33 529 Gaswinning

Nr. 1036 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 juni 2022

In mijn brief aan uw Kamer met betrekking tot de Dorpenaanpak van 17 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1024) is reeds de «verbinder» aangekondigd. In deze brief informeer ik u over de naam en het mandaat van deze persoon.

Ik heb met de gemeente Eemsdelta en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) besloten om in vier dorpen te beginnen met de door hen ontwikkelde Dorpenaanpak. Het gaat om Garrelsweer, Zeerijp, Wirdum en Leermens. Ik heb de heer Wientjes bereid gevonden om de rol van «verbinder» op zich te nemen in het kader van de Dorpenaanpak. Zoals toegelicht in mijn brief aan uw Kamer over dit onderwerp van 17 mei jl. (Kamerstuk 33 529, nr. 1024) zal de verbinder namens mij in het gebied als troubleshooter opereren om vastlopende en vertragende zaken snel op te lossen. Hiertoe past de verbinder maatwerk toe en zorgt deze ervoor dat de bewoners steeds centraal staan.

De heer Wientjes heeft een lange staat van dienst. Zo was hij van 2005 tot 2014 voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW. Recent heeft hij als speciaal adviseur aan het kabinet en Zeeland advies uitgebracht, dat heeft geleid tot een compensatiepakket. Daarnaast is het een pré dat de heer Wientjes de Noordelijke regio goed kent.

De verbinder krijgt het mandaat om beslissingen te nemen die nodig zijn om de dorpenaanpak te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om vergunningprocedures, moeilijk uitlegbare verschillen en hoe processen in te richten rond gezamenlijke keuzes van bewoners. De verbinder kan bovendien altijd direct contact met mij opnemen als dat nodig is om een oplossing voor een urgent knelpunt te forceren. De verbinder onderhoudt nauw contact met de dorpsteams waarin gemeente, NCG en bouwbedrijven oplossingsgericht samenwerken op alle aspecten van de aanpak: planning, aansturing van aannemers, het betrekken en begeleiden van bewoners en hun sociaal-emotioneel welzijn.

Naast troubleshooter fungeert de verbinder als mijn extra paar ogen en oren in het gebied. Ik verwacht dat bij de uitvoering van de Dorpenaanpak in Eemsdelta kennis en ervaring wordt opgedaan die bijdraagt aan een versnelling van de gehele versterkingsoperatie en aan meer betrokkenheid van bewoners daarbij. Doordat de verbinder dicht op de uitvoering staat, ben ik in staat om deze leereffecten goed te benutten.

Ik ben de heer Wientjes zeer erkentelijk voor de bereidheid om de rol van verbinder op zich te nemen en zo mijn zicht en grip te verbeteren op de uitvoering van de versterking en de knelpunten die zich daarin kunnen voordoen. Hij start zijn werkzaamheden op 1 augustus a.s. voor de duur van 1 jaar.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief

Naar boven