33 400 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2013

Nr. 152 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 17 juni 2013

Uw Kamer heeft mij tijdens het ordedebat van 13 juni jl. (Handelingen II 2012/13, nr. 95, Regeling van Werkzaamheden) gevraagd om antwoord te geven op vragen over de aanwezigheid van mij en ambtenaren in Zuid-Frankrijk dit voorjaar. Hiermee voldoe ik aan dit verzoek (2013Z12110).

Van 15 mei tot en met 18 mei 2013 vond in Saint Paul de Vence, Frankrijk, het jaarlijks terugkerend congres plaats, georganiseerd door Unisys in samenwerking met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit congres heeft geen besluitvormend oogmerk en er vindt bij mijn weten geen officiële verslaglegging plaats. Ik ben door de organisatie uitgenodigd als spreker. Thema van het congres was de verbinding tussen de curatieve zorg en langdurige zorg. De brief over de hervorming van de langdurige zorg en ondersteuning was net daarvoor naar Uw Kamer gestuurd. Met de aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de eerste en tweede lijn, brancheorganisaties, zorgverzekeraars, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, patiënten- en consumentenorganisaties en beroepsbeoefenaren was dit een goede gelegenheid het voorgenomen beleid toe te lichten en te discussiëren met de aanwezigen over de gevolgen en de verdere aanpak. Ik ben om die reden ingegaan op de uitnodiging en ben deels aanwezig geweest bij het congres. De directeur Zorgverzekeringen heeft deelgenomen aan het congres. De reis- en verblijfskosten van mijzelf en de directeur zijn voor rekening van het ministerie. Dit is conform de geldende afspraken. Aan dit congres namen onder andere ook vertegenwoordigers van de NZa, het College voor Zorgverzekeringen en het Centraal Administratiekantoor deel. Ook deze organisaties moeten kennis kunnen nemen van ontwikkelingen en opvattingen in de sector.

Vervolgens heeft uw Kamer gevraagd naar het congres in maart. Van 17 maart tot en met 21 maart 2013 vond in Saint Paul de Vence, het jaarlijks terugkerend «Zorgcongres» georganiseerd door Pfizer plaats. De directeur Curatieve Zorg was hier namens het ministerie aanwezig. Dit congres heeft geen besluitvormend oogmerk en er vindt bij mijn weten geen officiële verslaglegging plaats. Het centrale thema van het programma was de betaalbaarheid van de zorg, wat een belangrijk thema is voor dit kabinet. Onderdeel van onze agendering van het thema betaalbaarheid is deelname aan congressen en bijeenkomsten met burgers, veldpartijen en stakeholders zodat wij met hen het gesprek aan kunnen gaan over dit thema. Met de aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de eerste- en tweede lijn, brancheorganisaties, zorgverzekeraars, een patiëntenorganisatie, beroepsbeoefenaren en extere deskundigen was dit een goede gelegenheid om het beleid toe te lichten. De reis- en verblijfskosten van deze directeur zijn voor rekening van het ministerie. Dit is conform de geldende afspraken. Aan dit congres nam onder andere ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) deel. Ook de NZa moet kennis kunnen nemen van ontwikkelingen en opvattingen in de sector. Op die manier kunnen zij goed inspelen op veranderende omstandigheden en adequater toezicht houden.

Voor de goede orde meld ik u dat van donderdag 20 juni 2013 tot en met zaterdagochtend 22 juni 2013 in Saint Paul de Vence een congres zou plaatsvinden over de langdurige zorg, georganiseerd door PriceWaterhouseCoopers (PWC). Het ministerie zou daar ambtelijk vertegenwoordigd zijn. PWC heeft echter besloten om dit congres niet door te laten gaan.

Het is VWS-beleid om alle uitnodigingen aan zowel bewindslieden als ambtenaren, dus ook die voor congressen, zorgvuldig af te wegen op basis van nut en noodzaak van aanwezigheid. Afwegingen die gemaakt worden, hebben onder andere betrekking op de relatie met het beleid, het programma, de kwaliteit van de inleiders en sprekers en de eventuele deelname uit het zorgveld, maar ook de reisafstand en kosten spelen een rol. Het is van belang voor het ministerie, dat zij weet wat er speelt in de sector en kennis kan nemen van en bijdraagt aan discussies. Ook in de toekomst zullen zorgvuldige afwegingen gemaakt blijven worden bij iedere uitnodiging.

Met ingang van 1 januari 2013 worden de bestuurskosten van de politieke en ambtelijke leiding maandelijks openbaar gemaakt. Informatie over dienstreizen en de kosten is daarmee te allen tijde voor iedereen openbaar te raadplegen en beschikbaar.

De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, M.J. van Rijn

Naar boven