Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie van 23 juni 2011, nr. 5700877/11 houdende instelling van de Adviescommissie gewapende particuliere beveiliging tegen piraterij (Instellingsbesluit Adviescommissie gewapende particuliere beveiliging tegen piraterij)

De Minister van Veiligheid en Justitie;

Handelende in overeenstemming met de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu;

Gelet op artikel 2 van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1

Er is een Adviescommissie gewapende particuliere beveiliging tegen piraterij, hierna te noemen: de commissie.

Artikel 2

De commissie heeft tot taak de ministers van Veiligheid en Justitie, Defensie, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu te adviseren over de vraag of de inzet van gewapende particuliere beveiligers, ten behoeve van een adequate bescherming van in Nederland geregistreerde koopvaardijschepen tegen piraterij, aangewezen is.

Artikel 3

De commissie bestaat uit de volgende leden:

  • Prof. mr. J.L. de Wijkerslooth, oud-hoogleraar strafrecht, tevens voorzitter van de commissie;

  • Prof. mr. P.A.M. Mevis, hoogleraar strafrecht en strafprocesrecht aan de Universiteit van Rotterdam;

  • Prof. dr. A. van Staden, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Leiden.

Artikel 4

  • 1. De commissie brengt haar advies uit voor 1 augustus 2011.

  • 2. Wanneer door onvoorziene omstandigheden het advies niet binnen de gestelde termijn kan worden uitgebracht, kan de instellingstermijn van de commissie éénmaal, voor een periode van twee maanden, verlengd worden.

Artikel 5

De archiefbescheiden van de commissie worden na haar opheffing of, zo de omstandigheden daartoe eerder aanleiding geven, zoveel eerder, overgebracht naar het archief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, met een kopie aan de beheerders van het archief van de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Artikel 6

De leden van de commissie ontvangen een vergoeding per vergadering van 3% van het maximum van salarisschaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. Aan het lid, tevens voorzitter wordt een vergoeding per vergadering van 130% van dat bedrag toegekend. Daarnaast hebben de leden van de commissie recht op vergoeding van reis- en verblijfkosten op de voet van de toepasselijke regeling voor personeel werkzaam bij de sector Rijk.

Artikel 7

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot 9 mei 2011.

  • 2. Dit besluit vervalt een maand na het uitbrengen van het advies door de commissie, doch uiterlijk 1 oktober 2011.

Artikel 8

Deze regeling wordt aangehaald als: Instellingsbesluit Adviescommissie gewapende particuliere beveiliging tegen piraterij.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

TOELICHTING

In december 2010 heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) het rapport ‘Piraterijbestrijding op zee. Een herijking van publieke en private verantwoordelijkheden’ gepresenteerd. Het rapport is geschreven op verzoek van de regering. De AIV adviseert onder meer dat in bepaalde gevallen, onder voorwaarden, gewapende particuliere beveiligers zouden moeten worden toegestaan aan boord van in Nederland geregistreerde koopvaardijschepen, opdat ook aan opvarenden het recht op noodweer toekomt.

Het kabinet heeft in zijn reactie op het AIV-advies te kennen gegeven dat eventuele inzet van gewapende particuliere beveiligers raakt aan het fundamentele vraagstuk van het geweldsmonopolie van de staat. Daarnaast zijn er mogelijk verregaande implicaties bij eventuele aanpassing van het Nederlandse vuurwapenbeleid en toepasselijke wet- en regelgeving. Over deze aspecten, en daarmee ook over de wenselijkheid van het toelaten van gewapende particuliere beveiligers aan boord van in Nederland geregistreerde koopvaardijschepen, wenst de regering eerst nader te worden geïnformeerd door een ad hoc commissie van deskundigen (Kamerbrief 32 706, nr. 5).

De opdracht aan de commissie is:

Adviseren ten aanzien van eventuele doorbreking van het geweldsmonopolie door inzet van gewapende particuliere beveiligers, ten behoeve van een adequate bescherming van in Nederland geregistreerde koopvaardijschepen tegen piraterij.

Hierbij worden de volgende deelvragen beantwoord:

  • Welke implicaties heeft eventuele gedeeltelijke doorbreking van het geweldsmonopolie ten behoeve van de inzet van gewapende particuliere beveiligers tegen piraterij, waaronder juridische en operationele implicaties?

  • Indien het advies zou leiden tot een conclusie dat bewapening van particuliere beveiligers in het kader van piraterij wenselijk is, welke minimale condities zijn dan nodig om deze inzet mogelijk te maken?

  • Hoe luidt uw advies ten aanzien van alternatieven voor het doorbreken van het geweldsmonopolie, zoals gelegen in de mogelijkheden tot preventie en opsporing?

Voor het verkrijgen van de benodigde inzichten en het toetsen van haar aanbevelingen is de commissie gemachtigd om informatie te vergaren en te rade te gaan bij die instanties en/of personen die over benodigde informatie beschikken. Daarnaast kan zij, in overleg met de ministeries van Veiligheid en Justitie, Defensie, Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu, de beschikking krijgen over een budget voor het laten verrichten van onderzoek dat voor het formuleren van een goed en afgewogen advies noodzakelijk is.

De commissie wordt verzocht zo spoedig mogelijk, uiterlijk 1 augustus 2011, een rapport op te leveren en wordt een maand na het uitbrengen van het advies opgeheven. Als door onvoorziene omstandigheden de afronding van het advies niet binnen de gestelde termijn kan worden gerealiseerd, kan de instellingstermijn van de Commissie éénmaal, voor een periode van twee maanden, verlengd worden.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

Naar boven