Regeling van de Minister van Justitie en Veiligheid van 3 mei 2021, nr. 3291895, houdende instelling van het adviescollege toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen

De Minister van Justitie en Veiligheid en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Kaderwet adviescolleges;

Besluiten:

Artikel 1

Er is een adviescollege toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen.

Artikel 2

Het adviescollege heeft tot taak het stelsel bewaken en beveiligen te beoordelen en voorstellen te doen om het toekomstbestendig te maken, zodat zij het hoofd kan blijven bieden aan huidige en toekomstige dreigingen in een steeds complexer wordende samenleving.

Artikel 3

Het adviescollege bestaat uit een voorzitter en twee andere leden.

Artikel 4

  • 1. Het adviescollege brengt zijn advies uit voor 1 juli 2021 aan de minister van Justitie en Veiligheid.

  • 2. Na het uitbrengen van het advies is wordt het adviescollege opgeheven.

  • 3. De voorzitter kan tot 1 juni 2021 aan de Minister van Justitie en Veiligheid om uitstel verzoeken voor wat betreft het uitbrengen van het eindrapport.

  • 4. Een verzoek tot uitstel van het eindrapport is met redenen omkleed en vermeldt een nieuwe einddatum die redelijk is ten opzichte van de in lid 1 genoemde datum.

Artikel 5

De archiefbescheiden van het adviescollege worden na zijn opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van de NCTV van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Artikel 6

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt met ingang van het uitbrengen van het eindrapport van het adviescollege.

Artikel 7

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling instelling adviescollege toekomstbestendig stelsel bewaken en beveiligen.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Binnenlands Zaken en Koninkrijkrelaties, R.W. Knops

TOELICHTING

Het huidige stelsel bewaken en beveiligen (hierna: stelsel) is in 2002 ingericht. Het doel van het stelsel is het voorkomen van (terroristische) aanslagen op personen, objecten en diensten. In het stelsel is geregeld hoe op basis van informatie over dreiging en risico tot beveiligingsmaatregelen wordt besloten. Bij bewaken en beveiligen zijn veel partijen betrokken: politie, OM, lokale besturen, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ministeries en de NCTV. De verantwoordelijkheid voor het stelsel is namens de Minister van Justitie en Veiligheid belegd bij de NCTV.

In het kader van het brede offensief tegen ondermijnende criminaliteit investeert het kabinet de komende jaren structureel in de versterking van het stelsel. Het goed functioneren van het stelsel vraagt echter niet alleen om voldoende capaciteit, maar ook om kwaliteitsontwikkeling en kennisborging. Daarbij is het van belang om, in lijn met de ingezette kwaliteitsverbeteringen binnen het stelsel, ook naar het functioneren van het stelsel als geheel en de wijze waarop deze is ingericht te kijken.

In de Kamerbrief d.d. 13 nov. 20201 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid toegezegd een externe commissie, vanuit een afstandelijk perspectief, naar het stelsel te laten kijken en voorstellen te laten doen op welke wijze het stelsel toekomstbestendig gemaakt kan worden om blijvend het hoofd te bieden aan huidige en toekomstige dreigingen.

Het is van belang dat dit door een onafhankelijk adviescollege gebeurt, om te voorkomen dat de belangen van de bij het stelsel betrokken partners het kijken naar het functioneren van het stelsel te veel kleurt. Om duurzame verbeteringen door te kunnen voeren is een onafhankelijke, kritische blik op het stelsel nodig, te meer er de afgelopen jaren verschillende terugkerende knelpunten en vraagstukken zijn geconstateerd.

Het instellen van een eenmalig adviescollege is nodig, omdat dit vraagstuk niet ondergebracht kan worden bij een reeds bestaand adviescollege. Er is geen bestaand adviescollege met expertise over het beleidsterrein van bewaken en beveiligen.

Voor de samenstelling van het adviescollege is gekeken naar personen die kennis hebben van en/of affiniteit hebben met het domein of de betrokken organisaties, maar deze niet representeren.

Het college is verzocht om advies uit te brengen middels een eindrapport op uiterlijk 1 juli 2021. Het adviescollege wordt met terugwerkende kracht vanaf 10 februari 2021 ingesteld, aangezien de collegeleden al op dat moment met hun werkzaamheden zijn begonnen. Na het uitbrengen van het advies wordt dit adviescollege opgeheven en het instellingsbesluit worden ingetrokken.

Naar boven