Kamerstuk
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | 35351 nr. 27 |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Vergaderjaar | Dossier- en ondernummer |
---|---|---|---|
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2023-2024 | 35351 nr. 27 |
ARTIKEL I WIJZIGING GEDRAGSCODE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL
In de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal vervallen het onderdeel Reikwijdte alsmede gedragsregel 5.
ARTIKEL II WIJZIGING REGELING TOEZICHT EN HANDHAVING GEDRAGSCODE LEDEN VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL
De Regeling toezicht en handhaving Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt als volgt gewijzigd:
A
Na hoofdstuk 1 wordt een hoofdstuk ingevoegd, luidende:
HOOFDSTUK 1A DE ADVISEUR
Artikel 1a. Benoeming
1. De Adviseur wordt door het Presidium benoemd voor de duur van ten hoogste zes jaar.
2. De Adviseur ontvangt geen vergoeding voor de uitvoering van zijn taak.
Artikel 1b. Taak
1. De Adviseur heeft tot taak aan een Kamerlid advies uit te brengen over de uitleg en toepassing van de regels van de Kamer op het gebied van integriteit.
2. De adviseur brengt advies uit op verzoek van een Kamerlid. Het advies is vertrouwelijk.
Artikel 1c. Jaarverslag
1. De Adviseur zendt jaarlijks in februari aan het Presidium zijn jaarverslag over het afgelopen jaar.
2. De Adviseur kan in zijn jaarverslag aanbevelingen doen die strekken tot een wijziging van de regels van de Kamer op het gebied van integriteit.
3. Het Presidium maakt het jaarverslag openbaar.
B
In artikel 3 wordt «klachten» vervangen door «meldingen».
C
Het opschrift van hoofdstuk 3 komt te luiden:
Hoofdstuk 3. Meldingsprocedure
D
Artikel 6 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het opschrift komt te luiden:
Artikel 6. Meldingen
2. In het eerste lid wordt «klacht» vervangen door «melding».
3. In het tweede lid wordt «klacht» telkens vervangen door «melding» en wordt «klager» vervangen door «melder».
4. In het derde lid wordt «klacht» telkens vervangen door «melding», wordt «klagers» vervangen door «melders» en wordt «klager» vervangen door «melder».
5. In het vierde lid wordt «klacht» vervangen door «melding».
6. In het vijfde lid wordt «klacht» telkens vervangen door «melding» en wordt «klager» vervangen door «melder».
E
Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het opschrift komt te luiden:
Artikel 7. Afhandeling van een melding
2. In het eerste lid wordt «klacht» vervangen door «melding».
3. In het derde lid wordt «klacht» vervangen door «melding» en wordt «klager» vervangen door «melder».
F
Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:
1. Het opschrift van artikel 8 komt te luiden:
Artikel 8. Onderzoek naar de melding
2. In het eerste lid wordt «klacht» vervangen door «melding».
3. In het tweede lid wordt «klacht» vervangen door «melding».
G
Aan artikel 9 wordt een lid toegevoegd, luidende:
3. Nadat het Presidium de rapportage openbaar heeft gemaakt, zendt het College de rapportage aan de melder, met uitzondering van de delen die op grond van het eerste lid vertrouwelijk blijven.
H
Aan artikel 10 wordt een lid toegevoegd, luidende:
6. Artikel 9, derde lid, is van overeenkomstige toepassing.
I
Artikel 11 wordt als volgt gewijzigd:
1. In onderdeel c wordt « of» vervangen door een komma, wordt na «worden gehouden» ingevoegd «of een combinatie van deze vergaderingen en activiteiten» en wordt de punt aan het slot vervangen door een puntkomma.
2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
d. een voorwaardelijke schorsing, waaronder wordt begrepen een schorsing als bedoeld in onderdeel c, die van kracht wordt op het moment dat een aanwijzing als bedoeld in onderdeel a binnen een door het College te bepalen periode niet is opgevolgd.
J
Na artikel 13 wordt een artikel ingevoegd, luidende:
Artikel 13a. Opvolging sanctie
Een Kamerlid is verplicht te handelen in overeenstemming met een aan hem door een besluit van de Kamer opgelegde sanctie als bedoeld in artikel 11, onderdelen a, c of d. Het handelen in strijd met dat besluit staat gelijk aan een overtreding van de Gedragscode.
K
In artikel 15 wordt «De Presidium» vervangen door «Het Presidium».
In overeenstemming met artikel 15 van de Regeling toezicht en handhaving Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (hierna: de Regeling) wordt met deze voorgestelde wijziging van de Gedragscode Leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal (hierna: de Gedragscode) en de Regeling uitvoering gegeven aan de evaluatie van de Regeling, zoals die op grond van artikel 17 twee jaar na de inwerkingtreding ervan diende plaats te vinden. Voor een inhoudelijke toelichting op de in deze regeling voorgestelde wijzigingen wordt verwezen naar het Verslag doeltreffendheid en effecten Regeling toezicht en handhaving Gedragscode, met uitzondering van de hieronder opgenomen toelichting op voorgesteld artikel II, onderdeel A, die naast een technische beschrijving ook een inhoudelijke duiding bevat.
Artikel I
Met dit artikel wordt het onderdeel Reikwijdte alsmede gedragsregel 5 uit de Gedragscode geschrapt.
Artikel II, onderdeel A
De onafhankelijk adviseur integriteit van de Kamer heeft in zijn jaarverslag 20231 geconstateerd dat de regelgeving rondom de adviseur incompleet is. In de Regeling wordt wel een definitie gegeven van «de Adviseur» en een koppeling gemaakt tussen zijn werkzaamheden en die van het College, maar bepalingen rondom benoeming, taakstelling en verslaggeving ontbreken. Met dit onderdeel wordt voorgesteld de Regeling op dat punt aan te vullen.
Artikel II, onderdelen B tot en met F
Met deze onderdelen wordt in meerdere bepalingen van de Regeling een terminologische wijziging doorgevoerd. Telkens wordt de verwijzing naar een «klacht» en daarmee samenhangende benamingen vervangen door de term «melding» met corresponderende begrippen.
Artikel II, onderdelen G en H
Met deze onderdelen wordt geregeld dat ook een melder de rapportage van het College krijgt toegezonden.
Artikel II, onderdeel I
Met dit onderdeel wordt de mogelijkheid van een voorwaardelijke schorsing geïntroduceerd. De voorwaardelijke schorsing koppelt een schorsing aan een aanwijzing. De schorsing wordt slechts van kracht indien de aanwijzing niet wordt opgevolgd.
Als het College een voorwaardelijke schorsing aanbeveelt, dient het College daarbij aan te geven hoe en op welke termijn het betrokken Kamerlid zijn overtreding van de Gedragscode moet herstellen. Als de Kamer vervolgens besluit die voorwaardelijke schorsing op te leggen, en de herstelperiode van de aanwijzing afloopt zonder opvolging daarvan, stelt het College het Presidium daarvan op de hoogte. Het Presidium stelt vervolgens het Kamerlid op de hoogte dat de reeds opgelegde schorsing alsnog van kracht wordt, met ingang van de dag na die kennisgeving.
Tevens wordt met dit onderdeel de definitie van de schorsing tekstueel gewijzigd om beter tot uitdrukking te brengen dat een schorsing niet steeds voor alle Kameractiviteiten geldt, maar ook bijvoorbeeld alleen voor commissie- of plenaire vergaderingen kan worden opgelegd, of enkel voor Kameractiviteiten als deelname aan een werkbezoek, een commissie of lidmaatschap van een delegatie.
Artikel II, onderdeel J
Met dit onderdeel wordt een artikel 13a voorgesteld, dat expliciteert dat Kamerleden aan hen opgelegde aanwijzingen of schorsingen dienen op te volgen. De berisping is in dit artikel niet opgenomen, omdat een berisping naar haar aard niet door een Kamerlid kan worden opgevolgd. Een aanwijzing dient te worden opgevolgd door een geconstateerde overtreding van de Gedragscode te herstellen, een schorsing door in overeenstemming met de opgelegde voorwaarden daarvan niet deel te nemen aan de aangegeven vergaderingen of (andere) Kameractiviteiten. Artikel 13a wordt voorgesteld zodat een melding over het niet opvolgen van een aanwijzing of schorsing door het College in behandeling kan worden genomen.
Artikel II, onderdeel K
Met dit onderdeel wordt een taalfout hersteld.
De Voorzitter, Bosma
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35351-27.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.