34 952 Investeren in Perspectief – Goed voor de Wereld, Goed voor Nederland

Nr. 109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 april 2020

Tijdens de begrotingsbehandeling van mijn departement heb ik het lid Lodders toegezegd uit te zoeken hoe de Agrifoodmonitor, zoals deze in mijn opdracht is ontwikkeld door het Haags Centrum voor Strategische Studies, ook gebruikt kan worden ten behoeve van private partijen (Handelingen II 2019/2020 nr. 12, item 16). In deze brief geef ik hierover uitleg. Ik zal ingaan op het doel van de door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelde monitor, de stappen die de afgelopen maanden gezet zijn en de nog te nemen stappen.

Wat is de monitor?

De overheid heeft verschillende instrumenten om haar internationale inzet te monitoren en zo nodig bij te sturen. Voor mijn departement zijn dat bijvoorbeeld de jaarlijkse rapportages van de landbouwraden en rapportages over handelsmissies.

De Agrofoodmonitor is een aanvulling op deze instrumenten. Deze monitor is gebaseerd op open data. Open data zijn voor iedereen toegankelijk. Deze data zijn door het (agro)bedrijfsleven te gebruiken om eigen bewerkingen op te maken. De monitor combineert dergelijke data van de FAO, WHO, CBS, etc. waarmee het voor LNV een instrument is om internationale agro-ontwikkelingen te volgen. Zo worden per land bijvoorbeeld de belangrijkste handelspartners in agrarische producten weergegeven, maar kunnen we ook per land op basis van FAO-data veranderingen in het eetpatroon identificeren. En vervolgens deze twee datasets combineren.

Betrokkenheid bedrijfsleven

In de voorfase van de monitor is het agrobedrijfsleven intensief betrokken. Deze betrokkenheid had tot doel een beeld te vormen van de bestaande behoefte en de optimale ondersteuning vanuit de overheid voor de internationale inzet van het bedrijfsleven.

De eerste versie van de monitor is op verschillende momenten gepresenteerd aan het agro-bedrijfsleven en aangepast naar aanleiding van verschillende vragen en opmerkingen van vertegenwoordigers van zowel het Rijk als het agrobedrijfsleven.

Omdat het primaire en oorspronkelijke doel van de monitor is om de internationale inzet van LNV te bepalen, is de monitor op dit moment minder geschikt voor het ondersteunen van internationale keuzes van individuele bedrijven.

Vervolgstappen

Ik ben momenteel aan het verkennen hoe we de monitor verder kunnen vormgeven. Daarbij kijken we zowel naar verdere uitbreiding van de bestaande functionaliteiten als naar mogelijke extra gebruikersgroepen (sectoren en mogelijk individuele bedrijven) en de daarvoor benodigde (open) data. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan het toevoegen van databestanden over geopolitieke omstandigheden, handelsstromen, de toestand van de bodem of over waterbeschikbaarheid en veterinaire/fytosanitaire indicatoren. Tijdens de uitbouw van de monitor zal deze op verschillende plekken gepresenteerd worden om feedback te verzamelen zodat deze voor meer partijen interessanter zal worden en dus ook voor het agrobedrijfsleven.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, C.J. Schouten

Naar boven