33 426 Wijziging van de Mediawet 2008 in verband met de verspreiding van televisie- en radio programmakanalen door middel van omroepnetwerken en omroepzenders en de vaststelling van de minimale omvang van het standaardpakket televisie- en radioprogrammakanalen

Nr. 20 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID KLEIN TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 15

Ontvangen 10 juni 2013

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel C, komt in artikel 6.9a de omschrijving van «programmapakket» te luiden:

«programmapakket»:

het geheel van televisie- en radioprogrammakanalen:

  • 1°. dat volledig of nagenoeg volledig door een natuurlijk persoon of rechtspersoon is samengesteld; en

  • 2°. dat hoofdzakelijk door derden is geproduceerd.

II

In artikel I, onderdeel F, wordt artikel 6.13, derde lid, als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel d vervalt aan het slot het woord «en».

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door «; en», wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. één televisieprogrammakanaal naar keuze van de abonnee, voor zover de pakketaanbieder gerechtigd is dat programma te verspreiden of te laten verspreiden.

III

In artikel I, onderdeel H, wordt in artikel 6.14c, tweede lid, de zinsnede «derde lid, onderdelen c en d» vervangen door: derde lid, onderdelen c, d en f.

Toelichting

Indiener is van mening dat een abonnee ook zelf een televisieprogrammakanaal moet kunnen kiezen. Met het vervallen van de programmaraden heeft de consument geen invloed meer (direct of indirect). Met dit amendement wordt een eigen keuze voor een zender binnen het totaalaanbod van een pakketaanbieder alsnog mogelijk gemaakt. Technisch is deze vrije keuze mogelijk en vergelijkbaar met het toevoegen van een betaalpakket, met in dit geval maar 1 zender en dan tegen het tarief van € 0,00. De kosten worden namelijk al verrekend in de totale pakketprijs.

Indien een pakketaanbieder problemen ondervindt bij het realiseren van deze vrije keuze-zender, dan kunnen deze problemen mogelijk worden ondervangen door het in het wetsvoorstel opgenomen nieuwe artikel 6.14d.

Het Commissariaat van de Media kan op basis van dit artikel geheel of gedeeltelijk ontheffing verlenen van deze verplichting, als het onverkort nakomen van deze verplichting leidt tot disproportionele kosten, tot een belemmering van innovatie of tot anderszins onredelijke uitkomsten voor de pakketaanbieder.

Klein

Naar boven