35 887 Wijziging van de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 in verband met de afschaling van bijzondere maatregelen vanwege covid-19 bij verkiezingen

Nr. 9 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2022

Hierbij informeer ik u dat het kabinet heeft besloten de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (verder: Twv) (Kamerstuk 35 887) niet te verlengen. De Twv vervalt daarmee op 1 juli aanstaande. De Twv, die de grondslag biedt voor diverse maatregelen die nodig zijn om verkiezingen in coronatijd veilig te laten verlopen, bevat de mogelijkheid om, na een voorhang van vier weken bij beide Kamers, bij koninklijk besluit te worden verlengd voor telkens maximaal zes maanden. Directe aanleiding voor het besluit om van die mogelijkheid niet langer gebruik te maken, is het feit dat de Eerste Kamer op dinsdag 17 mei jl. het voorstel van wet tot verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-191 (de wet die in generieke zin, dus los van verkiezingen, de grondslag is voor maatregelen in coronatijd) heeft verworpen. Het kabinet meent dat het niet passend is om, waar de grondslag voor gezondheidsmaatregelen in generieke zin is weggevallen, die grondslag voor gezondheidsmaatregelen in het stemlokaal nog wél te laten bestaan in een tijdelijke wet ten behoeve van verkiezingen (de Twv).

Het voorgaande houdt in dat de herindelingsverkiezing die zal plaatsvinden indien de Eerste Kamer instemt met het voorstel van wet tot samenvoeging van de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee (Kamerstuk 35 967) in november aanstaande wordt gehouden onder het reguliere regime van de Kieswet. Dat betekent onder meer dat bij die verkiezing:

  • geen vervroegd stemmen mogelijk zal zijn,

  • dat de termijn voor het afleggen van ondersteuningsverklaringen niet vier weken (zoals onder de Twv) maar twee weken zal duren,

  • dat de openbare zittingen van het centraal stembureau niet langer digitaal plaatsvinden,

  • dat kiezers tijdens die zittingen ook niet langer langs digitale weg bezwaar kunnen maken,

  • en dat de zitting van het centraal stembureau tot vaststelling van de verkiezingsuitslag zal plaatsvinden op de vrijdag na de stemming, in plaats van (zoals onder de Twv) op de maandag na de stemming.

Of er hygiëne- en persoonlijke beschermingsmaatregelen in de stemlokalen moeten worden getroffen rondom de komende herindelingsverkiezing, zal afhangen van de epidemiologische situatie van dat moment. Zoals aangekondigd in de brief van de Minister van VWS aan uw Kamer van 4 mei 2022, wordt gewerkt aan een aanpassing van de Wet publieke gezondheid, waarmee een structurele grondslag wordt gecreëerd voor onder meer het treffen van maatregelen in verband met de openstelling van publieke plaatsen.2 Hier kunnen ook hygiëne- en persoonlijke beschermingsmaatregelen in stemlokalen onder gaan vallen.

Intussen werk ik aan een regeling in de Kieswet die voorziet in een permanente grondslag voor een aantal organisatorische voorzieningen tijdens verkiezingen in eventuele tijden van pandemie. Enkele voorzieningen uit de Twv waaraan ook behoefte is buiten tijden van pandemie, zoals de verruiming van de termijnen waarbinnen de uitslag van een verkiezing moet worden vastgesteld, maakten al deel uit van het voorstel voor de Wet nieuwe procedure vaststelling verkiezingsuitslagen, dat momenteel in behandeling is bij de Eerste Kamer3.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, H.G.J. Bruins Slot


X Noot
1

Kamerstuk 36 042.

X Noot
2

Kamerstuk 25 295, nr. 1839.

X Noot
3

Kamerstuk 35 489

Naar boven