.7c, eerste en tweede lid, van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm) gelden testverplichtingen voor inreizenden vanuit hoogrisicogebieden naar Nederland per luchtvaartuig, veerboot, passagiersschip of vrachtschip. Met deze wijziging van de Trm wordt bewerkstelligd dat de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart niet langer wordt verplicht uitsluitend vervoer aan te bieden aan reizigers uit Bonaire naar Europees Nederland die een negatieve NAAT-test, gecombineerd met een negatieve antigeentest of recente NAAT-test, kunnen tonen aan de vervoerder.

Artikel 6.7b regelt dat dat de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart alleen vervoer aanbiedt aan reizigers uit een zogenoemd hoogrisicogebied die een negatieve NAAT-testuitslag kunnen tonen aan de vervoerder. De negatieve uitslag van een NAAT-test mag niet ouder zijn dan tweeënzeventig uur op het moment van aankomst in Nederland.

Artikel 6.7c Trm regelt dat de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart alleen vervoer aanbiedt aan reizigers uit een zogenoemd hoogrisicogebied die een negatieve antigeentestuitslag of recente negatieve NAAT-testuitslag (maximaal vierentwintig uur oud op het moment van het aan boord gaan) kunnen tonen aan de vervoerder. De betreffende reiziger dient voor het aan boord gaan van het luchtvaartuig, de boot of het schip te zijn getest met een antigeentest of NAAT-test.

Deze dubbele testverplichting gold sinds 20 maart 2021 voor reizigers uit Bonaire, vanwege een forse uitbraak met de Britse variant van het coronavirus. Gezien de positieve epidemiologische ontwikkelingen op Bonaire, inclusief een aanhoudende lage besmettingsgraad en een afname van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames, heeft het RIVM geadviseerd om Bonaire niet langer als hoogrisicogebied aan te wijzen voor Europees Nederland. Personen die reizen vanuit Bonaire naar Europees Nederland hoeven daarom niet langer een negatieve testuitslag te kunnen laten zien als voorwaarde voor vervoer. Bonaire blijft vooralsnog wel als hoogrisicogebied aangemerkt voor Saba en Sint Eustatius, omdat op deze eilanden momenteel geen aanwezigheid van het virus is.

2. Regeldruk

Deze regeling heeft geen negatieve gevolgen voor de regeldruk voor burgers, bedrijven/instellingen of professionals. De testverplichtingen komen te vervallen, hetgeen een vermindering van de regeldruk betekent.

Artikelsgewijs

Artikel I

Bonaire wordt niet langer beschouwd als hoogrisicogebied, waardoor het niet langer nodig is om negatieve testuitslagen van reizigers afkomstig uit Bonaire te verlangen. Om die reden kan die plicht voor de vervoerder komen te vervallen in de artikelen 6.7b, eerste lid, en 6.7c, eerste en tweede lid. Dit artikel regelt dit.

Artikel II Inwerkingtreding

Deze ministeriële regeling moet op grond van artikel 58c, tweede lid, Wpg binnen twee dagen nadat zij is vastgesteld aan beide Kamers der Staten-Generaal worden overgelegd. De regeling treedt ingevolge artikel 58c, tweede lid, Wpg niet eerder in werking dan een week na deze overlegging en vervalt als de Tweede Kamer binnen die termijn besluit niet in te stemmen met de regeling. Gelet op het belang van de volksgezondheid is het de bedoeling dat de regeling op 18 mei 2021 in de Staatscourant wordt gepubliceerd en dan de dag daarna, 19 mei 2021 (00.00 uur), in werking zal treden. Hierbij wordt afgeweken van de zogeheten vaste verandermomenten en de minimuminvoeringstermijn van drie maanden.1

Op grond van artikel 8.1 Trm vervalt de Trm op het tijdstip waarop hoofdstuk Va Wpg vervalt. Het gaat hier om een uiterste vervaldatum. Als de noodzaak al eerder ontvalt aan deze regeling of onderdelen ervan, zal de regeling eerder worden ingetrokken of aangepast. In artikel 58c, zesde lid, Wpg is immers geëxpliciteerd dat maatregelen zo spoedig mogelijk worden gewijzigd of ingetrokken als deze niet langer noodzakelijk zijn.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.M. de Jonge


X Noot
1

Vgl. Kamerstukken II 2019/20, 35 526, nr. 3, artikelsgewijze toelichting op artikel X.

Naar boven