Besluit van de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 3 maart 2020, nr. 201660, houdende goedkeuring van het besluit tot wijziging van het Reglement Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

De Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 6, eerste lid, van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting,

Besluiten:

Het in de bijlage bij dit besluit vervatte besluit van het bestuur van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting tot wijziging van het Reglement Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting goed te keuren.

Dit besluit zal met de bijlage en de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

BIJLAGE

Het bestuur van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting, bedoeld in artikel 1, onderdeel b, van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Reglement Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting als volgt te wijzigen:

A

In artikel 2, eerste lid, onderdeel c, wordt na ‘persoonsidentificerende gegevens’ ingevoegd ‘en het burgerservicenummer’.

B

In artikel 3 wordt ‘met behulp van haar aansluiting op het ‘gemeente basisadministratie persoonsgegevens-netwerk’ (GBA-netwerk)’ gewijzigd in ‘uit de Basisregistratie Personen (BRP)’.

C

In artikel 8, derde lid, vervalt de eerste zin.

D

Artikel 10 komt te luiden:

Artikel 10. Ouderschapsverklaring ten behoeve van juridisch ouderschap voor duomoeders.

De Stichting verstrekt aan de vrouw bij wie kunstmatige donorbevruchting heeft plaatsgevonden een verklaring dat het kind is verwekt door en ten gevolge van kunstmatige donorbevruchting en dat de identiteit van de donor niet bekend is aan de vrouw.

E

In artikel 11 wordt ‘ten behoeve van de meemoeder-adoptieprocedure’ vervangen door ‘als bedoeld in artikel 3a van de wet’.

F

Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In het eerste en tweede lid wordt de datum ‘1 juli’ gewijzigd in ‘15 maart’.

  • 2. In het eerste en tweede lid wordt ‘Justitie’ gewijzigd in ‘Justitie en Veiligheid’.

  • 3. In het tweede lid wordt ‘Inspectie voor de Gezondheidszorg’ gewijzigd in ‘Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd’.

G

In artikel 16, tweede lid, wordt ‘Justitie’ gewijzigd in ‘Justitie en Veiligheid’.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na het besluit tot goedkeuring van de Minister voor Rechtsbescherming en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

TOELICHTING

Met het in de bijlage vervatte besluit heeft het bestuur van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (hierna: Sdkb) het Reglement Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (hierna: het reglement) aangepast conform aanbeveling 8 die in het kader van de tweede evaluatie van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting (hierna: Wdkb) is gedaan. Volgens het evaluatierapport is het reglement op de volgende vijf punten niet in lijn met de Wdkb (zie par. 3.4.2):

  • 1. Artikel 8, derde lid, van het reglement lijkt een ruimere belangenafweging te suggereren dan artikel 3, tweede lid, van de Wdkb.

    Deze suggestie wordt weggenomen door de betreffende zin in het derde lid van artikel 8 te schrappen (onderdeel C). Bij nader inzien was deze zin ook overbodig, omdat de te verrichten belangenafweging reeds in artikel 3 van de Wdkb is beschreven en uit dit artikel ook volgt dat het bestuur van de Sdkb de belangenafweging moet verrichten.

  • 2. In 2016 is een wettelijke grondslag gecreëerd voor gebruik van het burgerservicenummer van de donor, maar het reglement is daarop niet aangepast.

    Deze aanpassing is alsnog doorgevoerd in artikel 2, eerste lid, onderdeel c, van het reglement (onderdeel A).

  • 3. De werkwijze dat geheimhoudingsverklaringen, bedoeld in artikel 12, tweede lid, van de Wdkb, namens de Sdkb worden bewaard bij de klinieken zelf, strookt niet met artikel 12, eerste lid, van de Wdkb.

    Zoals in de kabinetsreactie op het evaluatierapport (Kamerstukken II 2019/20, 30 486, nr. 24, blz. 9/10) is aangegeven, wordt deze werkwijze herbezien en zullen voortaan alle geheimhoudingsverklaringen, tezamen met de persoonsidentificerende gegevens van de donor aan de Sdkb moeten worden overgedragen. Artikel 2, vijfde lid van het Reglement Sdkb gaat hier reeds van uit en behoeft dus geen aanpassing.

  • 4. Artikel 10 van het reglement is niet aangepast naar aanleiding van de wetswijziging in verband met het juridisch ouderschap van de vrouwelijke partner van de moeder anders dan adoptie (duomoeder).

    Artikel 10 is alsnog aangepast (onderdeel D) en in het verlengde daarvan ook artikel 11 (onderdeel E).

  • 5. Artikel 15 van het reglement strookt ten aanzien van het tijdstip waarop het jaarverslag moet worden uitgebracht niet met artikel 18 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen.

    Dit is alsnog gebeurd door in artikel 15 de datum van ‘1 juli’ te wijzigen in die van ’15 maart’ (onderdeel F). Op grond van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen dienen de betrokken ministers het jaarverslag toe te zenden aan beide kamers der Staten-Generaal.

Voorts is van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele benamingen te actualiseren (onderdelen B, F en G).

De Minister voor Rechtsbescherming, S. Dekker

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, H.M. de Jonge

Naar boven