33 529 Gaswinning

Nr. 871 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 juni 2021

Per brief van 17 december 2020 (Kamerstuk 33 529, nr. 841) is uw Kamer geïnformeerd over het advies van het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG) over de invoering van de typologieaanpak. In dat advies werden aanbevelingen gedaan voor enkele laatste aanvullingen en controles. Door middel van deze brief wil ik u, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, informeren over het vervolg van de validatie van de typologieaanpak.

In de afgelopen maanden zijn de geadviseerde technische aanvullingen en controles door TNO uitgevoerd. Het ACVG heeft deze aanvullingen en controles beoordeeld. Per brief van 27 mei 2021 (bijlage 11) heeft het ACVG ons geadviseerd dat een deel van de typologieën geschikt zijn voor gebruik. Het ACVG adviseert om een veiligheidsmarge aan te houden. Dit advies nemen wij over.

Op basis van dit advies zijn typologieën inzetbaar die ongeveer 60% dekken van de adressen in de werkvoorraad van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De overige typologieën worden in de loop van 2021 gefaseerd opgeleverd door TNO en beoordeeld door het ACVG.

Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) bevestigt per brief van 8 juni 2021 (bijlage 22) dat de typologieaanpak van groot belang is voor de versnelling van de versterking. SODM adviseert zo snel mogelijk te starten met de uitvoering van de goedgekeurde typologieën.

De regionale overheden onderschrijven het belang van de typologieaanpak. Zij vragen aandacht voor de sociale impact van deze nieuwe methode op de inwoners. Omdat de typologieaanpak is gebaseerd op de nieuwste inzichten kan deze aanpak op plaatsen leiden tot onwenselijke verschillen tussen woningen die bij elkaar in de buurt staan. Gebouwen die met een oude methode zijn beoordeeld, worden vaak nog zwaar versterkt, terwijl dit vanwege de dalende gaswinning en nieuwe inzichten nu niet meer nodig is. Rijk, regio en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) hebben een gezamenlijk communicatieplan uitgewerkt voor de communicatie over de typologie richting bewoners. In de bestuurlijke afspraken van 6 november 2020 (Kamerstuk 33 529, nr. 830) zijn budgetten ter beschikking gesteld aan gemeenten om bewoners tegemoet te kunnen komen bij onuitlegbare verschillen. Wij vinden het belangrijk dat de menselijke maat wordt gehanteerd bij de invoering van deze nieuwe beoordelingsmethode. In het komende half jaar wordt de uitrol van de typologieaanpak regulier besproken in het uitvoeringsoverleg van Rijk, regio en NCG zodat eventuele knelpunten snel kunnen worden opgepakt.

De NCG heeft reeds 500 adressen opgenomen op basis van de typologieaanpak. Nu de eerste typologieën definitief zijn goedgekeurd, kunnen de eerste eigenaren die in deze categorie goedgekeurde typologieën vallen, en op norm zijn, vanaf 1 juli 2021 een definitieve beoordeling ontvangen op basis van de typologieaanpak.

Vooruitlopend op de wet neemt de NCG besluiten op basis van het Besluit versterking gebouwen Groningen. Dit besluit verwijst nu nog naar de rapporten van TNO van 2 juni 2020. Zodra de definitieve rapporten van TNO online gepubliceerd zijn, zal deze verwijzing in het besluit hier technisch op worden aangepast. Uw vaste commissies voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Economische Zaken en Klimaat hebben gevraagd om voorafgaand aan een wijziging van het Besluit versterking gebouwen Groningen te worden geïnformeerd. Via deze weg voldoe ik aan dit verzoek.

De Minister van Economische Zaken en Klimaat, S.A. Blok


X Noot
1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

X Noot
2

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

Naar boven