33 529 Gaswinning

Nr. 1074 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 november 2022

Hierbij doe ik uw Kamer de peer review toekomen over twee onderzoeken naar respectievelijk de directe en indirecte effecten van diepe bodemdaling en -stijging als gevolg van de gaswinning uit het Groningenveld en de gasopslag bij Norg voor schade aan gebouwen1, zoals aangekondigd in mijn Kamerbrief van 29 juni jl.2

Deze peer review is uitgevoerd door een kleinschalig, onafhankelijk panel van wetenschappers, ondersteund door ingenieursbureau Movares. Het betreft de onderzoeken waarop het IMG zich in 2021 gebaseerd heeft bij het besluit om het toepassingsgebied voor het bewijsvermoeden aan te passen.

Zoals ik heb aangegeven in het Commissiedebat Mijnbouw/Groningen van 29 september jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1069) vind ik het ongewenst en moeilijk uit te leggen dat schade op voorhand afgewezen wordt, waar dat voorheen niet het geval was. Mijn streven is hierover nog voor het WGO van 30 november a.s. een brief aan uw Kamer te zenden. Hierbij zal ik ook een inhoudelijke reactie op deze peer review betrekken.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Schade aan gebouwen door diepe bodemdaling en -stijging, TNO & TU Delft, 2021.

Indirecte schade-effecten van diepe bodemdaling en -stijging bij het Groningen gasveld en gasopslag Norg, Deltares, 2021.

X Noot
2

Kamerstuk 33 529, nr. 1037.

Naar boven