34 264 Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst

P BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2016

Op 1 maart jongstleden vond in uw Kamer de tweede termijn plaats van de plenaire behandeling van het voorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 in verband met het toekomstbestendig maken van de publieke mediadienst. Op 4 maart stuurde ik u een brief met de toezeggingen tijdens deze tweede termijn.1

De afgelopen dagen heb ik met de stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) gesproken over de wijze waarop mijn toezeggingen over de regionale omroep concreet kunnen worden uitgewerkt. Ik stuur u een afschrift van de brief die ik hierover aan ROOS heb gestuurd.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan het bestuur van de Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking

Den Haag, 7 maart 2016

De afgelopen week hebben wij in het vervolg op de behandeling van het voorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 in de Eerste Kamer met elkaar gesproken over de nadere concretisering van de vervolgstappen.2 U hebt daarbij benadrukt dat het van het grootste belang is dat er duidelijkheid komt voor de regionale omroepen en dat de vervolgstappen zeer zorgvuldig worden gezet, onder andere vanwege de onzekerheid bij het personeel.

Ons overleg bevestigt dat het aanvaarden van het wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer voorligt een eerste noodzakelijke stap is, waarmee een wettelijk fundament ligt onder de eerste fase van de uitvoering van de reorganisatie. Het is van belang dat de raad van toezicht van de RPO daarna wordt geïnstalleerd om voorbereidingen te treffen voor de concessieaanvraag, de bekostigingsaanvraag en de benoemingsprocedure voor het bestuur van de RPO.

Verder hebben wij de volgende concretisering afgesproken van de toezeggingen die ik in de Eerste Kamer heb gedaan:

  • 1. Er is sprake van vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning van de ingangsdatum van de bestuurlijke structuur van de RPO. De benoeming van het bestuur zal later plaatsvinden dan is aangekondigd in de beleidsbrief van september 2015 (beoogde datum was 1 januari 2016). De toezichthouder van de regionale omroepen hebben hierover eerder hun zorgen uitgesproken.3 In aanvulling op de toezegging die ik al in de Eerste Kamer heb gedaan, garandeer ik dat de frictiekostenregeling in ieder geval het effect van zes maanden vertraging (€ 8,5 miljoen) compenseert, bovenop de reguliere frictiekosten. Mochten zich verder onvoorziene omstandigheden voordoen dan hebben wij overleg over de compensatie daarvan.

  • 2. Ik zeg verder toe dat het regiowetsvoorstel voor het zomerreces aan de Tweede Kamer wordt aangeboden, behoudens onvoorziene omstandigheden, zoals ik ook in mijn brief aan de Eerste Kamer schrijf. Dit wetsvoorstel omvat de inhoudelijke uitwerking van de tweede fase, alsmede de uitwerking van de motie over Omrop Fryslân. Wij hebben afgesproken dat er de komende periode intensief overleg zal zijn tussen OCW, stichting ROOS, het IPO en andere betrokken partijen (bijvoorbeeld het Commissariaat voor de Media), om zeker te stellen dat de fasering in wetgeving ook leidt tot een goede en voor de regionale omroep uitvoerbare transitie en dat daarbij geen onomkeerbare stappen gezet zullen worden.

  • 3. De in de wetswijziging opgenomen benoemingsprocedure voor het bestuur van de NPO en RPO wordt nog via het aanvullende wetsvoorstel aangepast, zodanig dat de instemming van de Minister bij de benoeming van het bestuur van de NPO en RPO komt te vervallen.4 Als de raad van toezicht van de RPO leden van het bestuur wil benoemen, schorsen of ontslaan voordat het aanvullende wetsvoorstel in werking is getreden, dan zeg ik toe dat ik met elk besluit van de raad van toezicht hieromtrent zal instemmen.

  • 4. De besturen en toezichthoudende organen van de regionale omroepen hebben een eerste verantwoordelijkheid voor de zorgvuldige realisatie van de bezuinigingstaakstelling waaronder de zorg voor het personeel. Die verantwoordelijkheid wordt in nauw overleg overgedragen aan een nieuw bestuur en toezichthoudend orgaan, en alleen als de reorganisatie voldoende is afgerond.

Ik hoop dat deze brief meer duidelijkheid geeft over de toezeggingen die ik bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heb gedaan en dat er een goede basis ligt voor de vormgeving van de toekomst van de regionale omroepsector.

Een afschrift van deze brief stuur ik aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker


X Noot
1

Kamerstukken I 2015/16, 34 264, O.

X Noot
2

De toezeggingen tijdens de tweede termijn van de behandeling van het voorstel tot wijziging van de Mediawet 2008 zijn opgenomen in een brief van 4 maart 2016. Kamerstukken I 2015/16, 34 264, O.

X Noot
3

Brief van de toezichthouders van de regionale omroepen over de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Mediawet, 28 januari 2016.

X Noot
4

Kamerstukken I 2015/16, 34 264, O.

Naar boven