2011D27599

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 mei 2011

Op 14 april 2011 heeft u mij bij brief, kenmerk 2011Z06847/2011D18324, om een reactie gevraagd op de brief van mevrouw E. P. te G. over de keuzevrijheid van zorgverlening voor de bewoners van Fokus projecten.

Het is van groot belang dat in ons land het zelfstandig wonen voor groepen mensen met zware lichamelijke beperkingen mogelijk is. Voor een deel van de gehandicapten is niet alleen een aangepaste woning daarvoor een voorwaarde, maar voor hen bepaalt tevens de wijze van levering van de noodzakelijke zorg of zelfstandig wonen mogelijk is.

In ADL-clusterwoningen wonen mensen met een ernstige lichamelijke handicap. Sommige daarvan zijn aangewezen op 24 uurszorg op afroep. Dat is voor deze mensen een essentiële voorwaarde om een zelfstandig leven te leiden. Exploitatie van de 24 uurszorg zou problematisch kunnen worden als iedere cliënt een andere zorgaanbieder zou kiezen.

Verder is er bij ADL-clusters sprake van scheiding van wonen en zorg. De exploitatie van de woningen ligt bij de verhuurder (meestal woningcorporaties) en de zorg wordt geboden door Fokus, SWZ of Osiragroep. De verhuurder (meestal woningcorporaties) van de rolstoeldoorgankelijke woningen en de zorgaanbieder maken over de toewijzing van de aangepaste woningen aan de doelgroep afspraken. Op grond van een samenwerkingsovereenkomst kan de corporatie bij het betreden van de woning van de bewoner met een AWBZ-indicatie verlangen dat deze geheel of gedeeltelijk wordt verzilverd bij de betreffende zorgaanbieder. Mensen kiezen bij het betreden van een aangepaste ADL-clusterwoning tevens voor een zorgaanbod vanuit het steunpunt van de zorgaanbieder. Een dergelijke koppeling tussen wonen en zorg dient het belang van de exploiteerbaarheid van de woningen in het ADL-cluster. Het gaat hier om afspraken tussen corporatie, zorgaanbieder en bewoner met een privaatrechtelijk karakter.

In beginsel moet een verzekerde de vrijheid hebben om zelf te kiezen welke instelling de geïndiceerde zorg gaat leveren.

Dit laat onverlet dat wanneer men kiest voor een arrangement waar wonen en zorg gekoppeld zijn dan is men gehouden aan de overeenkomst, die is getekend door de cliënt, waarbij wonen en zorg gekoppeld zijn.

Samenvattend kan worden gesteld dat voor de beschikbaarheid van ADL-clusterwoningen voor de doelgroep en doelmatige levering van assistentie op afroep door zorgaanbieders, een onlosmakelijk koppeling van wonen en dienstverlening wenselijk is. De cliënt uit de doelgroep die voor het project kiest, bindt zich tevens aan de dienstverlening.

Ik vertrouw erop dat ik u met bovenstaande voldoende heb geïnformeerd.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

M. L. L. E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

Naar boven