2020D40347

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2020

Hierbij ontvangt u het Gemeentenieuws van SZW 2020-71. Deze nieuwsbrief wordt tevens verzonden aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Alvorens de onderwerpen te noemen die in deze nieuwsbrief aan de orde komen, wil ik u expliciet wijzen op onderwerp 3 in de nieuwsbrief.

Versoepeling bijstandsregels voor jongeren tot 27 jaar (uitvoering motie Smeulders c.s.)

Gemeenten hebben tot 1 oktober 2020 de mogelijkheid gehad om af te wijken van de regels rond de verplichte zoektermijn van vier weken voor jongeren van 18 tot 27 jaar. Daardoor konden zij individueel maatwerk toepassen bij het hanteren van de vier weken zoektermijn en daarmee financiële problemen bij jongeren die plotseling zonder werk en inkomsten komen te zitten als gevolg van de coronacrisis voorkomen.

Ondanks hernieuwde beperkingen voor sommige sectoren zijn ook veel sectoren weer aan het werk. Hierdoor kunnen gemeenten de vier weken zoektermijn bij jongeren voor wie er baanopeningen zijn toepassen, om te voorkomen dat jongeren afhankelijk worden van de bijstand. Desalniettemin gelden vanwege de voortdurende coronacrisis voor bepaalde sectoren (zoals de horeca- en evenementen branche) nog steeds beperkingen waardoor in deze sectoren de economische bedrijvigheid nog niet (volledig) is herstart. Het is dan ook niet te verwachten dat de situatie voor jongeren, die doorgaans een minder sterke positie hebben op de arbeidsmarkt, weer volledig normaal wordt.

In de motie van het lid Smeulders c.s. (Kamerstuk 35 420, nr. 118) is het kabinet verzocht een aantal re-integratie instrumenten waar jongeren tot 27 jaar nu van zijn uitgesloten tot 1 juli 2021 ook voor deze groep open te stellen, te weten de vrijlating van inkomsten (uit arbeid), het vrijstellen van de vrijwilligersvergoeding en het vrijlaten van inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder. Ook werd verzocht de zoektermijn van vier weken voor kwetsbare jongeren (tot 27 jaar) tot 1 juli 2021 buiten werking te stellen, en tot 1 juli 2021 gemeenten de ruimte te geven om de zoektermijn ook bij andere jongeren tot 27 jaar niet toe te passen. Aan de motie geef ik invulling door middel van een nota van wijziging op het voorstel voor een Tijdelijke wet Covid-19 SZW en JenV die al aan de Tweede Kamer is aangeboden (Kamerstuk 35 557). Het gaat om tijdelijke wijzigingen in de Participatiewet. Gemeenten hebben in de periode 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 de ruimte gekregen om af te wijken van de regels rond de verplichte zoektermijn van vier weken. Deze tijdelijke maatregel wordt verlengd tot 1 juli 2021 en met de genoemde nota van wijziging ook wettelijk verankerd. Aan deze voorgestelde wetswijziging wordt terugwerkende kracht verleend tot en met 1 oktober 2020. Ik vraag gemeenten om hierop te anticiperen en om de afweging zorgvuldig te maken en de kansen die de huidige arbeidsmarkt biedt te benutten en waar mogelijk jongeren te ondersteunen bij het zoeken naar werk en scholing.

Het Gemeentenieuws van SZW 2020-7 gaat in op de volgende onderwerpen:

  • 1. Steun- en herstelpakket en aanvullend flankerend beleid

  • 2. Tozo verlengd tot 1 juli 2021, met een toets op beschikbare geldmiddelen vanaf 1 april 2021

  • 3. Versoepeling bijstandsregels voor jongeren tot 27 jaar (uitvoering motie van het lid Smeulders c.s.)

  • 4. Deel macrobudget gereserveerd voor effecten COVID-19 op bijstand

  • 5. Coulanceregeling aanvraag doelgroepverklaring loonkostenvoordelen niet verlengd

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, B. van 't Wout


X Noot
1

Raadpleegbaar via Externe link: www.tweedekamer.nl.

Naar boven