33 495 Financiële positie van publiek bekostigde onderwijsinstellingen

Nr. 70 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 juni 2015

Op 17 juni jl. heb ik met uw Kamer uitgebreid gesproken over de situatie bij ROC Leiden en de onzekerheid die dit met zich meebrengt voor studenten en personeel. Ik heb u tijdens het debat een aanpassing op scenario 31 voorgesteld: een versnelde ontmanteling van ROC Leiden. Op verzoek van uw Kamer schets ik in deze brief de hoofdlijnen van dit aangepaste scenario.

In het debat heb ik vanuit uw Kamer de wens gehoord om de optie voor faillissement in brede zin binnen de onderwijssector open te houden. Tegelijkertijd heeft de heer Van Meenen (D66) mij gesuggereerd om het overdragen van opleidingen naar andere ROC’s sneller en nog sterker in regionaal verband vorm te geven. Ik heb onder meer de heer Rog (CDA) expliciet horen vragen om bij de uitwerking van vervolgstappen rondom ROC Leiden kleinschaligheid voorop te stellen. De heer Van Dijk (SP) benadrukte de wens om ROC Leiden te laten inkrimpen tot die onderdelen waar ze goed in zijn.

Deze wensen heb ik willen uitwerken binnen de kaders van scenario 3:

  • Continuïteit van onderwijs voor de studenten van ROC Leiden;

  • De hernieuwde huisvestingsafspraken: locatie CS verlaten in 2018 en een goedkoper en verlengd huurcontract voor Lammenschans;

  • Een (maximale) financiële bijdrage van 40 miljoen euro;

  • Optimale inspanningen om zo groot mogelijke macrodoelmatigheid met behoud van pluriformiteit in de regio te realiseren;

  • Een gerichte impuls om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren;

  • Een belangrijke rol voor de medezeggenschap in de verdere uitwerking van de toekomst van het middelbaar beroepsonderwijs in de regio Leiden;

  • Kleinschalig georganiseerd onderwijs;

Mijn voorstel is om ROC Leiden gecontroleerd te ontmantelen. Daarbij komt dan een gefaseerde overdracht van opleidingen van ROC Leiden aan andere instellingen in de regio. In het bijzonder denk ik daarbij aan het ID-college, ROC Mondriaan en het Nova college. Hierbij kan het zo zijn dat er een beperkt aantal opleidingen overblijft bij het ROC Leiden op die onderdelen waar het ROC Leiden goed in is.

De prioriteit bij de overdracht ligt bij opleidingen met een achterblijvend studiesucces, een laag oordeel over de kwaliteit van onderwijs (volgens de inspectie van het onderwijs) en onvoldoende studenttevredenheid. Bij voorkeur draag ik deze opleidingen over richting instellingen die hier hoger op scoren.

Het ligt voor de hand te beginnen met opleidingen die op genoemde punten minder goed scoren en de opleidingen die in het pand CS zitten. Dat pand wordt immers per augustus 2018 afgestoten. U zou bijvoorbeeld kunnen denken aan overheveling van de opleiding sport en bewegen naar het Nova college. Deze staat bekend om zijn goede sportopleiding. Of het overhevelen van de zorg opleidingen naar ID-college, zoals nu rondom de LUMC opleiding al lijkt te gebeuren. Dit zijn indicatieve voorbeelden die verdere verdieping vragen. ROC Leiden verzorgt ook een aantal sterke opleidingen, vooral op het terrein van techniek en middelbaar laboratoriumonderwijs. Te overwegen is deze in een meer vakcollegeachtige te continueren. Wellicht in combinatie met vergelijkbare opleidingen van andere instellingen uit de regio.

Om tot een zorgvuldige uitruil te komen, die continuïteit van onderwijs waarborgt en tegelijkertijd de ruimte biedt voor een doelmatig maar kwalitatief hoogwaardig aanbod van mbo-onderwijs in de regio Leiden, is medewerking van alle mbo instellingen in de regio van belang. Ik hecht eraan te benadrukken dat ik de overige mbo-instellingen nadrukkelijk op hun verantwoordelijkheid aanspreek om een gezamenlijk aanbod te realiseren. Ik zal daarom ook zo spoedig mogelijk met alle betrokken partijen in overleg treden om tot een plan van aanpak te komen. Dat zal ik uw Kamer na de zomer toesturen. Een meer gedetailleerd herstelplan voor ROC Leiden, waarover ook de inspectie een oordeel zal geven, verwacht ik richting het einde van het jaar. Ik hecht hierbij te benadrukken dat ik ook de medezeggenschap van de instellingen die het aangaat, hier bij betrokken wil zien.

Ik heb uw Kamer gemeld dat voor de acute liquiditeitsproblematiek het noodzakelijk is 18 miljoen euro voor 1 juli aan ROC Leiden te verstrekken. De overige 22 miljoen euro zullen slechts dan worden verstrekt als aan de voorwaarden van samenwerking in de regio, overdracht en uitwisseling van opleidingen en een robuust plan om de kwaliteit van het onderwijs weer op peil te brengen, wordt voldaan. Gebeurt dit niet, dan gaat ROC Leiden alsnog failliet.

Met deze brief heb ik uw kamer de hoofdlijnen van een aangepast scenario 3 geschetst. Ik vertrouw erop dat deze brief voldoende informatie geeft om op korte termijn helderheid te geven aan studenten en personeel van ROC Leiden over hun toekomst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Als vervolg op mijn brieven van 1 mei (Kamerstuk 33 495, nr. 65) en 15 juni jl. (Kamerstuk 33 495, nr. 69) over ROC Leiden.

Naar boven