Besluit van de Minister van Justitie en Veiligheid van 26 november 2018, nr. 2416722, tot wijziging van het Instellingsbesluit Taskforce overvallen

De Minister van Justitie en Veiligheid,

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Taskforce overvallen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, onderdeel a, wordt ‘de integrale aanpak van overvallen en straatroven’ vervangen door: de integrale aanpak van overvallen, plof- en ramkraken en straatroven.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel c komt te luiden:

  • c. de heer J.C. Kant, hoofd beleid van Koninklijke Horeca Nederland;

2. Onderdeel h komt te luiden:

  • h. de heer C.P. Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken.

C

In artikel 8, tweede lid, wordt ‘31 december 2018’ vervangen door: 1 januari 2022.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus

TOELICHTING

Vanaf oktober 2009 levert de Taskforce Overvallen een belangrijke bijdrage aan het terugdringen van het aantal overvallen en straatroven in Nederland. Dat de Taskforce overvallen hierin succesvol is, blijkt onder andere uit het sterk dalende aantal overvallen en straatroven de afgelopen jaren. In 2009 waren er nog een kleine 2.900 overvallen in Nederland. In 2017 is het aantal mede door de inspanningen van de Taskforce overvallen teruggebracht tot 1.103 overvallen. Ook het aantal straatroven is in deze periode sterk gedaald, van 8.390 straatroven in 2009 naar 3.576 straatroven in 2017.

Tevens blijkt dat de recidive onder veroordeelde overvallers is gedaald van 52,4% in 2004 naar 37,6% in 2013. Ondanks deze resultaten is het zaak dat de aanpak van overvallen onverminderd aandacht blijft krijgen. In het rapport ‘De aanpak van overvallen en overvallers in de jaren 2011-2016, een gegronde beschouwing’1 is geconcludeerd dat de aanpak van overvallen de afgelopen jaren succesvol te noemen is, maar dat dit geenszins de aanleiding mag zijn om de intensiteit van de aanpak terug te brengen. In hun advies stellen de auteurs dat op een aantal onderdelen juist een versterking van de aanpak moet plaatsvinden om de resultaten te verduurzamen. De Taskforce overvallen heeft hierin een belangrijke rol. Daarom wordt het instellingsbesluit verlengd.

Op basis van de resultaten van de Taskforce overvallen is ervoor gekozen de taak van de Taskforce uit te breiden met het aanpalende fenomeen plof- en ramkraken. Zowel bij overvallen, plof-en ramkraken als bij straatroven is een intensieve publiek-private samenwerking noodzakelijk om deze misdrijven te kunnen voorkomen en daders te kunnen opsporen en vervolgen.

De Minister van Justitie en Veiligheid, F.B.J. Grapperhaus


X Noot
1

De aanpak van overvallen en overvallers in de jaren 2011-2016. Een gegronde beschouwing over de resultaten en vooruitzichten. Prof. dr. C. Fijnaut en dr. B. Rovers (2016).

Naar boven