33 529 Gaswinning

Nr. 1033 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2022

Met de ingevoerde typologieaanpak wordt de versterkingsoperatie versneld. Met deze aanpak wordt op basis van gemeenschappelijke kenmerken van gebouwen bepaald of ze aan de veiligheidsnorm voldoen. Op 16 februari jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd (Kamerstuk 33 529, nr. 988) dat, bovenop de typologieën die in de zomer 2021 in gebruik zijn genomen, een nieuwe typologie Metselwerk-D is ontwikkeld door TNO en is goedgekeurd door het Adviescollege Veiligheid Groningen (ACVG). Deze typologie is inmiddels toegevoegd aan de te hanteren beoordelingsmethoden.

Nu zijn er opnieuw twee typologieën klaar voor gebruik. Om de nieuwe typologie toe te passen is een wijziging van het Besluit versterking gebouwen Groningen nodig. Uw vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft gevraagd om voorafgaand aan een wijziging van het Besluit versterking gebouwen Groningen te worden geïnformeerd. Via deze weg voldoe ik aan dit verzoek.

Vorig jaar heeft het Staatstoezicht op de Mijnen bevestigd dat de typologieaanpak van groot belang is voor de versnelling van de versterking. Het ACVG heeft eerder akkoord gegeven op het gebruik van de typologieën die betrekking hebben op een groot deel van de rijtjeswoningen, twee-onder-één-kapwoningen, vrijstaande woningen en appartementencomplexen bestaande uit 3 tot 5 bouwlagen in het Groningse aardbevingsgebied (Metselwerk 1, 2, 5, 6, 7, Beton 1b, Beton 1c en Metselwerk-D; Kamerstuk 33 529, nr. 988).

Zoals hierboven aangegeven zijn er inmiddels nieuwe typologieën klaar voor gebruik. Het betreft de typologieën Beton 1a en Prefab1: gebouwen van één of twee bouwlagen met een constructie van gewapend beton dat ter plaatse gestort is, dan wel een constructie van geprefabriceerde betonnen wanden en vloeren. Op 1 juni 2022 heeft het ACVG deze typologieën gevalideerd1. TNO heeft aangetoond dat gebouwen van deze typologieën in heel Groningen voldoen aan de Meijdam-norm. Met andere woorden, alle gebouwen waarvan bij de beoordeling blijkt dat deze passen binnen Beton 1a of Prefab 1 zijn voldoende veilig en hoeven niet versterkt te worden. Met alle nu goedgekeurde typologieën kan in potentie circa 70% van de adressen in de werkvoorraad van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) worden beoordeeld met de typologieaanpak. Overigens is altijd een opname op locatie nodig: pas na een opname blijkt of een woning daadwerkelijk een typologische beoordeling kan krijgen.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van het wetsvoorstel Versterken, totdat de novelle bij dit wetsvoorstel door uw Kamer is aanvaard, neemt de NCG besluiten op basis van het Besluit versterking gebouwen Groningen. Dit besluit verwijst voor de beoordelingsmethode naar de rapporten van TNO inzake de typologieaanpak. Deze verwijzing in het besluit zal worden aangepast naar aanleiding van de nieuwe typologie Beton 1a en Prefab 1. De definitieve rapporten treft u hierbij aan2.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, J.A. Vijlbrief


X Noot
1

Zie bijlagen

X Noot
2

Zie bijlagen

Naar boven